Weerbericht - Goofies Race januari

Weerbericht - Goofies Race januari Zoals beloofd krijgen jullie voor de (kuch) grote zeilwedstrijden die in onze contreien worden gezeild een weerbericht op maat opgemaakt door Fritz Buyl onze hydro-meteoroloog van dienst. Deze keer voor de Goofies Race die op 8 januari 2011 van start gaat op de Oosterschelde voor Colijnsplaat. Fritz zijn eerste opmerking na het inzenden "Jullie weten de dagen wel uit te kiezen!, dat belooft voor morgen.

Synoptische situatie

Een frontale depressie, met kern momenteel (vrijdag 7 januari) ten westen van de Golf van Biskaje, trekt de volgende 24 uur noordwaarts en ligt morgen (zaterdag 8 januari 12 utc) over het noordelijk gedeelte van de Noordzee. Verscheidene frontale storingen trekken de volgende 24 uur over de Belgische en Nederlandse kust.

Vooral van belang is het front dat morgen net na de middag passeert. De timing van het koufront is 13-14 utc (dus ergens tussen 14 en 15 uur lokale tijd). Immers aan de voorzijde van het front staat een sterk windveld. Ik verwacht het zwaartepunt tussen 11 en 12 utc (oftewel 12 en 13 uur lokale tijd). Na de passage van het front zal de wind snel afnemen.

Weerbeeld: morgenvroeg (zaterdag 8 januari) zijn er eerst nog opklaringen maar al snel wordt het zwaarbewolkt tot betrokken vanuit het westen gevolgd door perioden met regen. Tegen de avond klaart het uit!

Zicht

Goed, behalve tijdens de neerslag.

Temperatuur

Maxima rond 10°C.

Windverwachting

Dus in de loop van de voormiddag, aan de voorzijde van het front wakkert de wind tijdelijk aan tot 30-35 kopen, met rukwinden mogelijk tot 100 km/u. Ik verwacht dat maximum op de middag (ongeveer 12 uur lokale tijd). Nadien (na de passage van het front) zal de wind snel afnemen.
06 utc ( 07 uur lokaal): ZZW 20 kt
09 utc ( 11 uur lokaal): Z 30-35 kt
12 utc ( 13 uur lokaal): ZW 25-30 kt
15 utc ( 16 uur lokaal): WZW 20 kt
18 utc ( 19 uur lokaal): W 15 kt

Weerbericht © ClubRacer
Afbeelding © UGRIB

Auteur:

  • Ice

    Eddy Lekens zeilt sinds 1979 offshore zeilwedstrijden, is stichter van ClubRacer en laat bedrijven groeien met zijn online marketing bureau Lucky Cookie. Is schipper/stuurman voor vele Verbondsbezem winnaars, won diverse malen de NSR, Antwerp Race en Schelderegatta, werd 2x Nederlands kampioen Zeezeilen en in 2004 werd Eddy Lekens door het Watersportverbond verkozen tot de beste zeezeiler van Nederland.

Voor u geselecteerd: