De ClubRacer-verkiezingsshow part 4: de Yachting Managers…

Yachting ManagerWe zijn inmiddels aanbeland bij de laatste aflevering van ons verkiezingsnieuws. Voorlopig toch, want we zijn al op de hoogte van enkele interessante ontwikkelingen… In al haar vreugde en emotie nomineerde de Old Cigar Sailing Club (lees KBYV) ook enkele figuren waarvan zij vindt dat ze de titel ‘Yachting Manager’ verdiend hebben. U weet het wel, dit was de categorie waarvoor dit eigenste webproduct ook door een onverlaat geciteerd werd als mogelijke troonpretendent.

Helaas het mocht niet zijn. Bij de OCSC hebben ze nog nooit over ClubRacer gehoord, vermoeden we. Volgende keer sturen we voor Kerstmis een lekkere kist havana’s op naar het adres van de kiescommissie, dan wil het misschien wel lukken.

Tornado
Wie zijn ze dan, de genomineerden? Het eerste voorstel van onze vrienden mag wat ons betreft meteen afvallen (van de lijst dan, want fysiek heeft ze niets te veel, noch te weinig). Carolijn Brouwer. Sympathiek van haar dat dankzij haar fel lobby-werk de Tornado (of een andere multihull) in 2016 weer olympisch wordt, maar aangezien wij Belgen niet echt teams hebben die op die uitnodiging willen ingaan, is haar inzet voor ons van weinig belang.

Komt daarbij nog dat ze sinds ze niet meer met onze nationale Sebbe Godefroid is, ze eigenlijk meer Nederlandse is dan Belgische. Enfin u kon dit al eens eerder lezen. Kous af.

Erkentelijkheidsprijs
De volgende genomineerde is de heer David Driebeeck, samen met het Antwerp Rescue Team. Al enkele keren wisten ze tot in de nominatielijsten door te dringen, maar steeds waren er betere kandidaten. Een sympathieke ploeg, maar volgens onze bescheiden mening gaat het hier toch over een schromelijke casting-fout. Niet dat we David noch zijn team deze erkenning niet gunnen, maar ‘Yachting Manager’ gaat in onze ogen toch over iets anders.

We stellen voor dat het KBYV een jaarlijkse erkentelijkheidsprijs of zo in het leven roept, en dan willen we elk jaar wel voor de mannen van den ‘Hoegie’ & Co stemmen. En geef ze dan liefst geen blok marmer met een metalen vorm erop gezet, maar een krat Hoegaarden of vier. Want zonder deze godendrank houden ze het geen seizoen vol in hun RIB's op zee, de Westerschelde of het Veerse Meer…

De Belgen van de Tour
Mady Fobert dan. Ferme madam. Hoed af voor wat zij elk jaar weer presteert. Al eens geteld hoeveel jongeren zij in de afgelopen 17 jaar van zeezeilwedstrijden-op-hoog-niveau heeft laten proeven? En voor de criticasters: het gaat haar bij al die Tourdeelnames niet om winnen, want daar is het budget –helaas- veel te ontoereikend voor. Wat voor haar telt, dat zijn de ervaringen die haar jonge gasten opdoen, de zeilpassies die bij haar vaak jonge crew ontluiken, de hechtheid van het gehele team. En als er dan al eens een schitterende manche gevaren wordt, dan krult haar neus wat, en gaat de glimlach bijna van oor tot oor.

Steeds bijgestaan door haar onnavolgbare Henri, vinden wij dat deze dame eigenlijk al 17 jaar lang elk jaar weer aanspraak maakt op de titel. En ook dit jaar weer. Zoals steeds is het maandenlang krabbelen in elke Belgische uithoek om het budget bij elkaar te scharrelen. En in 2011 staat ze voor een nog zwaardere taak want er moet nu ook nog eens een volledig nieuwe boot gehuurd of gekocht worden. Hoe ze dat gaat lukken, dat weet ze zelf nog niet. Maar het zál lukken. Geen Belgen in de Tour, dat kan gewoon niet.

Nog voor dit artikel geschreven werd, kregen we al fanmail voor haar, want we mochten toch zeker niet vergeten te vermelden dat Mady ook op haar dooie eentje de zeilschool in Brussel runt, waar ze week na week voor een 30-tal kinderen zeillessen organiseert. Als ze op weg is in de Tour, is ze zelf continu aanwezig in de zeilschool om de kinderen op te vangen en na hun passage alles ook op te ruimen. Tenslotte is ze ook in haar club onmisbaar voor de zeilers en fungeert ze als manager voor zowel Lander Balcaen als Wannes van Laer. Zij probeert ervoor te zorgen dat haar zeilers alle mogelijke kansen krijgen. Het lobbywerk, de connecties die ze voor hiervoor gebruikt om betere trainingsfaciliteiten te krijgen in het buitenland, maken van haar een grote dame en voor velen steevast dé Yachting Manager van het jaar.

Nobele onbekende
Philippe Pirard. Ooit van gehoord? Zal wel niet want volgens de motivatie van de OCSC is deze man zeer discreet (en da’s niet goed als je Yachting Manager wil worden). Hij wordt verder genomineerd omdat zijn boot in Nieuwpoort ligt, zo staat het immers in hun motivatie. Bij de KYCN dan nog wel. Daar hebben ze genoeg leden om die man prompt naar de titel te sms-sen.
Op de volgende motivatie-regel staat echter ‘Force Douce’ te lezen, en dát, dat kennen we wel. Daar is onze nationale Sebbe zelfs peter van. Deze Brusselse organisatie neemt al sinds 11 jaar lang gehandicapte jongeren en diabetici mee op zee, om ze zo beter te laten integreren. Als je er meer wil over weten, dan moet je Frans kennen, want op hun website www.forcedouce.org vonden we geen jota Nederlands terug. Misschien een tip om een Nederlandssprekende vrijwilliger aan te porren?

In onze ogen is deze man, samen met zijn VZW weer in een verkeerde categorie geplaatst. Hij zou aanspraak kunnen maken op de Erkentelijkheidsprijs, maar in onze bescheiden ogen schuilt er achter deze man een nog grotere Yachtman. Een echte. Eén die zonder internationale overwinningen respect afdwingt. Zou moeten afdwingen. Bij ieder van ons.

En wie vergaten we?
De Wim. Ja de Wim Vandesande. Stom van ons Wim dat we je niet tijdig in de hitlijsten wisten te schrijven. Die van de OCSC waren dan ook heel erg discreet met het nieuws over de nominaties… Maar zonder jouw organisatietalent had heel je bemanning deze zomer nooit zoveel lol beleefd. Alles had je geregeld, van A tot Z. Op alles was je voorbereid. Waar er plooien kwamen, streek je die glad. Waar er haperingen optraden, vond je ter plekke een oplossing. Waar iets brak, volstond meestal één telefoon en ’t was in orde. Die onverwachte duik heb je hoogstwaarschijnlijk zelf in scène gezet om met je favoriete fotograaf te kunnen kwetteren. Voor fortuinen al zijn foto’s gekocht ook.

Veel ervaring opgedaan ook (met je boot eindelijk voorbij Dungeness geraakt). Gulzig meegegeten van al de kennis die op je afkwam. Maar ook met wijze woorden vaak de spreekwoordelijke punten op de i gezet. Het enige waar je niet aan gedacht had, daar zorgde je bemanning voor: dat fantastische resultaat, ver verwijderd van de ingecalculeerde voorlaatste plaats. Voorwaar Wim, ’t was prachtig om te volgen. Organiseer het nog eens en we zorgen ervoor dat je Yachting Manager wordt. Ik leerde alvast al sms-sen 'en masse' met mijn nieuwe eifoon 4.

Vanaf nu tot en met 31 januari kun je je persoonlijke stem uitbrengen en kiezen wie de titel ‘Yachting Manager’ verdient in 2010. Dit kan door een SMS (0,50 €) te sturen naar 3378 met de code (zie hieronder) van uw kandidaat. Je kunt maar éénmaal stemmen, maar dat weten de trouwe lezers wellicht al. En moeten we dat van die spatie herhalen? Neen toch?

  • Carolijn BROUWER : code Mgr 1
  • David DRIEBEEK & Antwerp Rescue Team : code Mgr 2
  • Mady FOBERT : code Mgr 3
  • Philippe PIRARD : code Mgr 4

De Yachting Awards Ceremony 2010 zal dit jaar plaats vinden in het clubhuis van de RYCB op vrijdag 11 februari.

Via deze weg wil ik ook Daniele Vitali (ITA) van Vitali studio snc bedanken voor de prachtige comics om onze verkiezingsshow te illustreren. www.sailingbreak.blogspot.com

Labels

Auteur:

  • Ice

    Eddy Lekens zeilt sinds 1979 offshore zeilwedstrijden, is stichter van ClubRacer en laat bedrijven groeien met zijn online marketing bureau Lucky Cookie. Is schipper/stuurman voor vele Verbondsbezem winnaars, won diverse malen de NSR, Antwerp Race en Schelderegatta, werd 2x Nederlands kampioen Zeezeilen en in 2004 werd Eddy Lekens door het Watersportverbond verkozen tot de beste zeezeiler van Nederland.

Voor u geselecteerd: