Banque Populaire V doet aanval op Jules Verne Trofee

Na maanden stand-by gelegen te hebben, wachtend op een gunstig meteo-venster, hebben deze morgen iets voor 9 de 14 bemanningsleden van de maxi trimaran Banque Populaire V de haven van Brest verlaten. Schipper Pascal Bidégorry en zijn bemanning zetten daarna koers naar de vertrekzone, waar ze deze namiddag even over 12u11 lokale tijd de denkbeeldige startlijn tussen Kaap Lizard en de vuurtoren van Créach op het eiland d'Ouessant hebben overschreden.

Een instabiele zone ter hoogte van de Canarische Eilanden blijft ter plaatse hangen en geeft de meteorologen veel stof tot nadenken. Tussen Brest en de evenaar zitten 3 overgangszones, met in het midden een gebied met 35 knopen wind. Voor een ploeg van 14 bemanningsleden niet echt een probleem. Voor een zeiler in zijn eentje net iets teveel van het goede en dus heeft Thomas Coville, ook al een tijdje wachtend in Brest op een gunstig moment om te vertrekken voor zijn recordpoging solo rond de aardbol, beslist om zijn vertrek nog wat uit te stellen.

De recordtijd in de Jules Verne Trofee, zeilend met bemanning rond de 3 kapen zonder tussenstop, is gevestigd in maart 2010 door Franck Cammas en zijn bemanning op Groupama 3 en staat op 48 dagen 7 uren 44 minuten en 52 seconden. Bidégorry en de zijnen, met Marcel van Triest aan land om hen te helpen met de meteorologische vraagstukken onderweg, moeten met andere woorden terug zijn voor vrijdagavond 11 maart. Of met nog andere woorden, de snelheidsmeter zal gemiddeld rond de 22 knopen moeten aangeven over een traject van 21'760 zeemijlen.

Je kan de recordpoging van Banque Populaire V hier verder volgen.

Foto: © B. Stichelbaut/BPCE

Auteur:

  • Guy C.

    Guy Clappaert is met zijn zeiljacht Fast One geen onbekende in België en Zeeland. Zijn voorkeur gaat naar CR wedstijden en hij is fervent fan van diverse winterwedstrijden circuits. Je vindt hem dan ook regelmatig terug op de Goofies en Grevelingen wintercup.  

Voor u geselecteerd: