Tom Weller en Jeroen van Veen Europees Kampioen 2010 in 12m² Sharpieklasse

Sharpie klasseHet Mühlenberger Loch, een verbreding van de rivier de Elbe in Duitsland, vlakbij Hamburg, was van 1 tot en met 6 augustus het wedstrijdwater voor het Europese Kampioenschap in de 12m² Sharpieklasse. De Blankeneser Segel Club was gastheer voor de 31 deelnemende teams uit Portugal, Duitsland, Engeland en Nederland.

Bijzonder wedstrijdwater
Het Mühlenberger Loch is een bijzondere locatie. Aan de rand van het Loch ligt de Airbus-fabriek waar het grootste passagiersvliegtuig ter wereld, de Airbus 380, wordt afgebouwd en getest. Het opstijgen en dalen van deze gigantische vliegtuigen is vanaf het water een spectaculair gezicht. Voorts moesten de zeilers elke dag de vaargeul van de Elbe oversteken en de containerschepen ontwijken die van en naar Hamburg varen. Daarbij waaide het gedurende de gehele week niet harder dan windkracht twee. De lichte wind in combinatie met de sterke stroming zorgden voor een lastig maar uitdagend spelletje.

Wisselvallig begin
Maandag werden er twee wedstrijden gezeild. Zesvoudig Europees Kampioen Klaus Eisenblaetter met zijn bemanning Sven-Ove Baumgartner (GER 377) voeren na de eerste dag de ranglijst aan door als 4e en 2e te finishen. Deze ervaren zeilers, zeilend op hun thuiswater, bleken goed bekend met de plaatselijke omstandigheden. De NED 8 van Jan Pieter Braam en Martijn Cornelissen volgden op plaats twee.
De Europees kampioen van 2009, Patrick van Raalte met zijn bemanning Jaimie van Dorst in de NED 128, maakten een stroeve start met een 23e plaats in de eerste race, net als Tom Weller en Jeroen van Veen in de NED 119. Dit laatste team kon de schade van een 21ste plaats in race 1 nog enigszins compenseren door de tweede race te winnen.
Op dinsdag mengden de Nederlandse kampioenen Daan Versteeg en Arnold Mulderij in de NED 14 zich in de strijd met een 1ste en een 2de plek.

Spannende ontknoping
Tot de laatste dag hadden nog vier teams de kans om de titel te winnen. NED 8 had de beste papieren met een serie van 1,8,1,3,3,3. Een 12e plaats in de eerste race op vrijdag gooide echter roet in het eten. Een tweede wedstrijd werd afgelast door het wegvallen van de wind.
Tom Weller en Jeroen van Veen haalden met de serie 21,1,5,2,5,1,5 de Europese titel binnen. Zij behaalden een gelijk aantal punten en een gelijk aantal eerste plaatsen als de NED 8. De beslissingsregel bij gelijk eindigen, pakte echter in het voordeel van NED 119 uit, omdat zij in hun serie een tweede plaats hadden gevaren.

Uitslag EK 2010 Blankenese
1 NED 119 Tom Weller, Jeroen van Veen 21-1-5-2-5-1-5 = 19 punten;
2 NED 8 Jan Pieter Braam, Martijn Cornelissen 1-8-1-3-3-3-12 = 19 punten;
3 GER 377 Klaus Eissenblaetter, Sven-O.Baumgartner 4-2-3-4-4-7-2-10 = 22 punten;
4 GBR 136 Jonathan Pinner, Claudia Spink 2-11-12-9-1-4-1 = 28 punten;
5 NED 14 Daan Versteeg, Arnold Mulderij 5-3-2-1-14-ocs-3 = 28 punten.

Meer informatie over de Sharpieklasse is te vinden op www.sharpie.nl

Labels

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: