HH Memorial Race 2010 prooi voor Cork 1720 vloot

Cork 1720De HH Memorial Race 2010 wordt een prooi voor de Cork 1720-vloot in de buurt van Drimmelen. Bij de omliggende zeilverenigingen varen inmiddels acht van deze snelle kielboten uit Ierland. Tijdens de HH Memorial Race op 24 oktober 2010 komen zij uit in een eigen klassement. Naar verwachting zullen er ongeveer vijftig deelnemers meedoen aan de race ter nagedachtenis aan de in 2006 overleden zeezeiler Hans Horrevoets.

De Cork 1720 is een sportieve one-design sportboot, waarvan het prototype in 1994 werd gelanceerd. De naam is opgedragen aan 's werelds oudste zeilvereniging de Royal Cork Yacht Club. In Nederland bouwt zich momenteel ten zuiden van de rivieren langzaam aan een Cork 1720-klasse op.

Vorig jaar ging de overall zege van HH Memorial Race naar het FD-duo Klaas Tilstra en Paul van der Pol. Zij maakten dankbaar gebruik van de stevige zuidwestenwind en planeerden over de vrije baan op de Amer en Merwede. De organisatie hoopt dit jaar meerdere FD's te verwelkomen, die dan eveneens in een aparte klasse zullen starten.

Familie Horrevoets

In de open boten klasse zullen waarschijnlijk een paar Spankers aan de start verschijnen. Onder andere van Jim Horrevoets, die dit jaar de Sneekweek won en de krachten bundelt met zijn broer Coen Horrevoets. Vader Kees Horrevoets schippert de Fast TOO Janneau SF 32 met aan boord oude zeilmaten van Hans.

De vrije baan

De formule van de vrije baan benadrukt de manier waarop Hans van de zeilsport genoot. Plezier en wedstrijdspanning gingen bij hem hand in hand. Voor de HH Memorial Race betekent dit dat er drie klassen zijn met ieder een eigen baan. De deelnemers moeten enkele boeien op de Amer en Merwede ronden, maar het maakt niet uit in welke volgorde. Ze varen voor hun eigen klassement. De tijden van de winnaars worden wel met elkaar vergeleken. Dat gebeurt aan de hand van de Langstone-correctie, waarmee bepaald kan worden wie de beste is en de speciale trofee in ontvangst mag nemen.

De prijs staat symbool voor de vrije baan en Hans' passie voor de sport. Het zijn twee bootjes op één houten voetstuk. Het ene vaart voor de wind (naar de Keizerveerse Brug) en het andere aan de wind (naar de Moerdijkbrug). Je kunt bij de HH Memorial Race immers twee kanten op.

Voor meer informatie of inschrijven, kijk op www.hh-memorialrace.nl

Foto © Renée Middelkoop

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: