Volvo Ocean Race 2011-2012 vandaag van start!

Volvo Ocean Race 2011-20126 racemonsters met toch wel erg aan elkaar gewaagde sterke teams. “Into the extremes” op het hoogste niveau. 1 Belg, en voor zover ik weet geen Nederlanders deze keer. Wel een hoop Kiwi’s, bijna op elke boot vind je Nieuw Zeelanders. Vandaag 29 oktober begint de Volvo Ocean Race, en voor de 3de keer zal er met Volvo 70’s gezeild worden. Wie gaat er winnen? Welke records gaan er gebroken worden? Welke spectaculaire beelden worden er de wereld ingestuurd? Wij proberen u een optimaal beeld te geven voor de volgende 9 maanden oftewel 39.270 zeemijl.

Begin van de planning…
Op 29 oktober begint de In-port race gevolgd door de Pro-am race op zaterdag. Op zaterdag 5 november, als wij met zijn allen de Goofie Race te gaan zeilen, starten die andere kerels voor een Volvo’ke richting Kaapstad. Daar moeten de teams klaar zijn op 9 december voor de Pro-am race en op 10 december voor de volgende In-Port race. De rest van de planning geven we jullie gedurende de rest van de Volvo Ocean Race zodat je niet met data overdonderd wordt.

Hoe kan je de Volvo Ocean Race winnen?
Er wordt gewerkt met een punten systeem, en het team met de meeste punten wint de race. Simpel, ja toch? Mmh, toch niet helemaal. Er zijn 9 etappes en voor een etappe overwinning geld het totaal aantal deelnemers (6 normaal gezien) vermenigvuldigd met 5. Zomaar uit mijn hoofd kom ik dan op… euh, 30 punten.

Voor een in-Port race is een goede start zeer essentieel daar de wedstrijdjes slechts 45 tot 60 minuten duren. Punten bekomt men als volgt: Het aantal basis starters min je resultaat. 6 starters dus, en je finisht zoals het hoort met je 31.7 Grevelingen Cup crew nipt 2 de, dan krijg je 4 punten.

Er zijn 9 etappesDe 9 etappes

De 6 teams:

Team Sanya zeilt onder Chinese vlag. Tijdens de laatste Fastnet race had de crew voor de 2de keer op de boot gevaren, en toch komen de jongens van legende Mike “Moose” Sanderson slechts een uur na de leider en binnen de record tijd binnen! Team Sanya is het enige team dat een tweedehands boot ( ex Telefónica Blue) aan de start verschijnt. Sanderson: This period in the race is the only time for the next year where all teams are equal, at every stop-over from now on, there will be winners and losers… ( or “teams which haven’t done quite so well”, as we are now supposed to say!) and so it’s a very interesting and exciting time for all. De crew bestaat voornamelijk uit Nieuw Zeelanders, maar er is 1 Belg die niet moet onderdoen voor eender welke Kiwi. Bert Schandevyl staat mee op de payrol als voordekker en trimmer. We houden je in het oog Bertje…

Team SanyaTeam Sanya

Team Telefónica zeilt onder Spaanse vlag. Het enige team zonder Kiwi’s aan boord. Geschipperd door trippel 49er wereld kampioen Iker Martinez. De Crew van Telefónica heeft gezamenlijke ervaring van 20 Volvo’s of gelijk aardige wedstrijden. Waaronder Aussie navigator Andrew Cape en Neal McDonald. Niet onderschatten dit Spaans team dus.

Team TelefónicaTeam Telefónica

Abu Dhabi Ocean Racing zeilt onder UAE vlag. Wordt geschipperd door Ian Walker. Ze wonnen niet alleen de vorige Rolex Fastnet race, ze hebben daar ook nog eens een nieuw record neer gezet. Walker wordt bijgestaan door talent als Simon Fisher, Rob Greenhalgh, Justin Ferris en Justin Slattery.

Team Abu Dhabi Ocean racingTeam Abu Dhabi Ocean racing

Camper met Emirates Team New Zealand aan boord varend onder Nieuw Zeelandse vlag. Geschipperd door Chris Nicholson. Camper was de eerste boot in het water en had de meeste tijd om te trainen. Nicholson: “We had a fair bit of good fortune at the start. On the plus side for us was our crew manoeuvres and general boat handling. We’ve been sailing for a while now so our guys, our shore crew, our structure are in good shape. It’s nice now to get down to the business end, go race an in-port and then start our off shore next week.”

CamperCamper

Groupama Sailing Team geschipperd door Franck Cammas zeilt onder Franse vlag. Franck heeft een opvallende crew met best wat talent zoals Thomas Coville (die het wereld record non stop rond de wereld zeilen op zijn naam heeft staan), Damian Foxall, Brad Marsh, Phill Harmer en Jean Luc Nelias. Ik ben benieuwd of al deze grootheden ook als een team gaan kunnen samen werken. De toekomst zal het uitwijzen en ik denk wel dat de Fransen het zullen bewijzen.

Groupama Sailing TeamGroupama Sailing Team

Puma Ocean Racing zeilt onder Amerikaanse vlag. Geschipperd door Ken Read. In de vorige editie eindigden ze op een knappe 2de plek, en je mag er prat op gaan dat ze er alles aan zullen doen om het deze keer “wat beter” te doen. Ken wordt bijgestaan door onder andere Brad Jackson die al 5 keer rond de wereld race’te waarvan hij er 3 won waaronder de laatste. Ryan Godfrey en Tony Mutter, beide ex Ericsson 4 team leden. Jono Swain die eveneens 4 Volvo’s op zijn naam heeft staan en de Vorige Transat nog even wist te winnen aan boord Puma. Ik denk dat dit Puma team één van de grote kanshebbers is. Read: “We weren’t perfect in the last race. I’m looking to use that knowledge and experience to do better this time around.”

Puma Ocean RacingPuma Ocean Racing

Forum voer
Misschien een leuk idee om een forum gokje op te starten, en te kijken welk team we denken dat het er het beste vanaf gaat brengen? En dan uiteraard welk team het er dan uiteindelijk ook het beste gepresteerd heeft…

Breng uw gok uit via: www.clubracer.be/zeilforum/threads/1571-Wie-wint-de-Volvo-Ocean-Race-20…

Het einde van dit bericht is de start van een ongelooflijke buitengewone race, enjoy!

Je kan de eerste In-Port race volgen op www.volvooceanrace.com

Meer achtergrondinformatie over de Volvo Ocean Race: www.clubracer.be/wedstrijdkalender/volvo-ocean-race

Auteur:

  • Yan T.

    Yan Trouwen zeilt sinds zijn geboorte en is gepassioneerd wedstrijdzeiler. Inshore, offshore, open boten of met catamarans, het  speelt geen rol voor Yan als er maar geraced wordt. Het liefst schrijft hij na de wedstrijd ook nog een verslag voor ClubRacer.

Voor u geselecteerd: