Velux 5 Oceans 2010 preview

Velux 5 OceansBinnen 40 dagen (op 17 oktober) vertrekt vanuit het Franse La Rochelle de Velux 5 Oceans race. Dit is een round-the-world solo-zeilwedstrijd voor de oudere 60-voets IMOCA zeilmachines, die nu zeilen onder het label van de ‘ECO-60’-klasse. Deze wedstrijd wordt door haar organisatoren graag omschreven als ‘the ultimate solo challenge’. De Belg Christophe Bullens is één van de deelnemers.

Christophe Bullens zeilt met de Ocean of Smiles, en dat is de in 1992 gebouwde full-carbon Fujicolor 3 van Fransman Loick Peyron. Niet echt een snel ontwerp, maar na ingrijpende veranderingen (Peyron moest toen in de Vendée Globe na amper 4 dagen opgeven omdat zijn boot scheurde en delamineerde) toch best een stevige allrounder.

Op dit ogenblik zeilt Christophe zijn kwalificatieparcours, dat hem vanuit Falmouth via de Azoren naar Brest moet brengen. En dat verloopt niet van een leien dakje, zoals we dat vanochtend lazen op de Franse site Course au Large: kort na zijn vertrek kwam hij bijna in aanvaring met 2 dollende walvisjes, en daarna brak de hel los boven hem. In de nacht van donderdag op vrijdag (vorige week) sloeg de boot tweemaal plat in een zeer zware storm.

Gelukkig is er geen tot weinig schade, op een akkefietje aan het grootzeil en de solentfok na die hij al zelf kon herstellen. Het opkuisen van de boot duurde iets langer. Na het stormachtig weekend zette de Ocean of Smiles verder koers naar Flores op de Azoren, waar de schipper een beetje kon uitrusten. Gisterenavond is Christophe vertrokken naar Brest.

In totaal maken 8 schippers zich op voor de start. Weinig bekende namen, misschien op de Amerikaan Brad Van Liew na, die net met zijn Le Pingouin (de oude Whirlpool van Française Catherine Chabaud) op weg is naar La Rochelle. Ook Canadees Derek Hatfield heeft al enkele wereldomzeilingen op zijn naam aan boord van de Spirit of Canada.

www.velux5oceans.com

Foto © onEdition

Auteur:

  • entityone

Voor u geselecteerd: