Grevelingencup winterserie 2011-2012 van start met 172 boten!

Grevelingencup winterserieNa een gezellige zaterdagavond met veel aanwezigen en een goede pre-sail party met DJ Spinkit begon de Grevelingencup winterserie afgelopen zondag officieel om 10:00u toen de eerste vloot werd weggeschoten. Onder mooie omstandigheden startten 172 schepen, verdeeld over 10 klassen aan het zes maanden lange avontuur: de strijd om de overallprijzen in de Grevelingencup winterserie 2011-2012. Met deze 172 schepen is de Grevelingencup uitgegroeid tot het grootste winterzeilevenement van Nederland!

De wedstrijddag begon rustig, koud en helder. Ten tijde van de start was de wind toegenomen tot een mooie zuidzuidoostelijke 5 beaufort en ook de temperatuur was al enigszins toegenomen. Het waren meteen al prettige condities waardoor alle zeilers de mogelijkheid hadden om bij de eerste start van de winterserie mooi en gecontroleerd over de startlijn te gaan.

Op startveld A vertrokken ruim 40 schepen voor de sportieve Toer Spinnaker klasse voor een 23 mijlsbaan langs de vaste boeien van het Grevelingenmeer. Zij werden direct gevolgd door een nog groter veld van toerschepen. Tegelijk op startvelden ‘D ‘en ‘C’ begonnen 4 velden aan een mooie serie up-down races .

De J/80 en First 31.7 streden traditioneel in hun eigen baan voor de beste startposities en 3 mooie races werden sportief afgerond. In de First 31.7 klasse wist de Blauwe Knoop met schipper Hermans Hermansde Big Time van Thijs van Hulst 2x vóór te blijven, alleen de laatste race trokken ze aan het kortste eind.

Bij de J/80 is Laura Vroon de onbetwiste koploper na de 1e wedstrijddag, want na drie ‘paaltjes’ van de Joie de Vivre konden alleen de Juul en de Jalapeno in de buurt blijven.

Grevelingencup winterserie

Op de ORC baan iets meer afwisseling in de uitslagen, in startgroep 1 gaat de J-122 Jam Session aan de leiding met 2 overwinningen en de constant zeilende Zilt op een 2e plaats. In startgroep 2 is meerdere keren de X-vlag gehesen waardoor enkele favorieten wat punten hebben verloren. Maar de Teamcontrol met schipper Otten had de meeste controle bij de starts, de A-Boen en Joyride gaan de volgende races vast revanche nemen voor een koppositie in het klassement.

Ondanks de stevige wind geen noemenswaardige incidenten. De ervaren zeilers kennen hun regels en nemen de straf waar nodig direct op het water waardoor de protestcommissie met Ernst Jan Dekker en Joep Strauss een rustige dag hadden. Over de dag heen nam de wind een stukje af (4 beaufort) en ook de temperatuur steeg tot aangename hoogte. Dit alles, gecombineerd met de positieve sfeer en sportieve insteek van alle zeilers, maakte deze eerste wedstrijddag van de Grevelingencup winterserie 2011-2012 tot een schitterende zeildag.

De volgende wintercup [19e en 20e november] zijn er waarschijnlijk nog meer starters, want enkele ‘ Antwerpen race’- zeilers voegen zich bij de vloot op de Grevelingen. Ook zal er extra spanning bestaan in het J-80 veld, want dan varen ze voor de 3e maal op rij hun OBK tijdens de winterserie van de Grevelingencup.

Dus dan 2 dagen racen, ook op zaterdagavond extra gezelligheid bij de after-sail borrel OBK en een interessante lezing van North Sails.

Op zondag vast weer een schitterende zeildag. Daarom genoeg reden er beide dagen weer bij te zijn.

Als er foto’s gemaakt zijn tijdens de wedstrijd deel deze dan op de Grevelingencup facebook pagina: www.facebook.com/Grevelingencup.

Ook staat een selectie van foto’s op de Grevelingencup website: http://www.grevelingencup.nl/index.php/media/fotos/winterwedstrijd-2011…

Tekst: Wouter Kop

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: