Svašek officieel supplier Nederlandse Kernploeg

SvašekDe Nederlandse Kernploeg heeft onlangs de samenwerking met het Rotterdamse bedrijf Svašek Hydraulics nieuw leven ingeblazen. Svašek Hydraulics voorziet de Nederlandse zeiltopzeilers wederom van een zeer nauwkeurige analyse van het Olympische wedstrijdwater in Engeland voor London 2012. In 2008 deed het Rotterdamse bedrijf dit ook al op succesvolle wijze voor de Olympische Spelen van 2008.

Het Watersportverbond is enorm blij met de vernieuwde exclusieve samenwerking met de wereldwijde specialisten van Svašek op het gebied van stroming, golven en zeebodembewegingen. Jaap Zielhuis, in 2008 bondscoach en nu Kernploegcoach van de Laserklasse, legt het belang uit:

"De ondersteuning door Svašek is essentieel geweest bij het behalen van de twee zilveren zeilmedailles in Qingdao 2008. Het model van Svašek dat we daar gebruikten voorspelde heel accuraat de stromingen op het Olympische water. We hebben destijds in de voorbereiding de voorspellingen kunnen toetsen aan onze eigen ervaringen op het water en dat gaf veel vertrouwen. Dit vertrouwen - dat je exact weet wat gaande is- hebben de zeilers juist op de Olympische spelen hard nodig. Twijfel of het links op de baan wel of niet harder stroomt dan rechts is het laatste waar je op zit te wachten.”

Zie hier de animatie van de stroming in 2008 voor de kust van Qingdao, China:

stroming Qingdao

Er was dus reden genoeg om de samenwerking voort te zetten. Zeker na een succesvolle test tijdens het Olympische test evenement. Zielhuis vervolgt:

“In 2012 zijn de Olympische spelen aan de Zuid-Engelse kust. Voor de kust van Weymouth worden straks vijf verschillende banen uitgelegd. In de baai, dicht bij de kust, staat helemaal geen stroom, maar verder op zee juist heel veel. Vooral op de banen die daar tussen liggen is de stroming een hele belangrijke factor. Juist op het moment dat de stroom draait is het van heel groot belang om exact te weten, op micro niveau, hoe dat gebeurt. In augustus van dit jaar hebben we tijdens de Pre-Olympics al de voorspellingen van Svašek gebruikt met een heel goed resultaat voor het Nederlandse zeilteam!"

Bram Bliek van Svašek Hydraulics is ook trots op de samenwerking. “Wij zijn een relatief klein maar heel erg gespecialiseerd bedrijf dat een fantastisch product levert aan onze vele klanten wereldwijd. Maar zichtbaar is ons advies bijna nooit. Onze samenwerking met het Watersportverbond is, naast heel boeiend, ook een prachtige kans om te beter te laten zien wat we doen en waar we goed in zijn.”

Over Svašek Hydraulics
Svašek Hydraulics is gespecialiseerd in kennis van kusten, havens en rivieren. Het Rotterdamse bedrijf ontwikkelt gedetailleerde computermodellen van waterstromingen en golfpatronen, alsmede van de bewegingen van de zeebodem als gevolg van de dynamiek van het water. Svašek opereert in Nederland maar ook internationaal voor overheden, industrie en aannemers. Svašek Hydraulics is opgericht in 1969 door J.N. (Honzo) Svašek (1926-1994). Sinds 1984 is Bram Bliek de directeur.

Tekst: Simon Keijzer

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: