1ste Goofies Race van 2011 kent veel wind

Gaan we of gaan we niet? Zouden de Goofen voor een tweede opeenvolgende keer hun meerdere moeten erkennen in de wispelturige weergoden? Wie niet naar Colijnsplaat kwam afgezakt, heeft het niet geweten.

“Nou er staat wat wind, eerst 7-8, dan wat minder, hier zijn de banen”, klonk het uit de mond van de Goofen. Bij angstige hartjes werd de vertwijfeling nog groter (“gaan we bij dit weer écht zeilen?”), bij de gepekelde zeebonken klonk het als muziek in de oren. Trossen los, hijsen die zeilen en hop!

Wind tot 35 knopen
De Goofen hadden twee banen uitgetekend, één remake van de Kerstrace voor de kleine Ongemeten schepen, en een verbeterd Kerstrace-parcours voor de rest van de vloot. Dat betekende aan de wind (en tegen stroom) naar de R22, en dan met de wind mee wat zigzaggend via de R8, R7, R6 en R5 terug naar de R11 (met een ommetje langs de R14/OZ2) naar de finish.

Vooral in het eerste lange rak naar de R22 kwamen regelmatig sterke windvlagen doorzetten. Zwaar gereefde jachten (klein fokje en meestal 1 reef, hier en daar twee) scheerden over het vlakke water (gelukkig zaten we aan hogerwal) richting zee. De wind kwam uit het zuid tot zuidwesten en gierde door het want. Eerst nog 30-35 knopen, maar dra ging de teller met 5 knopen naar beneden.

Aan de R22 werden hier en daar reven uitgeschud, kwam er soms een grotere genua bijstaan. Bij enkele deelnemers (de cracks) stond al gauw de spi in top. De A Boen kwam fantastisch snel voorbij surfen. Het lange ruimewindse rak naar de Zeelandbrug werd tweemaal onderbroken door een kort indewinds rakje naar de groene kant van het vaarwater. Erg leuk en toch wat afwisseling in het zeilen.

Eindelijk eens A Boen op 1
Bij de grote jongens in ORC 1 ging de Stortemelk met de eer lopen, voor de Checkmate en de Stella Maris. In IRC was Stortemelk ook de baas, dit keer voor de Allard en de Checkmate. In ORC 2-5 moesten de Druzix en de Elyxir de A Boen laten voorgaan. Eindelijk volle winst voor Johan Bol.

De Snelle Vliet voerde het dagklassement aan bij de grote Ongemeten schepen. De Guanabara hield met 10 seconden nipt de Prince de Pétarcq af. Bij de kleine Ongemeten racers was de Natia deze keer de Lecas en de Touch te slim af.

Ondanks de krachtige wind was er maar weinig schade te bespeuren. Alle deelnemers hebben ongetwijfeld genoten van de dag op het water. De werkweek kan weer beginnen. We kunnen er weer tegen. Tot de volgende op 5 februari.

Uitslagen Goofies Race januari 2011 in de bijlage onderaan.

Auteur:

  • Bert J.

    Van zeescout tot zeiler, van stil toeschouwer tot actief verslaggever. Even met een kwarttonner, dan rasecht en fanatiek halftonnen. Nu prinselijk op de leukste one tonner van 't Stad. 

Voor u geselecteerd: