Breskens Sailing Weekend gaat meer aandacht geven aan CR boten (video)

Het Breskens Sailing Weekend had dit jaar en voorheen 3 vloten met 2 wedstrijdcomités op het water. Een wedstrijdcomité voor de zeegaande kajuitzeiljachten IRC en CR en een comité voor de sportboten. Echter na 3 jaar zwaar weer blijkt het animo van de sportboten, zoals de Max Fun 25, Lasers SB3, Melges 24 en ook de Ynlings niet groot genoeg. Om deze reden zal de sportbotenbaan vervallen.

Bovendien is het op het water van de Westerschelde met haar hoge en lage waters, haar banken, sterke stroomravelingen, drukke scheepvaart en steile golfslag niet altijd gemakkelijk om een goede baan te zeilen, waarbij ook op een eenvoudige windward-leeward baan terdege genavigeerd moet worden om veilig de finish te halen. De Westerschelde is toch een ander vaarwater dan het water voor Medemblik, Muiden en van het Braassemermeer.

De sportbotenbaan vervalt dus en daardoor kan de organisatie de CR klassen van een geheel eigen wedstrijdcomité voorzien, die de CR boten een eigen start en een geheel eigen baan kan laten varen.

Het andere comité verzorgt, zoals ze dat al jaren doet, de starts, banen en finishes voor de IRC klassen. De CR boten hoeven dan niet meer een half uur voor de IRC boten op dezelfde startlijn aanwezig te zijn.

Zo kan in de wisselende weers- en getijomstandigheden nog meer met de capaciteiten van boten en bemanningen rekening gehouden worden. De IRC boten kunnen in marginale omstandigheden nog op de Vlakte van Raan starten en daar hun offshore of windward leeward banen varen, terwijl de CR boten een baan in de beschutting van de Plaat kunnen varen. Het kan in andere omstandigheden ook andersom.

In het algemeen kan zo voor een grotere variëteit aan banen op het water gezorgd worden. Eén en ander vanzelfsprekend in goed overleg met een aanwezige CR klassen vertegenwoordiger. De Westerschelde en haar mondingen blijft tenslotte een prachtig mooi zeilwedstrijdwater.

Maar hoe zit het dan met de ORC club gemeten boten?

Vanzelfsprekend kunnen ook zij meedoen. Voor een zeer luttel bedrag kunnen zij via de website www.cruiserrating.be een CR rating aanvragen.

Om weer over te gaan, zoals in de vroegere dagen van IMS, CHS en NKK, op drie rating systemen voor hetzelfde type boten op hetzelfde evenement leek onze organisatie geen goed idee.

En vanzelfsprekend boten met een IRC rating kunnen, net als in de Antwerp Race, niet in CR inschrijven.

Het Gaastra Breskens Sailing Weekend zal volgend jaar plaat vinden op vrijdag 31 augustus en 1 en 2 september 2012.

In de zeilkalender:
www.clubracer.be/wedstrijdkalender/breskens-sailing-weekend

Discussieer mee of deel uw mening:
www.clubracer.be/zeilforum/threads/1568-Breskens-Sailing-Weekend-2012

Breskens Sailing Weekend promo

Auteur:

  • Ice

    Eddy Lekens zeilt sinds 1979 offshore zeilwedstrijden, is stichter van ClubRacer en laat bedrijven groeien met zijn online marketing bureau Lucky Cookie. Is schipper/stuurman voor vele Verbondsbezem winnaars, won diverse malen de NSR, Antwerp Race en Schelderegatta, werd 2x Nederlands kampioen Zeezeilen en in 2004 werd Eddy Lekens door het Watersportverbond verkozen tot de beste zeezeiler van Nederland.

Voor u geselecteerd: