Pieter Jan Postma weer in Nederlandse Kernploeg

Pieter Jan PostmaZeiler Pieter Jan Postma (NED) is weer opgenomen in de Nederlandse Kernploeg. De samenwerking wordt per 1 november 2011 hervat. Het Kernploeglidmaatschap houdt in dat Postma financieel ondersteund wordt en gebruik kan maken van de (para)medische staf, specialisten op fysiek en mentaal gebied, logistiek, organisatie, marketing, materiaal en innovatie.

De Friese zeiler, die in de Olympische Finn-klasse uitkomt, is sinds mei van 2011 in het bezit van een Olympische nominatie die hij vergaarde door een derde plaats te behalen op de ISAF Wereldbekerwedstrijd in het Franse Hyères. Vervolgens bevestigde Postma zijn hernieuwde topvorm in augustus 2011 met een derde plaats op het Olympische testevenement in Weymouth.

Het Watersportverbond is positief over het ingediende sportieve programma van Postma, die met coach Stefan de Vries samenwerkt richting de Olympische Spelen van London 2012. Postma rapporteert daarbij regelmatig aan Kernploeghoofdcoach Ian Ainslie.

De Zuid-Afrikaan Ainslie, sinds dit voorjaar in dienst van het Watersportverbond, deed voor zijn land mee aan drie Olympische spelen in de Finn-klasse in 1992, 1996 en 2000. De Vries was voorheen zelf een succesvol Finn-zeiler en is tevens parttime regiocoach in dienst van het Watersportverbond.

Postma maakte de overstap van de Laser- naar de Finn-klasse in 2005. De Friese zeiler, die nu weer in Leeuwarden woont, brak redelijk snel door in de Finn-klasse. In het voorjaar van 2007 werd hij derde op de Sofia Cup en tweede tijdens de Delta Lloyd Regatta in Medemblik. Postma werd in juni 2007 in de Kernploeg opgenomen, destijds door de toenmalige hoofdcoach Jaap Zielhuis.

Op het Wereldkampioenschap in Cascais in juli 2007 beleefde Postma zijn sportieve hoogtepunt met een zilveren medaille, iets meer dan een jaar voor de Olympische Spelen in China. Op de Olympische Spelen van 2008 in China werd de Friese zeiler veertiende.

Cruciale volgende stap
Postma vertrekt begin november 2011 naar Perth, Australië, ter voorbereiding op het vierjaarlijkse ISAF Wereldkampioenschap van 3 december tot 19 december. Indien Postma in Perth een resultaat neerzet bij de top acht landen (geschoonde lijst) sluit hij daarmee de nationale selectie in de Finn klasse af. Met al een Olympische nominatie op zak is Postma in dat geval zo goed als zeker van een ticket voor de Olympische Spelen van Londen.

Postma reageerde enthousiast: “Ik ben heel blij dat we weer bij elkaar zijn en dat we samen ruimte maken voor betere prestaties. Ik ben ook blij dat we wederzijds de manier van werken van elkaar accepteren en respecteren. Ik heb afgelopen jaar keihard gewerkt en met de hulp van mijn persoonlijk sponsoren een paar zeer goede prestaties neergezet. Deze samenwerking met de bond is voor mij een cruciale volgende stap. Onder andere vanwege hun knowhow en hun specifieke kennis van Weymouth. Maar ook vanwege de financiële support waardoor ik kan blijven samenwerken met mijn coach Stefan de Vries en ook met experts binnen en buiten de bond. Dat alles moet zorgen voor nog meer progressie in het proces op weg naar de Olympische spelen van London.”

Ian Ainslie, hoofdcoach van het Watersportverbond, is ook erg positief:
“PJ heeft een enorm talent. Dat heeft hij al meerdere keren laten zien. We geloven in zijn kwaliteiten, maar ook in zijn programma. We hebben hele eenvoudige en duidelijke prestatieafspraken gemaakt waarop we onze samenwerking willen beoordelen. Wij zijn er trots op dat we zo een groot talent weer ingelijfd hebben.”

Tekst: Simon Keijzer
Foto: WIm Haze

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: