Mike Kamminga wint eerste Beker van België Solo

Mike KammingaNa een eerder mislukte poging in 2010 was het eindelijk zover; een degelijk zelevenement voor de Solozeiler in België was een feit. En met deelname uit Nederland en Engeland was er genoeg internationale concurrentie om de locale Belgische Solo-cracks van de overwinning af te houden.

De naam van het evenement was een beetje de bureaucratie in gesukkeld, de oorspronkelijke naam van Open Belgisch Kampioenschap kon niet gebruikt worden. Even was er sprake om er het Officieus Belgisch Kampioenschap van te maken of het NTOBK (Niet Toegestane …) maar het werd uiteindelijk de Beker van België voor Solo.

De ambiance werd reeds vanop het forum opgebouwd en het was dan zeker geen verrassing dat Lex de eerste beste Belg op het Gavermeer aansprak om te weten te komen waar hij een echt vlaams steak met pepersaus kon verorberen. Ja, Lex en Pieter waren al op zaterdag aangekomen zogezegd om de plas al eens te beoordelen en gingen dus tot aan het ponton en zagen dat het goed was. Duidelijk een verborgen agenda. Niet zo voor de Kamminga’s, die waren met duidelijke bedoelingen op zaterdag afgezakt. Wagen parkeren, boot optuigen, haast in looppas naar de slipway en alle hoekjes van de plas eens nauwgezet afzeilden. Het weer van zaterdag was voorspeld als een perfecte kopie van wat zondag zou worden voorgeschoteld: prachtig zonnetje bij een windkracht 3Bf.

Zondag was alle rust rond de plas van zaterdag verdwenen; er werden op de plas 47 boten verwacht. Naast de Beker van België was er ook nog de Nationale wedstrijden in Europe en Spirou. Gezelligheid alom onder een iets warmer zonnetje dan de zaterdag, de boten werden keuvelend klaargemaakt. De een had lekker gegeten in hartje Kortrijk en de ander had vooral genoten van het gezelschap van een boerin.
Maar het doel was zeilen en dat gebeurde ook, de wind zat wat dwars op de plas en er werd in een driehoek lus driehoek gevaren wat manches had van een goed driekwart uur. De tactiek van de Kamminga’s loonde en Mike had geen problemen het laken naar zich toe te trekken. Ferdinand volgde met in zijn zog Denis Huges, overgekomen van Engeland. Voor de vierde stek werd er gevochten tot op de lijn door Jaap en Pieter en op de lijn was er geen haar tussen te krijgen, het werd een ex aequo.

Er was nog een kantelmoment in de wedstrijd toen Jack Kamminga de controle over zijn Solo verloor en hij de situatie weer moest recht trekken. Naar eigen zeggen van een windvlaag maar het er is een sterk vermoeden dat het gezelschap van de vorige avond nog door zijn gedachten speelde.

Aan Mike was er niets te doen in reeks 2 en 4 zeilde hij ook naar de eerste stek, enkel reeks drie wer hij tweede. Geen twijfel mogelijk voor de eerste bekerhouder. Jaap was pas op zondag afgezakt en had dus de eerste manche nodig om te acclimatiseren, maar erna reeg hij de tweede plaatsen aan elkaar en werd dus verdiend tweede. De derde stek was voor onze engelse vriend Denis Hughes.

Er was nog een vijfde manche voorzien maar in alle vriendschappelijkheid werd onder de Solo zeilers beslist om deze te laten varen. Allen richting ponton na een deugddoende eerste Belgische Beker. Voor wie volgend jaar de beker in de wacht wil slepen, nu al een aantal raadgevingen: afkomen op zaterdag en u vooral niet teveel bezighouden met plaatselijke landelijke schoonheden.

Uitslag eerste Beker van België
Nr Naam Zeilnr Punten 1 2 3 4
1 Mike Kamminga 569 3 1 1 2 1
2 Jaap Atema 589 7 4 2 3 2
3 Dennis Hughes 4951 9 3 8 1 5
4 Ferdinand Costerman Boodt 584 12 2 7 7 3
5 Peter Lodewijkx 571 13 10 3 6 4
6 Eddy Boon 535 15 6 5 4 9
7 Robert Lodewijkx 456 21 9 9 5 7
8 Lex Rijnink 590 21 7 6 11 8
9 Jack Kamminga 588 23 11 4 8 DNF
10 Hendrik Battiau 536 23 8 10 9 6
11 Pieter Kasteleijn 523 26 5 11 10 11
12 Wim Decaluwe 526 36 12 12 12 12
13 Kevin Vanden Abeele 258 38 DNC DNC DNC 10

Tekst: Christophe Benoit

Labels

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: