Goofies Race seizoen kent tropische start in de baai van Saint-Colijnsplaat

Goofies Race Een zonovergoten dag, zonnebrillen en petjes in aanslag. Bermuda's, polo's en zelfs hier en daar een bikini als zeilkledij. De start van het zomerseizoen in Saint-Tropez? Niets is minder waar. We schrijven Colijnsplaat aan de Oosterschelde, waar we vaak in het winterseizoen de 'stront van de dijken zien waaien'. Nu werd tijdens het palaver van de opper-Goof een zuidoostelijk briesje tussen de 1 en 3 Bft voorspeld. Van de aangekondigde thermiek later op de dag kwam niets in huis.

Als baan hadden de Goofen gekozen voor een rondje pl..., euh bakboord rond de dichtstbijzijnde boeien, maar dan wel 2 keer en voor alle 64 jachten van het zelfde! Alle jachten die net iets langer op het Oosterschelde-water vertoefden, zagen tot hun ontsteltenis dat de wind, die na één uur wedstrijd iets was toegenomen, het na die korte opflakkering bijna volledig voor bekeken hield. Voor wie dan het laatste merkteken downwind en tegen stroom nog niet had bereikt, kon het tergend langzaam mijlen aftellen beginnen. De tijdsverschillen liepen dan ook historisch hoog op.

ORC 1 - IRC 1
Klassiek werden op de noen de ORC 1 jachten weggetoeterd, 7 stuks. CHECKMATE, de Swan 45 van Peter de Ridder, overschreed na 1 uur 40 als eerste de finishlijn en bleef ook numero uno op de tabellen, voor BATELEUR en STORTEMELK. Na IRC verrekening bleef de CHECKMATE eindwinnaar, voor de WEERGA (die enkel IRC vaart) en opnieuw BATELEUR.

Ongemeten groter dan 10 meter
Van de 25 gestarte 'grote' ongemeten zeiljachten haalden uiteindelijk 20 de finish. Ook hier een gelijkaardig verhaal. De eerste over de meet, de PLAYSTATION 4, een Hanse 400 van Luc Feremans, mocht haar eerste Goofies-paaltje van het nieuwe seizoen noteren. TEAM CHARITYCUP kwam uiteindelijk 5 minuten te kort en de overall winnaar van vorig seizoen PRINCE DE PETARCQ moest zelfs 12 minuten toegeven. Opmerkelijke tijdsverschillen tussen de nummer 1 en de nummer 20. De hekkensluiter had maar liefst bijna 4 uren meer nodig om het parcours af te werken.
Willem BarentsWillem Barents

Ongemeten kleiner dan 10 meter
Bij de 'kleintjes' verschenen 14 ongemeten jachies aan de start. De J-92 VELFARISTO kon wel als eerste over de finish, maar het was uiteindelijk de X-79 AXIE van J. van Eerten die na de wiskunde met de pluimen ging lopen. Ook de LECAS wist zich nog voor de snelste finisher te verrekenen. 4 deelnemers staakten uiteindelijk de strijd tegen de elementen ('flauwe en stille' wind, ruime koers, stroom tegen), zodat slechts 10 deelnemers effectief de eindmeet haalden. Hier kon de hekkensluiter ruim een uur langer op het water 'genieten' van de zon.
Tropische taferelenTropische taferelen

ORC 2-5 - IRC 2-5
En de 17 boten van ORC 2-5 dan? Die mochten na een general recall hun start uitstellen tot na de ongemeten jachten. Eens reglementair gestart stond er geen mate op de IMX-38 ANNE MAZURKA van Evert van de Zande. Lekker makkelijk voor de toeschouwers, eerste over de meet en ook na het rekenwerk van Kees van der Vaart nog 10 minuten voorsprong op de rest van het podium, zijnde ABOEN van Johan Bol en SWITCH van Kees Meijer. Na verrekening volgens IRC-tabellen eiste ABOEN het eremetaal op, voor LUCTOR ET EMERGO 2 en de PINTA 92.

Ondanks lichte aanvaringen, niet correct nageleefde voorrangsregels en de in slaap gevallen Aeolus konden de meesten toch wel genieten van de onuitgegeven zonnige omstandigheden tijdens de eerste Goofies van het nieuwe winterseizoen. De Goofen kennende, mogen we ons aan iets heel anders verwachten op zaterdag 5 november. Round 2 van seizoen 2011-2012.

Guy C.
Foto's: © Christof Lamproye - Enigma

Auteur:

  • Guy C.

    Guy Clappaert is met zijn zeiljacht Fast One geen onbekende in België en Zeeland. Zijn voorkeur gaat naar CR wedstijden en hij is fervent fan van diverse winterwedstrijden circuits. Je vindt hem dan ook regelmatig terug op de Goofies en Grevelingen wintercup.  

Voor u geselecteerd: