Bas en Marc van der Pol winnen OKK Flying Dutchman

Bas en Marc van der PolVan 3 tot en met 5 september werd op het Markermeer bij Muiden het open klasse kampioenschap Flying Dutchman gehouden. De nog altijd (inter)nationaal springlevende oud Olympische klasse bracht voor dit evenement 27 boten uit 4 verschillende landen op het water. Gedurende 3 dagen stonden 9 wedstrijden gepland.

Over de openingsdag kunnen we kort zijn. Even na tweeën besloot het comité dat het wachten op de wind lang genoeg had geduurd en werden alle races voor de vrijdag afgebroken en kon de aandacht naar het avondprogramma verlegd worden. Op de middagbries die rond vieren nog ontwikkelde gingen nog enkele teams een trainingsrondje varen. Om daarna aan te schuiven bij een BBQ georganiseerd door een van de leden van de klasse.

Zaterdagochtend werd de vloot getrakteerd op zon een mooi noordoostelijke wind kracht 2 tot 3. Zonder vertraging konden de races die dag beginnen. Tijdens de eerste race gaven de toekomstig kampioenen direct hun visite kaartje af door een eerste plaatst te zeilen. Tijdens de tweede race moesten zij een stapje terug doen en werden zij tweede. De overige twee races die dag, die met afnemende wind gevaren werden lieten Bas en Marc geen twijfel bestaan over hun ambitie en voeren twee eerste plaatsen.

’s Avonds werd er genoten van een buffet in de Koninklijke Jachtclub en enkele pintjes bij Ome Ko.

Zondagochtend bleken de voorspellingen van de meteodienst te zijn uitgekomen. Stralende zon en een prachtige oosten wind kracht 3. Wat kun je nog meer wensen voor een kampioenschap. Wederom werd de vloot zonder vertraging het water opgestuurd om nog zoveel mogelijk van het programma af te kunnen werken. De organisatie slaagde er door efficiënt werk op het start- en finish schip in om ons voor 1430 nog 3 maal van start te laten gaan. In de eerste wedstrijd lieten Bas en Marc wederom zien dat zij terecht aanspraak maken op de titel. Zij weten reeds in het eerste kruisrak te ontkomen aan het peloton en laten die voorsprong niet meer schieten. In de tweede race strekt Marc nog eenmaal zijn tenen in de trapeze om een 2de plaats binnen te varen. Deze uitslagen volstaan om de gebroeders voor de 3de maal in hun FD carrière de wimpel om te hangen. De derde race laten zij dan ook aan zich voorbijgaan om zich voor te bereiden op het traditionele natte pak. Alle eentjes zwemmen immers in het water.

Aan het einde van het weekend ziet het podium er dan als volgt uit 1) NED32 Bas en Marc van der Pol 2) NED26 Enno Kramer en Christoph Zingerle 3) GER88 Kai Schaefers en Stephan Handick .

Voor meer informatie over zeilen in de Flying Dutchman zie ook de site www.sailfd.com

Labels

Auteur:

  • Ice

    Eddy Lekens zeilt sinds 1979 offshore zeilwedstrijden, is stichter van ClubRacer en laat bedrijven groeien met zijn online marketing bureau Lucky Cookie. Is schipper/stuurman voor vele Verbondsbezem winnaars, won diverse malen de NSR, Antwerp Race en Schelderegatta, werd 2x Nederlands kampioen Zeezeilen en in 2004 werd Eddy Lekens door het Watersportverbond verkozen tot de beste zeezeiler van Nederland.

Voor u geselecteerd: