De ClubRacer-verkiezingsshow

De Clubracer-verkiezingsshowBeste (Belgische) vrienden, van het KBYV (da’s dat verbond dat ons allemaal verenigt – hallelujah!) mochten we deze week naar aloude traditie het jaarlijks stukje verkiezingsproza ontvangen. “Of we even tijd hebben om wat sms-jes te sturen om onze grote favorieten aan de felbegeerde titel van Yachtman van het jaar en dies meer te helpen?” “Ja natuurlijk, waarde heren”, antwoord ClubRacer dan: “je leest het bij ons!”

Het heeft naar we vernamen bij onze collega Luc Geirnaert van Varen maar één haar gescheeld of onze internet-favoriet was zélf genomineerd. Een vermaledijde ziel heeft het aangedurfd om in een e-mail gewag te maken van het bestaan van ClubRacer en de sigaren rokende leden van het KBYV vriendelijk verzocht deze website te nomineren in de categorie ‘yachting manager’. Dat was buiten de tand des tijds gerekend, want bij het KBYV hebben ze nog geen computers, dus konden ze het bestaan van ClubRacer niet bevestigen. Spijtig, maar exit nominatie. Een paar giftige artikels op deze pagina’s kunnen ook aan de basis gelegen hebben…

We zullen zeilminnend België (want ook onze Franstalige landgenoten lezen deze pagina’s – bij gebrek aan waardig alternatief) bij deze alvast enkele objectieve en nuttige stemaanwijzingen geven. De hele week lang, want de lijst der genomineerden is omgekeerd evenredig met de exploten waar we in 2010 mochten over berichten.

Yachtman van het Jaar
Welke Belg heeft in 2010 voor de meest spraakmakende resultaten gezorgd? Wie heeft de driekleur hoog gehouden? Wie is er wereldkampioen geworden, of Europees kampioen, in zijn discipline? Wie klopte de wereldtop in een internationale regatta?

Terzijde een pertinente en terechte opmerking van onze jongste: ‘yachtman’, dat veronderstelt toch dat ge een boot onder uw gat hebt? (onze jongste editor verwoordde het lichtjes anders). Heren bondsbonzen: waarom worden surfers en kiters ook genomineerd? Die hebben met ‘yachting’ toch niets van doen? Daarom ons voorstel: afvoeren die troep! De titel Yachtman is voor zeilers!

Laat ons beginnen met Christophe Bullens. Onze nationale pechvogel. Heeft weinig gewonnen in 2010 (op de Nieuwpoortse Channel Race Line Honours na), maar hij gaf in de aanloop van de Velux 5 Oceans wel blijk van een enorme dosis doorzettingsvermogen. Dat is natuurlijk ook een verdienstelijke manier om als Belg internationaal de headlines van het zeilnieuws te halen.

Doorzetten, daar hebben we bij ClubRacer niets tegen en verdient dan ook alle lof. Maar in dit geval was doorzetten bijna faliekant afgelopen: Christophe nam immers een enorm risico door een oude Franse zelfbouw Eco-60 te kopen die de laatste jaren zijn box niet uitgekomen was. Misschien tegen beter weten in, maar in Kaapstad was het liedje van Christophe definitief uit: zijn nieuwe Five Oceans of Smiles too miste een grondige overhaul en een gedegen voorbereiding, wat – zoals nu blijkt- onontbeerlijk was vooraleer te starten in een wedstrijd rond de wereld.

Om met zulke prestaties Yachtman van het Jaar te worden, da’s er wellicht iets over, maar niet onmogelijk. De Pechprijs zou beter zijn in zijn geval. Of de prijs van de sympathie.

Onze dartele Antilope
De Sebbe dan. Niet meer Olympisch, wel in IRC als (gewezen) stuurman op de Antilope. Met die boot zette hij (en het hele Antilope-team) toch wel enkele ferme resultaten neer: Antwerp race (wat achteraf niet juist bleek te zijn), Goofy’s overall, de Light Vessel, de Round the Island, de Fjelsto Race (de wátte?). Mja. Als hij nu de Goese Sas Trophy ook nog eens had gewonnen… dan hadden we erover kunnen praten…

Sebbe Godefroid liet begin 2010 de VYF en zijn job als trainer voor wat het was (een interessante carrière-move) om meer wedstrijden te kunnen zeilen met de Antilope. De prestaties van 2010 zijn in vergelijking met die waarmee hij zijn eerdere titels behaalde ogenschijnlijk iets minder, maar deze Sebbe bijft een crack en steengoed in zijn vak, en hij heeft het hart op de juiste plek, want zijn bekommernis om jeugd en minder-bedeelden is gekend. Een titel zou niet eens onverdiend zijn.

We gaven het al eerder aan, maar de kansen van windsurfer Steven Van Broeckhoven bij de ClubRacers zijn minimaal. Zijn palmares mag er in ieder geval wel wezen: hij staat immers 5de op de wereldranglijst in het freestyle windsurfen. En wat googlen (want de motivatie van het KBYV om hem te nomineren is erg pover) leerde ons dat deze gast in 2010 voor een tweede keer Europees kampioen is geworden door gewoon alle wedstrijden in dat circuit te winnen. Hemel mijn god: een Europees kampioen in ons midden, dat zou bij verkiezingen wel eens een doorslaggevend argument kunnen zijn.

Maar omdat een surfplankske tot hiertoe weinig uitstaans heeft met wat we dezer dagen als ‘yacht’ aanduiden, helaas voor Steven… Overigens, over surfen, laat staan de freestyle, valt er op de ClubRacer pagina’s niet veel nieuws te rapen. Wij kennen die Steven niet. Een windsurfer ‘yachtman’ noemen, dat gaat ons te ver.

Maître Jacques
Jacques Lemaire dan. Cat-fanaat, Micro Cupper-adept, én sinds mensenheugnis deel van de crew op de halftonner General Tapioca. Met dit team, dat trouwens óók genomineerd is in deze categorie, won Jacques in 2010 álle wedstrijden waaraan ze deelnamen. Alle. Van Marseille met Pasen tot en met de Antwerp race in oktober. En de tegenstanders waren deze keer niet de gebruikelijke goden of klein Pierkes.

In zijn catamaran deed Jacques het internationaal verre van onaardig, en met zijn kleine Micro zeilde hij in België alle tegenstand naar huis. Op de Mondial Micro in het Franse Quiberon legde hij deze zomer met zijn boot Micro 3 beslag op een fraaie 6de plek in een héél sterk en groot deelnemersveld.

Veelzijdige Jacques zorgt ook voor leuke technische stukjes carbon aan boord van de boten van zijn vrienden (schuifluiken, helmstokken, stuurwielen en andere fittings). Waarom hij dan enkel bekend is bij de in-crowd? De typisch Belgische bescheidenheid zal er wel voor iets tussen zitten… Een nieuwe titel na die van 1989 zou hem in ieder geval niet misstaan.

Vertaalkemels of Nederlands-onkundig?
In de officiële voorstelling van de genomineerden schrijft de KBYV ook volgend proza neer:
“Als team/stuurman van General Tapioca aan Philippe Pilate, heeft het trofee Gaëtan Janssens gewonnen, doorgegeven door UNCL Parijs voor de beste prestatie van de hele seizoen van deze wedstrijden in the Noordzee.”

Gieren. Zo staat het er letterlijk. Echt waar! Mijn juf Nederlands van de lagere school moest het lezen… Is er bij die bobo’s verdomme dan niemand die zulks eerst eens laat nalezen vooraleer zo’n bericht de wereld in te sturen? Knoeiers.

Wilt u stemmen ? Dan kan u vanaf nu tot en met 31 januari uw persoonlijke stem uitbrengen en kiezen wie de titel ‘Yachtman van het Jaar’ verdiend in 2010. Dit kan door een SMS (0,50 €) te sturen naar 3378 met de code (zie hieronder) van uw kandidaat. Je kan maar éénmaal stemmen. Let wel dat er een spatie staat tussen ‘male’ en het cijfer van uw keuze.

Christophe BULLENS : code Male 1
Sébastien GODEFROID : code Male 2
Jacques LEMAIRE : code Male 3
Philippe PILATE & Team Général Tapioca : code Male 4
Steven VAN BROECKHOVEN : code Male 5

De Yachting Awards Ceremony 2010 zal dit jaar plaats vinden in het clubhuis van de RYCB op vrijdag 11 februari.

In een volgende aflevering gaan we op zoek naar het zeilmeisje van 2010. Of wordt het weer Evy Van Acker?

Afbeelding door Vitalidesign www.sailingbreak.blogspot.com

Labels

Auteur:

  • Ice

    Eddy Lekens zeilt sinds 1979 offshore zeilwedstrijden, is stichter van ClubRacer en laat bedrijven groeien met zijn online marketing bureau Lucky Cookie. Is schipper/stuurman voor vele Verbondsbezem winnaars, won diverse malen de NSR, Antwerp Race en Schelderegatta, werd 2x Nederlands kampioen Zeezeilen en in 2004 werd Eddy Lekens door het Watersportverbond verkozen tot de beste zeezeiler van Nederland.

Voor u geselecteerd: