Barcelona World Race: President ontmast

Het was schipper Jean Le Cam die maandagavond 19u25 UTC de wedstrijdleiding van de Barcelona World Race op de hoogte bracht van de ontmasting van zijn IMOCA Open 60 Président. Hij en zijn Spaanse coschipper Bruno Garcia zijn veilig en wel aan boord. Hun positie was op dat moment 18°03' N en 26°14' W. Zeilend aan een snelheid tussen de 16 en 20 knopen, boorde de boeg zich in een golf waarop de mast het begaf.

Fransman Le Cam, een levende legende in de Figaro klasse, heeft bevestigd geen assistentie nodig te hebben. Président zet op motor koers naar het meest noordelijk gelegen eiland van het Kaapverdische archipel, San Antao, waar ze nog 83 zeemijlen van waren verwijderd. De wind blaast uit noordoostelijke hoek tegen zowat 19 knopen en er staat een korte zeegang. Opmerkelijk is nog dat Président eigenlijk Mike Goldings voormalige Ecover 3 is, een Owen Clarke Design uit 2007, die in de Vendée Globe 2008/2009 ook al haar mast verloor.

Ook in het Hugo Boss team werd slecht nieuws gemeld, maar dan wel van een heel andere soort. Alex Thomson, die door de medische staf terug fit genoeg bevonden werd om zijn plaats terug in te nemen op Hugo Boss en dat ter hoogte van de Kaapverdische Eilanden binnenkort zou gaan doen, heeft gemeld zijn terugkom uit te stellen. Bij zijn pasgeboren zoontje Oscar werd een vernauwing van de aorta vastgesteld en Thomson verkiest om bij zijn vrouw en zoon te blijven in het General Hospital van Southampton, waar verdere testen op de pasgeborene zullen uitgevoerd worden. Onze steun gaat uit naar beide ouders.

Alex, Kate en OscarAlex, Kate en Oscar

In de wedstrijd zelf is het nog steeds Virbac Paprec 3 die aan de leiding ligt, zowat 50 zeemijlen verderop gevolgd door Foncia. Het leidend koppel heeft maandagmorgen de Kaapverden reeds achter zich gelaten en houdt het gaspedaal stevig ingedrukt. Estrella Damm leidt met 220 zeemijlen achterstand een achtervolgende groep van 6, waaruit Président nu wel zal wegvallen. Hugo Boss blijft terrein verliezen en sluit het hek, 700 zeemijlen verwijderd van Jean-Pierre Dick en Loïck Peyron.

Huidige posities vindt je hier

Foto: © B. Stichelbaut en Alex Thomson Racing

Auteur:

  • Guy C.

    Guy Clappaert is met zijn zeiljacht Fast One geen onbekende in België en Zeeland. Zijn voorkeur gaat naar CR wedstijden en hij is fervent fan van diverse winterwedstrijden circuits. Je vindt hem dan ook regelmatig terug op de Goofies en Grevelingen wintercup.  

Voor u geselecteerd: