Annemieke Bes stapt teleurgesteld uit Nederlandse kernploeg Matchracen

Annemieke Bes De Medemblikse zeilster, Annemieke Bes (33), heeft aangegeven per direct uit de Matchrace- campagne richting Londen van het Watersportverbond te stappen. "Na een lange periode van hard werken, zie ik nu echt geen gouden medaille meer in het verschiet liggen voor deze campagne en dat is waar ik voor werk. Zegt een teleurgestelde middenvrouw.

Twee Olympische cycli was Annemieke de spil in de boot. In Athene bleef zij samen met Annelies Thies en Petronella de Jong steken op een vierde positie in de Yngling (kielboot). Maar in Beijing heeft zij samen met Mandy Mulder en Merel Witteveen de Zilveren medaille gewonnen.

In de nieuwe Matchrace discipline pakte zij samen met o.a. Renée Groeneveld en Brechtje van de Werf in een aantal wereldbekerwedstrijden de titel. Zo won zij in 2009: Sail for Gold (Weymouth), 2010: Prinses Sofia Regatta (Palma, Spanje) en in 2011: Delta Lloyd Regatta (Medemblik, Nederland).

Annemieke Bres is niet de eerste die opstapt
Annemieke is niet de eerste die uit de Nederlandse kernploeg Matchracen stapt. Eerder dit jaar vertrok Renee Groeneveld al met veel ongenoegen uit de kernploeg. Zij was het niet eens met de indeling van de twee matchrace-boten van de Nederlandse Kernploeg. Meer weten: www.clubracer.be/2011/7/13/renee-groeneveld-gelooft-niet-in-roulerende-…

Annemieke legt uit waarom zij uit het Matchrace project stapt:
"Ik kan mij niet vinden in het beleid van coach Mickael Lundh. Mijn inziens mist er een duidelijke visie hoe volgend jaar de gouden medaille gewonnen wordt. Het programma en de teamsamenstelling worden worden lukraak gewijzigd. Zo is het is mij nu onduidelijk of ik in een 'swap-squat' (het wisselen van bemanningsleden) zit, een vast team of een combinatie van beide. Ik heb onlangs voor mij zelf geconcludeerd dat ik op deze manier niet verder kan en wil werken."

Kernploegcoach Mikael Lundh betreurt het vertrek van Bes:
"Ik vind het heel jammer dat ze opgeeft. Niemand wil dat. We hebben een team van zeilsters en een coach-gestuurd programma met een heldere en eenvoudige visie. Die luidt als volgt: Voor elk evenement kiest de bond de sterkste combinatie voor dat specifieke moment. De laatste evenementen zat Annemieke daar niet altijd bij. Zoals gezegd, wij vinden het heel jammer maar wij moeten verder. We zijn nu in Miami aan het trainen tegen de beste teams van de wereld. De resultaten worden steeds beter en ons programma staat vast."

Toekomst?
Annemieke is zich aan het beraden over haar toekomst: "ik neem de tijd om mij eens goed te oriënteren. Ik sluit een nieuwe uitdaging in de zeilsport niet uit".

Foto: Annemieke Bes (in het midden)

Auteur:

  • Ice

    Eddy Lekens zeilt sinds 1979 offshore zeilwedstrijden, is stichter van ClubRacer en laat bedrijven groeien met zijn online marketing bureau Lucky Cookie. Is schipper/stuurman voor vele Verbondsbezem winnaars, won diverse malen de NSR, Antwerp Race en Schelderegatta, werd 2x Nederlands kampioen Zeezeilen en in 2004 werd Eddy Lekens door het Watersportverbond verkozen tot de beste zeezeiler van Nederland.

Voor u geselecteerd: