Nederlands kampioenschap Maxfun 25 beslist in de groene kamer

Marco van DrielMarco van Driel (NED) en zijn team claimen de overall overwinning op het Open Nederlands kampioenschap Maxfun 25, na een allesbeslissend protest dat na de laatste wedstrijd werd behandeld. De overwinning glipte daarmee door de handen van Rinke van der Veen (NED) en haar gelegenheidsbemanning. Een 2de plek in de 8ste race moest ze verruilen voor een DSQ.

Breien op het water
Van alle kanten kwam het commentaar al na de eerste dag. Dit is pielen op het water. Licht weer, zon op de knar en eindeloos turen naar de einder. Is dat een windveld, zit daar druk, waar bouwt de wind als eerste? Je kon er maar zo eens hoofdpijn van krijgen.

Vrijdag=zaterdag=zondag
De wedstrijden werden allemaal in hetzelfde lichte weer afgewerkt. De windmeter leek geen zin te hebben om harder te spinnen dan een knoopje of 8. Dit vroeg veel concentratie van de bemanningen. Het traditionele adagium voor Medemblik, ooit ingefluisterd door veteraan Wietze W. (stijf linksaf en met de stuurboord lift naar de ton) bood weinig soelaas.

Walprogramma
Aan de wal boden de profeten en beste stuurlui daar waar nodig uitleg. Maar als je wat dieper doorvroeg over het waarom van een klap naar rechts of links, verscheen er menigmaal een mysterieuze glimlach op het gezicht van de doorbakken zeilerstronies.

Apotheose in de groene kamer
De laatste dag van het wedstrijdprogramma zou een gemeen spannende worden. Rinke van der Veen stond 2 punten los van de nummer twee, gevolgd door Erik Wesselman en zijn volwassen bemanning van de 18+. De eerste twee dagen van de zondag leek van Driel geen genoegen te willen nemen met een tweede plek op het ereschavot. Met twee eerste plekken werd het gat gedicht. Als nu de wind zou oplossen naar hogere sferen, dan zou het kampioenschap onbeslist blijven (of je moet heel flauw de eerste plekken gaan turven).

De laatste wedstrijd sloot Rinke van der Veen met haar 7de tweede plek af, Van Driel volgde trouw in haar spoor. Kat in het bakkie zo leek het voor de dames (en Coen). Het enige dat nog restte was de afhandeling van een bakboord-stuurboordprotest tussen…… Van Driel – Van der Veen. Zonder zich al te veel aan te trekken van de consequenties besloot het comité dat Van der Veen beteuterd de zondag moest afmaken en dat Van Driel licht aangeslagen de wisselbokaal in handen mocht nemen.

TOP 3 UITSLAG
1. MXTC: Marco van Driel, Joost Assmann, Martijn Worseling, Bart Leerling
2. Magic Max: Rinke van der Veen, Coen Duiven, Renske Verbeek, Fleur Von Meijenveldt
3. 18+: Erik Wesselman, Bastiaan van Nunen, Mark Brouwer, Edward Kruidhof

Tekst: Bart Leerling

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: