Darling Associates van Chris Darling wint de 3-Nations Cup Laser SB3 2010

3-Nations Cup Laser SB3Op 24, 25 en 26 september was de RNSYC gastheer voor de 2de editie van de 3-Nations Cup Laser SB3. Een veld van 24 boten uit 6 verschillende landen was present te Oostende. Voor de Engelse zeilers, goed voor de helft van de deelnemers, is Oostende het mekka om zowel op als naast het water hun kunsten te tonen en reken maar dat ze dit deden.

Op vrijdag stond een practice race gepland, om late reizigers een kans te
geven en de anderen te laten wennen aan de Noordzee. Twee manches volgden in perfecte omstandigheden bij een milde 15-18 knopen wind, al hadden de meesten er toch graag een beauforke bij gehad, kwestie van op de benedenwindse rakken de snelheden boven de 15 knopen te jagen. Dat hadden de weergoden duidelijk gehoord want amper een uurtje nadat de vloot reeds in de gezellige club bar hing, ging het van kwaad naar erger en werd Oostende en omstreken getrakteerd op een ruige NW 7 bft die zowat 24 uur netjes bleef staan. Het resultaat op zaterdag kan u al raden want het werd een 'no go'.

Echter geen probleem voor de teams die van de nood een deugd hebben gemaakt. Om 11 uur ' s ochtends schonk de Belgische SB3 klasse een gratis vat bier en de sfeer kon niet meer stuk! Er was immers genoeg te beleven in en rond Oostende.

Op zondagochtend leek het doemscenario zich opnieuw te herhalen met een serieuze deining en aanhoudende (te) harde wind. Dat was buiten het wedstijdcomité gerekend dat besloot om eventjes "hun neus buiten te steken" met de Reaktor. Tot verbazing van velen bleek het uiteindelijk net nog doenbaar en weg waren ze. Maar liefst 4 manches volgden in redelijk heroïsche omstandigheden met brekers op de zandbank en golven tot 3 meter, bij 20 knopen wind. Het resultaat na 6 manches over twee zeildagen gaf volgend resultaat:

1. Darling Associates, Chris Darling (UK) lijkt op zijn sokken te winnen,
maar kwam soms uit benarde situaties terug.
2. Equale, Paul Gast (NL) met Wouter van den Enden als gast bewijst zijn
kunde boven de 8 knopen wind.
3. Razzmatazz, Carlo Vroon (GER) de man van Breskens verving Sebastian
Dohrendorf en hield met regelmaat andere wereldtoppers achter zich.

Ook nog vermelden dat de Belgen iets minder present waren dan vorig jaar, met onder meer afwezigheid van Los Zapateros van Alex Schoenmakers (Belgisch kampioen 2010) en het Liesl team van Bertrand Stuyts (Bertrand is volledig gestopt met zeilen, ndvr.).

Toch noteren we op een 7de plaats het Russische team onder impuls van Frank Dobbels, op een 13e plek Tacktonic van Cédric De Bleye en op een 17e plaats de Bottoms Up! North Sea One met Katrien Maes.

Volgend jaar verhuist de 3-Nations Cup naar Duitsland tijdens de Kieler Woche, om het internationale circuit uit te breiden. Het staat al
vast dat de RNSYC Oostende in het najaar van 2011 de gastheer zal zijn van een internationaal Belgisch Kampioenschap, gezien het algemeen enthousiasme van de SB3 vloot.

Het ONK 2010 wordt nog gezeild te Medemblik op 8,9 en 10 oktober.

Kennis maken met de SB3 klasse? Stuur een mailtje naar info@sb3class.be of info@lasersb3.nl

Tekst: Cédric De Bleye

Labels

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: