Triple P en Antares dagwinnaars van het nieuwe IJspegel Trophy seizoen

IJspegel TrophyZaterdagavond worden we op Facebook al verrast met vers gebakken cup cakes voor de IJspegel van zondag. En inderdaad op zondag krijgen we overheerlijke verse zelfgemaakte roomboter cup cakes eigenhandig gebakken door Raymond. Tijdens de vergadering van de zeilcommissie twittert Monique alle relevante gegevens voor deelnemers door op de IJspegel account en zo gaan we met de social media op zak aan boord van de Albatros.

Voor Peter en mij is het weer de eerste IJspegel en we moeten letterlijk en figuurlijk in-slingeren. In de stuurhut worden alle alarmen geactiveerd door tegen het instrumentenpaneel te gaan zitten. Buitengaats liggen we al snel dwars op de golven en vliegen niet goed opgeborgen objecten door de lucht.

We gaan voor anker, maar liggen niet helemaal goed. Onder bepaalde omstandigheden zoals wind uit de zuid komt de baan te dicht onder de kust. Daarom anker van de Albatros weer op en 15 minuten later liggen we op een betere stek. De Albatros gaat dwars op de golven en worden we weer flink heen en weer geworpen.

Twee nieuwkomers nemen we waar. De Addixtion en Waahooha 4 komen de wedstrijden versterken.

De wind waait wat heen en weer en de bovenboei gaat van 195 naar 210 graden. Daar blijft ze voorlopig liggen en om 11.30 uur is de eerste start van de Tango-klasse. De stroom is mee naar de bovenboei en de eerste boten spoelen 15 seconden voor de start al over de startlijn. Een general recall volgt. Bij de tweede start liggen Rosetta en Triple P weer als eersten tegen de lijn en spoelen wederom vlak voor het startschot er overheen. Zij krijgen een X en de rest mag door. Keurig keren de overtreders van de X-vlag terug om zo reglementair naar de bovenboei te vertrekken.

Bij de Uniformklasse gaat alles zeer gedisciplineerd . Nada vaart weliswaar de pinend voorbij, maar doet dit aan de goede kant. Harpoen en IJsvogel hebben een mooie start en zijn goed weg.

De wind zit rond de 14 knopen en gaat wat heen en weer tussen Zuid en Zuidwest. De stroom is mee in het kruisrak . Breed waaiert het veld uit. En we zien Triple P, ondanks de X-vlag, in de voorste gelederen opduiken. Rosetta zit wat meer achterin het veld. Ook voorin zit de Roaring X van Ad Lagendijk. Daar achteraan jakkert de Redan. De gelederen worden gesloten door Rebellion en Marlijn. Bij de finish komt Triple P als eerste. Bij de gecorrigeerde tijd blijkt Redan deze race te hebben gewonnen is Griel 2e en Triple P derde.

Bij de Uniformklasse gaat Antares fier voorop, gevolgd door IJsvogel. En daar achter nemen we de nieuwkomer Waahooha4 waar. Komend van de Braassem en nu varend op de Noordzee varen zij een verdienstelijk potje. Ook AddiXion laat zich van de goede kant zien en zit boven in het veld. Lucifer en Llink sluiten de gelederen. Bij de finish blijkt Antares te hebben gewonnen en is Nada zeer verdienstelijk tweede geworden.

De wind gaat weer naar links en de baan moet worden verlegd. Om 13.15 uur is echter alweer de start van de tweede race. Bij de Tangoklasse laat de X-Stream zich te veel verleiden en komt te dicht bij de startlijn. De stroom is meedogenloos en X-Stream krijgt de X-vlag. Zij komt terug en mooi verdeeld vertrekt het veld naar de bovenboei. Bij de start van de Uniformklasse moet Harpoen oploeven voor IJsvogel en gaat zodoende ook te vroeg. Ook zij komt terug.

Bij de benedenboei doen wij weer verschillende waarnemingen. Bij Tangoklasse gaat Triple P weer voorop. Roaring X volgt. Rosetta vaart over haar spi, Redan laat zijn spi hoog wapperen, X-stream profiteert hiervan zo ook Griel en Taxation. Bij de tweede ronde ligt Triple P ver voorop. Taxation gaat bijna plat. En Griel klimt wat omhoog in de rangschikking van boten. En Monique twittert er ondertussen lustig op los.

Bij de finish wint de Triple P in tijd, gevolgd door Roaring X en Rosetta. In de einduitslag wint Triple P, wordt Rosetta tweede en Griel derde.
Bij Uniformklasse gaat IJsvogel voorop. Happy zit nog voorin. Waahooha4 heeft zijn spi in een zandloper en verliest vele plaatsen. Antares weet van een vijfde plek naar een tweede op te klimmen en Nada houdt zijn vierde plek in tijd goed vast. In gecorrigeerde tijd wint Nada, wordt Antares tweede en Happy derde.

Bij de protestcommissie komt er nog een protest. Nada krijgt een dsq. Antares wordt dus winnaar van zowel race 1 als race 2 en Nada zakt naar in het totaal resultaat van deze dag naar een achtste plek.

Dan is er nog een gezellige prijsuitreiking in de Jachtclub met Triple P en Antares als winnaars van de dag. Monique twittert nog het een en ander en op Facebook verschijnen de eerste foto’s. Zo wordt ook deze IJspegeltrophy dag weer afgesloten.

Wilt u de twitters volgen ga dan naar Twitter.com en zoek naar @ijspegeltrophy.

In het kalender: www.clubracer.be/wedstrijdkalender/ijspegel-trophy-winterserie
Tekst: Aly Anink-van Driel

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: