Barcelona World Race: haasje over in passaatwinden

In de Barcelona World Race zijn de 14 deelnemers nu bijna 9 dagen onderweg. De leiders hebben inmiddels de Canarische Eilanden achter zich gelaten en profiteren al volop van de passaatwinden. In een stevige noordooster wordt er nu resoluut koers zuid gezet. In de kopgroep hebben zich 2 koppels gevormd. Zowel bij het leidend koppel als bij het achtervolgend koppel zien we de posities na iedere gijp wisselen.

De kopgroep, volledig Frans, is dus als het ware aan het afkruisen op zoek naar de evenaar en een gunstige passage aan de doldrums. Gisteravond volgde koploper Foncia na een gijp een iets meer westelijke koers en zag deze morgen Virbac Paprec 3 alweer de leiding overnemen. Jean-Pierre Dick en Loïck Peyron tellen nu ongeveer 30 zeemijlen voorsprong op hun danspartners Michel Desjoyeaux en François Gabart.

Nog een dikke 100 zeemijlen verderop zien we dezelfde taferelen tussen Estrella Damm en Mirabaud. In deze two to tango zijn het de Spanjaarden Pepe Ribes en Alex Pella die dik 10 zeemijlen voorliggen op het Zwitsers-Franse echte koppel Dominique Wavre en Michèle Paret. Nog eens 100 zeemijlen verder noordelijk volgt dan een groep van 5, waarin Mapfre met aan boord de Spaanse 49er kampioenen Iker Martinez en Xabi Fernandez, de leiding heeft. Zij worden gevolgd door Neutrogena, Groupe Bel, President en Gaes. Beide dames Anna Corbella en Dee Cafari moeten daar wel een beetje de rol lossen.

Dee Cafari en Anna CorbellaDee Cafari en Anna Corbella

De laatste 5 liggen allemaal wel ongeveer op dezelfde breedtegraad, maar ze volgen allemaal een andere route langsheen de Canarische Eilanden. Renault Z.E. gaat via een westelijke koers buitenom, Central Lechera Asturiana gaat centraal door de Spaanse eilandengroep, We Are Water en Forum Maritim Catala laten nog net het meest oostelijke eiland Fuerteventura aan bakboord. Hugo Boss, met aan boord nog steeds Nederlander Wouter Verbraak gekoppeld aan Kiwi Andy Meiklejohn, moet nog kiezen welke route ze opteren om de Canarische Eilanden te passeren.

Van een terugkeer van Alex Thomson, ondertussen kersvers vader geworden van een eerste zoon, is nog steeds geen sprake. Zijn zwart-witte bolide is nog steeds hekkensluiter en telt nu al een kleine 500 zeemijlen achterstand op de leider. Al moet gezegd dat het Juan Kouyoumdjian design, ex Pindar, nu pas in haar achtertuin is beland en haar echte snelheidspotentieel dankzij de beste gewichts-power verhouding nu naar boven moet komen.

Hugo Boss onder powerHugo Boss onder power

De zone tussen de Canarische Eilanden en de Kaapverdische Eilanden geniet van een 20 tot 25 knopen sterke noordoostelijke tot oostnoordoostelijke passaatwind. Daarna zal deze dragende wind geleidelijk afzwakken. Deze tijd van het jaar houdt de ventilator op te blazen ongeveer ter hoogte van 4° Noorderbreedte. Daar begint dan de gevreesde zone van de doldrums of in het schoon Nederlands inter-tropische convergentiezone. Deze zone gelegen in de buurt van de evenaar wordt gekenmerkt door hevige warmte, wat resulteert in stijgende vochtige luchtbewegingen, lage luchtdruk, buien en krachtige onweerswolken. Niet echt de place to be voor een zeiler.

Ergens tussen 25° en 30° Westerlengte zou deze zone het smalst moeten zijn. Aan de zeilers om de wolkensystemen goed te observeren en de beste route te kiezen. Ten zuiden van de doldrums, ergens rond de 2° Noorderbreedte, zal de wind shiften naar oost tot oostzuidoost. Ten zuiden van de Evenaar nemen de passaatwinden van de zuidelijke hemisfeer pas echt in kracht toe en kan het gaspedaal terug helemaal ingedrukt worden.

Huidige posities vindt je hier

Foto's: © Yvan Zedda, Lloyd Image en Miquel Casanelles

Auteur:

  • Guy C.

    Guy Clappaert is met zijn zeiljacht Fast One geen onbekende in België en Zeeland. Zijn voorkeur gaat naar CR wedstijden en hij is fervent fan van diverse winterwedstrijden circuits. Je vindt hem dan ook regelmatig terug op de Goofies en Grevelingen wintercup.  

Voor u geselecteerd: