Foiling Moth met wing sail - Dream it, design it, build it and race it

  • Author: Ice
    Date: wo, 05/01/2011 - 18:37

Wing sailDeze week start het wereldkampioenschap Moth zeilen op Lake Macquarie (AUS). Het wereldkampioenschap mag 115 deelnemers verwelkomen waaronder voormalige Olympische, America's Cup en Around the World Race zeilers. Opmerkelijk deze keer is het gebruik van het revolutionaire wing sail. Voormalig wereldkampioen Moth zeilen Bora Gulari (US) zal op vrijdag 7 januari debuteren met deze innovatie. Het US team heeft het traditionele zeil voor haar Moths volledig vervangen door wing sails.

De 'foiling Moth' is 's werelds snelste single-handed zeilboot en bewijst met deze innovatie nog steeds een klasse te zijn voor ontwikkelaars die zeilers de kans geeft om nieuwe technieken te gebruiken. De Moth werd in 1928 geïntroduceerd en had toentertijd slechts 2 vaste parameters, lengte (11 voet) en zeiloppervlakte (8 vierkante meter).

Over de jaren heen heeft de Moth klasse heel wat innovaties gekend, van Scow, tot Skiff, tot de huidige ultra high performance hydrofoil speedster. Ook de bouw is een stuk professioneler geworden, van homebuild garage constructies tot de productieboten van nu zoals de Mach 2, Assassin, en de reeds gepensioneerde Bladerider.

Mocht je plannen hebben om ooit het wereldkampioenschap te winnen kan je best de meest geavanceerde romp kopen en dat is nu de Mach 2. Voor een slordige $20.000 is hij de jouwe. Niet echt goedkoop maar dat is nu eenmaal eigen aan een ontwikkelklasse, waar de zeilers altijd op zoek zijn naar voorsprong door nieuwe technieken.

www.mothworlds.org

Foto © Dean Osland

Auteur:

  • Ice

    Eddy Lekens zeilt sinds 1979 offshore zeilwedstrijden, is stichter van ClubRacer en laat bedrijven groeien met zijn online marketing bureau Lucky Cookie. Is schipper/stuurman voor vele Verbondsbezem winnaars, won diverse malen de NSR, Antwerp Race en Schelderegatta, werd 2x Nederlands kampioen Zeezeilen en in 2004 werd Eddy Lekens door het Watersportverbond verkozen tot de beste zeezeiler van Nederland.

Voor u geselecteerd: