De ClubRacer-verkiezingsshow part 2: Girl Power! Of toch niet?

YachtwomanBenieuwd als we zijn snuffelden we verder in de telegram die we van de KBYV ontvingen. Welke Belgische zeilster (kom niet af met surfsters of kite-sters hé) stak in 2010 met kop en schouder boven de tegenstand uit? Zeilde er misschien een Belgische zeilgriet de wereld rond? Welke dame stond haar mannetje?

Pfoe. Magere oogst. Evi Van Acker (weer zij) en Nederbelg Carolijn Brouwer. Dat is al wat voor 2010 genomineerd raakte. Zijn er heus niet meer dames die de Belgische zeilvaandel hoog hebben gehouden? Laat ons even nadenken en goed zoeken. Tijdens wat najaarswedstrijden kwamen we op en rond de Zeeuwse wateren wel een Achiroe tegen met een sympathieke all-female crew. Een voorwaar lovenswaardig initiatief dat helaas niet echt voortgezet lijkt te worden. Zij zijn ook geen wereldkampioenen geworden (ook niet in de discipline Oosterscheldezeilen) dus misschien dat er daarom zelfs geen nominatie in de bus viel…

Sigaren roken
Op IRC wedstrijden wemelt het op Belgische boten overigens wél van yachtmadammen: we kennen Ann Lippens op de halftonner Skippy’s Ton, Elien Hectors op de Shamrock, Titane Gevers op de General Tapioca, een Nadia op de Allard en ééntje op de Bolderik, Evelien Bolle op de Mad Mumm, Joke De Keyzer op de Prince de Pétarcq… om er maar enkele te noemen. Sommigen moeten wellicht nog wat rijpen, anderen hebben hun sporen al dik verdiend. Ze blijven wellicht teveel in de schaduw van hun schippers, of ze roken niet hetzelfde merk sigaren als de notabelen van het KBYV…

In wat voor ‘kleinzeilerij’ doorgaat, hebben we erg hard gezocht naar valabele alternatieven, maar inderdaad op internationaal gebied is het bij onze dames huilen met de pet op. Buiten Evi in de Laser Radial en Carolijn met haar cat vinden we in de Snipe-klasse een Nathalie Janssens die samen met Jan Peeters het Poolse Snipe kampioenschap aan het palmares toevoegde, Eva Jacobs die aan de zijde van Bart Janssens het Zuideuropees Snipe kampioenschap won. Niet echt iets om in aanmerking te komen voor een nominatie van de titel yachtwoman…

In de andere klassen vonden we zo mogelijk nog minder spraakmakende resultaten. Tja, dan moeten we ons bij de selectiekeuze neerleggen zeker? Of toch niet? Rechtvaardigen de resultaten van beide genomineerden wel hun nominatie?

KBYV stuntelt weer
Waarom nomineert het KBYV ons Evi voor de zoveelste keer? Ze zijn erg beknopt, alsof ze zelf liefst willen dat Evi niet aan de nodige sms-jes geraakt: “1ste op Wereld ranglijst, prestaties het hele jaar door”. We trekken dan maar op zoek en stuiten op haar geanimeerde webstek (www.evivanacker.be). Die leert ons dat ze 8ste werd in de Princess Sofia Trophy, 11de in het Franse Hyères, 2de in de Delta Lloyd Regatta, 7de in de Skandia Sail for Gold in Weymouth (waar ze straks Olympisch gaat), 4de in het Europees kampioenschap en 8ste op de Worlds. Niet mis. Helaas geen overwinning in de Antwerp race (we willen haar anders wel graag eens aan boord).

Het KBYV blijft er voorts van overtuigd dat Evi de wereldranking aanvoert, maar volgens de laatste berichten (http://www.sailing.org/15_9490.php?includeref=ranking3760&rankdisciplin…) staat ze sinds eind december 6de. In het vervolg toch eens de moeite doen om te controleren wat de mensen zoal insturen?

Ach. Maar wat biedt het alternatief ons? Waarom zouden we volgens het KBYV moeten stemmen voor import-Belg Carolijn? Wel, de erelijst van deze dame oogt een pak uitgebreider: vrouwe Brouwer zorgde er in haar hoedanigheid van chef-Tornado via massa’s lobby-werk voor dat de multihulls in 2016 terug op het Olympisch menu staan (leuk voor de complete Belgische Tornado-vloot om dat te weten). Ze heeft het in 2010 een hele waslijst aan resultaten bij elkaar gezeild in de F-16 en F-18 klasse, aan de zijde van Nederlander Wouter Samama. De Eurocat regatta in het Franse Carnac en het Open Belgian Multihull in Knokke springen er bovenuit.

Maar verdedigt ze op haar cat fier de Belgische kleuren? Dat denken wij niet. Ook professioneel zit ze met Australische vriend Darren terug in Nederland. Iemand die niets of toch zeer weinig meer met dit land te maken wil hebben, gunnen we die eigenlijk de titel?

Liever geen titel
Als je het ons vraagt: tja, dan dit jaar liever geen Yachtwoman. Niet dat beide genomineerden prutsers zijn, maar om deze titel te verdienen moet er ten eerste meer gebeurd zijn, en ten tweede moet het wel om échte Belgen gaan, vinden we.

We vermoeden wel dat Evi de grootste sms-achterban heeft, dus ons zou het niet verbazen dat ze straks onder de kathedraal de voorzitter van het KBYV (en ook die van de Royal waarschijnlijk) drie kussen mag geven. Ze zal wellicht haar moeder sturen om die oude venten te kussen, want zelf is ze op 11 februari op stage in Las Palmas.

Durft u na voorgaande nog écht te stemmen? Dan kan u vanaf nu tot en met 31 januari uw persoonlijke stem uitbrengen en kiezen wie de titel ‘Yachtwoman van het Jaar’ verdient in 2010. Dit kan door een SMS (0,50 €) te sturen naar 3378 met de code (zie hieronder) van uw kandidate. Je kan maar éénmaal stemmen. Let wel dat er een spatie staat tussen ‘Fem’ en het cijfer van uw keuze.

Carolijn BROUWER : code Fem 1
Evi VAN ACKER : code Fem 2

De Yachting Awards Ceremony 2010 zal dit jaar plaats vinden in het clubhuis van de RYCB op vrijdag 11 februari.

In een volgende aflevering gaan we op zoek naar het aanstormend talent dat in 2010 het wedstrijdwater onveilig maakte.

Afbeelding door Vitalidesign www.sailingbreak.blogspot.com

Labels

Auteur:

  • Ice

    Eddy Lekens zeilt sinds 1979 offshore zeilwedstrijden, is stichter van ClubRacer en laat bedrijven groeien met zijn online marketing bureau Lucky Cookie. Is schipper/stuurman voor vele Verbondsbezem winnaars, won diverse malen de NSR, Antwerp Race en Schelderegatta, werd 2x Nederlands kampioen Zeezeilen en in 2004 werd Eddy Lekens door het Watersportverbond verkozen tot de beste zeezeiler van Nederland.

Voor u geselecteerd: