ISAF World Cup van start in Miami

Wannes Van LaerMaandag 24 januari is in Biscayne Bay, Miami (USA) de Miami Olympic Classes Regatta (OCR) van start gegaan. Vrijwel alle zeilers van de Nederlandse Kernploeg zijn aanwezig behalve de zeilers van Laser Standard klasse. De kernploegzeilers komen uit in 7 van de 13 klassen. En naar goede gewoonte krijgen we van hun PR dienst, onder leiding van Simon Keijzer, alle updates om het thuisfront te informeren.

De Miami OCR is de tweede stop van de ISAF Sailing World Cup 2010-2011 en wordt door de Nederlandse zeilers vooral gezien als een midwinter-regatta, een uitgelezen mogelijkheid om te bepalen waar je staat in het traject richting Olympische Spelen. Beste Nederlander na de eerste dag is Thierry Schmitter die ongeslagen aan de leiding gaat in de Paralympische 2.4mR klasse.

470 mannen
Sven en Kalle Coster staan 12de na dag 1 bij de mannen in de 470-klasse. De broers scoorden een 7de en een 15de plek en zijn gematigd positief. Kalle Coster: “Het racen tijdens deze eerste dag was erg intens. Moeilijke condities met veel shifts en drukverschillen over de hele baan. Ondanks een foutje in de tweede wedstrijd best een goed en stabiel resultaat. Genoeg mogelijkheden voor de rest van de week."

Steven Le Fevre en Steven Krol zeilden een 14de en 17de plek op dag 1. Team Steven staat daarmee 15de overall.

470 vrouwen
Lobke Berkhout en Lisa Westerhof zeilden een sterke eerste wedstrijd (2de), maar gingen de tweede race niet van start. Het duo staat overall 17de. Lobke Berkhout: “We zijn lekker bezig, creatief, en nemen veel initiatief. De samenwerking is goed en de doelstellingen die we nu hebben werken goed. De tweede race hebben we niet gevaren, omdat Lisa herstellende is van een virusinfectie. We moeten het dus weer rustig opbouwen en konden hierdoor niet twee races varen vandaag. We gaan het per dag bekijken, want deze eerste race was zeer intensief. Morgen varen we sowieso de eerste wedstrijd en kijken daarna hoe het gaat."

Match racen
Tijdens de MOCR 2011 mogen twee Nederlandse match race teams van de Delta Lloyd Kernploeg meedoen. Annemieke Bes kampt met de naweeën van een gebroken vinger. Bes zeilt wel mee.

Match race Kernploegcoach Mikael Lundh heeft de volgende teams van drie zeilsters voor de Miami Olympic Classes Regatta 2011 samengesteld. De twee teams komen in de openingsserie in dezelfde poule uit.

1) Annemiek Bekkering, Annemieke Bes & Brechtje van der Werf (doelstelling top 16). Dit team scoorde op dag 1 van de openingsseries 1 overwinning en verloor 2 maal.

2) Renee Groeneveld, Mandy Mulder & Merel Witteveen (doelstelling top 8). Dit team scoorde op de eerste dag 2 overwinningen en verloor 1 maal en staat voorlopig derde in de poule.

Bij het match racen (Elliott 6m) wordt allereerst een openingsserie gevaren, gevolgd door een knockout serie voor de beste teams.

Renee Groeneveld zei over de races: “Vandaag het eerste potje verloren, wat erg jammer was. We moesten er weer inkomen na lang geen races te hebben gevaren. En dat merk je echt. We hebben voor deze regatta hier in Miami 10 dagen training gehad, daarna 3 dagen rust en nu de races. Daarvoor hebben we in Palma getraind. Geen wedstrijden, dus het was vandaag echt even inkomen. Morgen is een belangrijke dag. Het doel is om bij de eerste 2 van de poule te komen, dan gaan we rechtstreeks door naar de gold fleet. We staan nu 3de, dus we moeten er nog even aan werken.”

Match racen, aparte benadering
In de Delta Lloyd kernploeg zitten op het moment zeven zeilsters die onder leiding van kernploegcoach Mikael Lundh strijden voor Olympische selectie. In dit coachgestuurde programma bepaalt de coach de samenstelling van de teams per evenement. Dat kunnen dus soms 1 en soms 2 Nederlandse teams zijn die mee mogen doen. Deze uitnodiging gaat op basis van de positie van het land op de wereldranglijst en het aantal inschrijvingen uit andere landen.

Overige Nederlandse resultaten in Miami:

Thierry Schmitter (2.4mR-klasse): 2x 1ste plek, 1ste overall
Dorian van Rijsselberge (RS:X-klasse): 1ste + 4de plaats, 3de overall
Marit Bouwmeester (Laster Radial): 4de + 1ste plek, 2de overall
Hessels, Van de Veen, Rossen (Sonar): 2de + 1de plek, 1ste overall.

Bekijk alle resultaten van de Rolex Miami OCR 2011 regatta via:
http://rmocr.ussailing.org/

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: