Weerbericht Antwerp Race 2011

Weerbericht Antwerp Race 2011De Europese nazomer heeft zijn tweede adem gevonden. De zon zal tijdens de Antwerp Race van zaterdag 15 oktober 2011 overvloedig aanwezig maar door de flinke afkoeling ’s nachts (dus de eerste uren van de terugtocht op zondagmorgen zullen frisjes zijn) zijn de maxima aan de lage kant. De wind heeft, net zoals de vorige Antwerp Race, beslist om de Schelde vanuit zuidoostelijke richting te volgen.

Algemene synoptische situatie:
Een hogedrukgebied met kern boven Scandinavië trekt de volgende 24 uur richting Centraal-Europa. Daardoor ruimt de zwakke oostelijke stroming naar zuidoost. Deze zuidoostelijke stroming voert droge continentale lucht aan. In deze continentale lucht kan het ’s nachts flink gaan afkoelen en door een grondinversie kunnen er zich nevel en mist vormen.

Weerbeeld:
Zaterdag start fris met wat nevel of een lokale mistbank, daarna wordt het een zonovergoten dag. Zondag hangen er ’s morgens enkele plaatselijke mistbaken daarna wordt het zonnig.

Zichtbaarheid:
’s Morgens matig tot slecht door verspreide nevel of een lokale mistbank, geleidelijk verbeterend in de loop van de dag tot matig à goed zicht.

Temperatuur:
Zaterdag maxima rond 14°C. Zondag maxima rond 15°C. Minima rond 3 à 4°C.

Wind:
In de voormiddag staat een zwakke zuidelijke en later zuidoostelijke stroming. Net voor de middag gaat de wind er uit. Na de middag ontwikkelt zich thermiek. De wind draait helemaal naar NO en wordt ietsje stabieler.

Zaterdag 15 oktober (lokale tijd = UTC + 2):

06 utc: ZO 11-15 kt bij de start in Breskens, 10-13 kt bij de start in Terneuzen.
09 utc: ZO 7-10 kt.
12 utc : OZO 7-10 kt.
15 utc : OZO 5-8 kt.
18 utc : ZO 4-7 kt.

Zondag 16 oktober: zwakke tot matige (2 à 3) wind uit Z, ruimend naar ZZW

Rukwinden:
niet van toepassing.

Weerkaart zondag 16 oktober 2011Weerkaart zondag 16 oktober 2011

Met vriendelijke groeten,
Fritz Buyl
Marien Meteoroloog

Auteur:

  • Fritz Buyl

    Is professioneel meteoroloog verbonden als hydro-meteoroloog aan het KMI (OMS) en Weather4expeditions. Routeerde onder meer de solo zeilers Peter Laureyssens, Bert Bossyns en Michel Kleinjans. Begeleidde daarnaast de expedities "In the wake of the Belgica" en "Antarctic Ice"van Dixie Dancercoer en"Beagle: in het kielzog van Darwin" van Canvas/VPRO.

Voor u geselecteerd: