Start Transat Jacques Vabre uitgesteld

De trans-Atlantische zeilwedstrijd Transat Jacques Vabre zou normaliter vandaag om 13 uur lokale tijd van start gegaan zijn. Maar een naderende storm heeft de wedstrijdleiding verplicht de start naar een latere datum te verschuiven. Om de talrijk opgekomen toeschouwers niet al te veel te ontgoochelen werd dan maar een korte proloog in de baai van Le Havre gevaren.

In samenspraak met de deelnemers en de organisatoren heeft de wedstrijdleider Jean Maurel beslist de start van de TJV uit te stellen naar een latere datum, maar al zeker niet voor aanstaande woensdag. De spelbreker is een zich snel uitdiepende stormdepressie die vanaf dinsdag de golf van Biscaje zou teisteren met gemiddelde windsnelheden tot 45 knopen, windstoten tot 60 knopen en met golven tot 10 meter hoog. In de plaats van de reguliere start werd dus een 13 zeemijlen lange proloog voor de kustlijn van Le Havre gevaren. In een 10 tot 12 knopen sterke zuidzuidwester kreeg het publiek dan toch een dik uur spektakel te zien. Prince De Bretagne (MULTI50), Safran (IMOCA) en Concise2 (CLASS40) waren de snelste spurters.

In Colijns zou men zeggen: "de str...."In Colijns zou men zeggen: "de str....

Historiek
De Transat Jacques Vabre is een epische zeilwedstrijd die zijn levenslicht zag in 1993. Er werd toen solo gevaren tussen Le Havre, Frankrijk en Cartagena, Colombia en dat in 2 klassen, de één-rompers en de multi-rompers. Het podium van die eerste editie mocht er al meteen wezen. Yves Parlier voor Alain Gautier en Loïck Peyron in de monocoque-klasse en Paul Vatine voor Laurent Bourgnon en Francis Joyon in de multicocque-klasse.

We zitten ondertussen aan aflevering 10 en sinds die eerste trans-Atlantische overtocht is er toch al het een en ander veranderd. De solowedstrijd is sinds 1995 een dual-handed gebeuren geworden, vanaf 2001 werd de eindbestemming het Braziliaanse Salvador de Bahia en sinds 2009 ligt de finishlijn ergens voor Puerto Limón, Costa Rica. In deze jubileumeditie starten er 3 verschillende klassen. De IMOCA open 60's (waarvan het volledige 2009-podium terug present is) en de CLASS40's hebben een parcours van 4730 NM voor de boeg, waarbij ze tussen de Dominicaanse Republiek en Puerto Rico moeten om Puerto Limón te bereiken.

De MULTI50's hebben een iets langer parcours. Zij moeten het eiland Sint-Barthelemy aan bakboord laten en Barbados aan stuurboord vooraleer koers te mogen zetten naar de Costa Ricaanse kust. Een omleiding van zowat 600 zeemijlen. In deze klasse zal 3-voudig-winnaar-op-rij Franck Yves Escoffier op CRÊPES WHAOU! het moeten opnemen tegen zijn copain de route van 2009, Erwan Le Roux. Deze heeft Didier Le Vourch onder de arm genomen op FENETREA-CARDINAL. Afwachten of de poulain het de meester moeilijk kan maken. De MULTI60's zijn voor de 2e maal op rij niet van de partij.

Proloogwinnaar en ook topfavoriet, die Prince's toch hé...Proloogwinnaar en ook topfavoriet, die Prince's toch hé...

Deelnemers
Op de 36 ingeschreven jachten is het overgroot deel van de schippers van Franse nationaliteit, of wat had u gedacht. Enkele Noren, Italianen, Britten, een Sloveen, een Duitser, een Spanjaard, een Amerikaan, een Nieuw-Zeelander, ja zelfs een Belgo-Canadees (Bruno Dubois op de IMOCA GAMESA) zijn ook van de partij. En natuurlijk immer trouw op de TJV-post zijn de Engelsen Mike Golding (schipper op diezelfde GAMESA) en Alex Thomson (HUGO BOSS) en de Zwitsers Bernard Stamm (CHEMINEES POUJOULAT) en Dominique Wavre (MIRABAUD).

Voor alle deelnemende duo's gaat de strijd dus ergens na aanstaande woensdag pas echt van start.....

Alle info: www.transat-jacques-vabre.com

Foto's: © Alexis Courcoux

Auteur:

  • Guy C.

    Guy Clappaert is met zijn zeiljacht Fast One geen onbekende in België en Zeeland. Zijn voorkeur gaat naar CR wedstijden en hij is fervent fan van diverse winterwedstrijden circuits. Je vindt hem dan ook regelmatig terug op de Goofies en Grevelingen wintercup.  

Voor u geselecteerd: