Rolex Swan Cup 2010 preview

SamantagaMet nog een week te gaan zien we een gigantische vloot Swan’s richting Sardinië trekken voor de 16de editie van de befaamde Rolex Swan Cup in Porto Cervo. Meer dan 90 Nautor Swan zeiljachten uit 18 verschillende landen zullen meedingen naar een toch wel prijzig horlogetje met zo’n een kroontje op het dashboard.

5 verschillende klassen

Deze wedstrijd staat open voor alle eigenaren met een Nautor Swan. Er zullen al zeker 12 Swan’s zijn die 24m of groter zijn. Verwacht wordt dat de gehele vloot in 5 verschillende klassen zal worden onderverdeeld. De Maxi’s met boten van 18,29m en alles groter dan dat, de Grand Prix boten van 18,28m en kleiner, de Classics ontworpen door Sparkman & Stephens, de Swan 45 One Design die hier hun wereld kampioenschap komen uitvechten, en de Club Swan 42.

De kleinste Swan is de Italiaanse Swan 371 Rebelot eigendom van Anaa Oesella Franchi. De grootste zullen de twee Swan 112’s zijn, Mistery (GBR) en Highland Breeze (ESP). Er zullen 5 Swan 42’s mee doen en 9 Swan 45’s. En dan zijn er natuurlijk alle Swan’s ertussen (heb nog nooit zoveel woord herhaling gehad…).

Belgen en Nederlanders

We zouden hier niet al te veel aandacht aan besteden als er geen Nederlanders en Belgen aan zouden mee doen. Dus, wie staan er zoal op het lijstje der ingeschreven Swan’s?

Uit Nederland zien we reeds 11 inschrijvingen:

· Cisne, Swan 43 van David Collins en Tony Thorpe (klinkt echt wel Nederlands)

· Cuordisole, Swan 601 van Robertjan Zonneveld

· Geronimo, Swan 651 van World Wide Water Events

· Illusion, Swan 53 van Ed Pool

· Lott 66, Swan 66 van Jeroen van Dooren

· Merel Four, Swan 53 van J. Paul De Vries

· Montrachet, Swan 48 van Robert Schuijt

· Peak, Swan 65 van Pieter Houting

· Silveren Swaen, Swan 53 van P.H.J. Bakker

· Charisma, Swan 45 van Nico Poons

· Mintaka, Swan 45 gecharterd door Peter de Ridder

En de Belgen:

· Atalante II, Swan 56 van Raymond Tanghe

· Twilight, Swan 46 van Michael J. Huyghe

· Samantaga – Duvel, Swan 45 van Philippe Moortgat en Patrick Van Heurk

Swan 45

In de Swan 45 klasse zal het er heet aan toe gaan, en dan vooral tussen Earlybird van Hendrik Brandis en Mintaka de gecharterde Swan 45 van Peter de Ridder (Checkmate) welke momenteel respectievelijk op een 2de en 1ste plek liggen in het Europees circuit. Normaal zou Peter de Ridder No Limits gecharterd hebben, maar door onvoorziene omstandigheden is het de Mintaka van Stefano Polti geworden. De Nederlandse boten zullen duidelijk de te kloppen boten zijn op het WK.

Brandis: “I think Mintaka is a very quick boat; another one who we consider to be highly competitive is Blue Nights (FIN) with (four-time Olympic medallist) Jochen Schümann on as tactician, and Charisma (NED) with America’s Cup and Volvo Ocean Race veteran, Ray Davies as tactician. Charisma’s owner/helmsman Nico Poons is able to spend much more time on the water than we can. Another boat to watch is Ulika, Italian Andreas Masi’s boat.”

Samantaga Duvel Team

Maar Samantaga (zie foto) van de heren Moortgat en Van Heurk mogen we ook zomaar niet wegcijferen. Beide heren hebben een beroep gedaan op de crème de la crème van de Belgische zeilwereld. Opgetrommeld voor het WK Swan 45 zullen we aan dek onder andere Bertje Schandevyl en Matt Trautman zien, die net terug zijn van de Round Britain and Ireland Race op Tonnerre, Philippe Berghmans die in Engeland even Cowes Week is gaan winnen met de Antilope en Sebbe Godefroid wiens palmares we u niet hoeven te vermelden en Bram Van der Biest die de Tour de France nu inruilt voor de Swan Worlds.

Makkelijk zullen onze jongens het niet hebben want op de bemanningslijst van de Finse boot zit tactisch tallent Jochen Shuman, en Charisma kan rekenen op de Kiwi Ray Davies, tactieker van Emirates Team New Zealand.

More variety of conditions

Een van de nieuwste modellen die er mee doet zal de Duitse Swan 60 Emma zijn. Ze ging in augustus 2009 in het water en is eigendom van Johann Killinger. De Duitse zeiler die eigenlijk uit de kleinzeilerij komt, maakt zonder veel problemen de overstap naar deze 60 voeter. Tijdens de Copa Del Rey werd Emma nog 6de overall in de competitieve IRC A klasse net voor de Swan 601 @Robas van Gerard Logel die momenteel het Swan Maxi Class Circuit leidt. Killinger deed al eerder mee in de Rolex Swan Cup in 2008 op een Swan 601. Hij kijkt er naar uit om terug te gaan naar Porto Cervo en weet te zeggen: “It’s a wonderful area to sail. Instead of going up and down (a race course), you go around lighthouses and islands and there is more variety of conditions. It’s perfect…the water, the climate, and the people.”

Het evenement zal plaats vinden van 13 september tot en met 19 september, en we zullen u proberen te berichten van de Nederlands/Vlaams sprekende prestaties.

Labels

Auteur:

  • Yan T.

    Yan Trouwen zeilt sinds zijn geboorte en is gepassioneerd wedstrijdzeiler. Inshore, offshore, open boten of met catamarans, het  speelt geen rol voor Yan als er maar geraced wordt. Het liefst schrijft hij na de wedstrijd ook nog een verslag voor ClubRacer.

Voor u geselecteerd: