AC45 catamaran maakt geslaagd debuut in Auckland

Afgelopen zondag maakte het prototype van de AC45 catamaran haar eerste zeiltochtje in de Hauraki Gulf. De AC45 catamaran moet een nieuwe multihull klasse gaan bevoorraden waarin de America's Cup teams kunnen gaan strijden. Deze America's Cup World Series zouden starten ergens midden 2011. Het is de bedoeling dat in 2013, tijdens de 34e America's Cup, deze teams dan probleemloos kunnen overstappen op de AC72 catamaran.

Snelheid en spannende wedstrijden op het water, daar is de AC45 voor ontworpen. Ondanks een snelheidspotentieel van boven de 30 knopen zou deze nieuwe multihull toch heel handelbaar moeten zijn. James Spithill zei: "De grootste uitdaging met deze multihulls is leren te anticiperen. Op de AC45, een zeer krachtige catamaran die in staat is om de windsnelheid te verdrievoudigen, moeten de bemanning sneller reageren en handelen."

Bemanning zal moeten wakker zijn!Bemanning zal moeten wakker zijn!

Volgends Ian Burns, de ontwerp coördinator van Oracle Racing, zou de AC45 moeten kunnen gezeild worden in een windspectrum van 5 tot 30 knopen. En zou zij sterk genoeg moeten zijn om eventuele aanvaringen te overleven. Daarbij komt nog dat de catamaran eenvoudig en snel in elkaar te zetten is en de wereld rond kan getransporteerd worden in een container van 40 voet. Het is dus een echte regatta zeilboot die volledig tegemoet komt aan een volledig competitieschema van wedstrijden.

Gebruikmakend van ruimtevaarttechnologie zijn de rompen gebouwd in carbon epoxy met honingraat kern, waardoor deze zeer stijf en toch ultralicht zijn gebleven. De sandwich constructie bestaat uit 2 carbon lagen, minder dan 1 mm dik, gelamineerd over een ultralichte honingraat kern. Het nieuwe speeltje van de America's teams weegt dan ook maar 1'400 kilogram. Daarbij komt dan nog het gebruik van het revolutionaire wingsail. Bij de eerste testvaart in 12 knopen wind lag de snelheid al boven de 20 knopen. Zou de volgende America's Cup dan toch spannend en opwindend kunnen gaan worden?

AC45 in Hauraki GulfAC45 in Hauraki Gulf

Specificaties AC45
LOA: 13,45 m
Breedte: 6,9 m
Gewicht: 1'400 kg
Masthoogte: 21,5 m
Zeilopp: 133 m² aan de wind en 210 m² ruime wind

De eerste AC45 zeiltest video: www.clubracer.be/2011/1/17/eerste-ac45-catamaran-zeiltest-20-knopen-out…

Foto’s: © Gilles Martin-Raget

Auteur:

  • Guy C.

    Guy Clappaert is met zijn zeiljacht Fast One geen onbekende in België en Zeeland. Zijn voorkeur gaat naar CR wedstijden en hij is fervent fan van diverse winterwedstrijden circuits. Je vindt hem dan ook regelmatig terug op de Goofies en Grevelingen wintercup.  

Voor u geselecteerd: