Nederlander Wouter Verbraak blijft aan boord van de Open 60 Hugo Boss

Wouter VerbraakDe Nederlandse schipper Wouter Verbraak zal de Barcelona World Race 2010-11 vervolgen aan boord van de Open 60 Hugo Boss. Verbraak nam kort voor de start op 31 december 2010 het roer over van Alex Thomson (GBR). De Brit onderging een operatie aan een acute blindedarmontsteking, maar zou later terugkeren in de race. Eenmaal fit wachtte hem een grotere zorg. Zijn op 7 januari geboren zoon Oscar kwam met hartproblemen ter wereld.

Deze week nam Thomson de beslissing om bij zijn vrouw en zoon te blijven. Dat betekent dat Verbraak definitief de doublehanded non-stop Barcelona World Race samen met Andy Meiklejohn (NZL) gaat voortzetten. Verbraak: 'Het was een etmaal van gemengde emoties. Aan de ene kant zijn we blij dat de beslissing is genomen en dat we door kunnen. Tegelijkertijd zien we dat Alex thuis door een erg moeilijke tijd heengaat. Onze gedachten zijn bij hem en we hopen vurig dat het goed komt."

Over the switch naar een volledige race varen als duo zegt Verbraak: 'We hebben altijd de focus gehad op de terugkeer van Alex bij de Kaapverdische Eilanden. We hebben mentaal dus echt moeten omschakelen. Bovendien moest ik mijn familie vertellen dat ik pas over zeventig dagen thuis zal komen. Een beetje onwerkelijk allemaal."

Strategie

Nu dat het gelegenheidsduo het vaste team wordt, gaat de volle focus uit naar de strategie voor de rest van de race. Verbraak schreef donderdag: 'We concentreren ons op een snelle etappe naar de evenaar. Gisteren lagen we naast een andere Open 60 en we zijn inmiddels 12 mijl uitgelopen, dus de potentie is er. Voor de lange termijn moeten we ons realiseren dat het net een basketbalwedstrijd is. Er zullen veel kansen zijn om te winnen en te verliezen. We zullen goede moves moeten maken en punten scoren. Maar uiteindelijk wordt de strijd beslist in de finale sprint over de Atlantische Oceaan. We moeten dus in de race blijven en ons niet uitputten, zodat we in het laatste deel kunnen toeslaan. To finish first, first you have to finish."

Mentaal en fysiek

De twee zeezeilers hebben hun handen vol aan het temmen van de Open 60 Hugo Boss. Verbraak: 'Komend van het racen met een volledige bemanning is dit een heel ander niveau van vermoeidheid. Toch geniet ik volop van het shorthanded zeilen. Het is volle bak aanpoten. Mentaal gezien hebben we de afgelopen dagen in zo'n limbo gezeten, dat we vandaag vooral opgelucht zijn. Nu richten we ons op het inhalen."

Eigen campagne

Voor Verbraak is deze onverwachtse wending een belangrijke ervaring. Over twee jaar hoopt hij met zijn eigen campagne aan de start van de derde Barcelona World Race te verschijnen. Verbraak was navigator van Team Delta Lloyd in de laatste Volvo Ocean Race. Eerder haalde hij podiumplaatsen in ondermeer de Admiral's Cup, TP 52 Med Circuit, Middle Sea Race, Fastnet, Trans-Atlantic Race en Buenos Aires to Rio. Hij was co-navigator op de Djuice Dragons in de Volvo Ocean Race 2001-02 en navigator bij het Franse K-Challenge in de 32ste America's Cup. Naast zijn werk op het water leverde Verbraak tevens strategische ondersteuning in de Vendee Globe, Route du Rhum en de Jacques Vabres. Tijdens de Olympische Spelen van 2000 en 2004 adviseerde hij de Nederlandse zeilploeg. Verbraak kwam in Eindhoven ter wereld, groeide op in Dordrecht en studeerde in Utrecht. Hij is woonachtig in Noorwegen.

De Hugo Boss schoof vannacht een plek op naar de tiende positie. Van de veertien deelnemers zijn er nog dertien in de race. De President verloor begin van deze week haar mast. De totale afstand is ongeveer 25.000 nautische mijlen (46.300 km).

www.barcelonaworldrace.org

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: