Antwerp Race: en de Skippers gingen rustig de Night in…

Skippers nightGisterenavond was de VVW op de Antwerpse Linker Schelde-oever gastheer voor de deelnemers aan de Antwerp Race: wedstrijdnummers, wedstrijdvlag en boegstickers oppikken, en de goodie-bag niet vergeten.
De grote overrompeling bleef uit: het was een rustig komen en gaan en de mensen van het Antwerp Race wedstrijdsecretariaat hadden rustig de tijd om af en toe eens van een fris aangevoerde pint te genieten.

Alle wedstrijdnummers (wie heeft er nummer 100 nog in zijn bezit van vorig jaar??) lagen netjes op een stapel, daarnaast een berg stickers met alle logo’s van de sponsors. De wedstrijdwimpels zijn dit jaar vervangen door … nog een sticker, die we met z’n allen om de achterstag mogen kleven. Het gaat dit jaar voorwaar een kleurrijke wedstrijd worden.

Bij deze plichtpleging kreeg je ook een bonnetje in de handen gestopt, waarmee je dan in de witte feesttent om je goodie-bag mocht gaan: een tasje van de hoofdsponsor, gevuld met niet alleen de wedstrijddocumenten, maar ook een stel leuke A-mutsen en een voorraad Mount-Gay-caps. Weer handige cadeautjes voor de kinderen aan boord…

In deze witte feesttent verzamelde ook de Antwerp race in-crowd. Met argusogen volgen ze al wekenlang de Windfinder-windvoorspellingen op hun iPhones en andere Androids. Met evenveel lede ogen zien ze hoe hun ergste vrees stilaan waarheid wordt: ja, het wordt weer opkruisen dit jaar, bij weinig wind en met een grote kans op mist ’s ochtends. Het rampscenario van vorig jaar ligt bij eenieder nog vers in het geheugen.

Bekende en zeer bekende zeilers waren aanwezig, Michel Kleinjans (links)Bekende en zeer bekende zeilers waren aanwezig, Michel Kleinjans (links)

De eerste deelnemers in Breskens starten al anderhalfuur voor laagwater: met de sterke ebstroom (het is springtij…) gaat het druk worden onder de Hoge Platen… Hopelijk weten de deelnemers alle lokale zandruggen steken. De Breskense platvissenpopulatie is bij deze gewaarschuwd: “blijf aan de zuidzijde van de plaat zaterdagochtend...”

Tegen half elf pas wordt in Terneuzen de eerste startgroep op weg geknald. De kans zit er in dat de laatste startgroep daar het gezelschap gaat krijgen van de snelste schepen uit Breskens.

Ook de sportbotenklasse, die het vooral van ruimewindse rakken onder spi moet hebben, ziet wat op tegen de windverwachtingen: het potentieel van hun boten zal er bij deze Antwerp Race niet uitkomen. Spin- en gennakers blijven wellicht de hele race lang in de zakken zitten.

Het wordt niet alleen voor de zeilers een lange dag, ook de wedstrijdleiding gaat de confrontatie aan met enkele kopzorgen: uitstellen? Of toch laten starten en tijdig inkorten? De kleinste deelnemers uit Terneuzen riskeren anders niet op tijd in Antwerpen aan te komen…

Laat ons hopen dat de windgoden de zeilers goed gezind zijn deze zaterdag. En dat de verfrissing van Mount Gay op temperatuur blijft, in afwachting van de finishers…

Forum: www.clubracer.be/zeilforum/threads/1507-Antwerp-Race-2011
Foto's: Ice / ClubRacer

Labels

Auteur:

  • Bert J.

    Van zeescout tot zeiler, van stil toeschouwer tot actief verslaggever. Even met een kwarttonner, dan rasecht en fanatiek halftonnen. Nu prinselijk op de leukste one tonner van 't Stad. 

Voor u geselecteerd: