Tactisch spel kan beginnen in de Transat Jacques Vabre (met video storm)

De leiders in de Transat Jacques Vabre zijn voorbij halfweg koers en worden voortgestuwd door de passaatwinden. Na een helse eerste week met niet minder dan 14 noodgedwongen opgaven, lijkt het ergste achter de rug. Met de verraderlijke zone van de Caraïben, gekenmerkt door kleine stormkernen en windstille zones, voor de boeg, kan het tactisch steekspel beginnen.

Het zijn de IMOCA's Open 60 die de dans leiden. Op het moment van schrijven telt de leider Virbac-Paprec3 nog een dikke 2'000 zeemijlen tot aan de finishlijn in Costa Ricaanse wateren. Beide schippers Jean-Pierre Dick en Jérémie Beyou hebben meer dan genoeg ervaring om te weten dat het spel nu pas echt gaat beginnen.

Op iets meer dan 40 zeemijlen volgt Hugo Boss. Maar voor de tweede achtervolger, Macif, moeten we al meer dan 300 zeemijlen terugvaren.
Het leidend duo heeft die voorsprong op de achtervolgers gecreëerd door een gedurfde route te volgen dwars door de laatste storm met windsnelheden boven de 40 knopen. Groupe Bel duikt naar het zuiden in een ultieme tactische zet om aldus haar achterstand van ruim 350 zeemijlen nog goed te maken.

Virbac-Paprec3 leidt de dansVirbac-Paprec3 leidt de dans

In de Multi Class50 heeft de leider Actual een kleine 200 zeemijlen voorsprong op haar enig overgebleven concurrent Maître Jacques. De grote vraag is of de meer zuidelijke route die Loïc Escoffier en Loïc Féquet resoluut hebben gekozen hen zal toelaten de passaatwinden te blijven volgen om zo de achterstand op Actual te verkleinen. Feit is dat ze iets anders moeten verzinnen dan de leider Actual gewoon te blijven schaduwen en dus wel verplicht zijn een andere strategie te riskeren.

Bij de kleinsten van de Class40 blijft Aquarelle.com autoritair leider. Schippers Yannick Bestaven en Eric Drouglazet, beiden hebben hun sporen meer dan verdiend in de Figaro-klasse, monopoliseren de leidersplaats nu al 9 dagen en gaan zoals vooraf aangekondigd voluit voor winst. Alleen ERDF Des Pieds et des Mains lijkt het moordend tempo van de leiders iets of wat te kunnen volgen, maar telt toch een achterstand van ruim 140 zeemijlen.

Gust Buster heeft haar koers verlegd naar Ponta Delgada op het eiland Sao Miguel van de Azoren. Anna Maria Renken en Jakica Jesih hebben de wedstrijdleiding gemeld dat ze een technische stop voorzien. Een deel van het stuurboord roerblad is gebroken. Ze gaan het proberen repareren. Rode lantaarn van het ganse TJV-peloton is Class40 Partouche. Zij hebben nog ruim 3600 zeemijlen voor de boeg.

Ook nog te volgen zijn de bergingswerken. Vissersboot Agrion heeft Iniatives Alex Olivier op sleeptouw genomen en bevindt zich op 100 zeemijlen van Belle-Ile, een eilandje voor Bretagne. Het terug aan land brengen van Cheminées Poujoulat heeft wat meer voeten in euh... het water. De Open 60 van Bernard Stamm heeft heel wat water binnengekregen en wordt heel langzaam richting Terceira op de Azoren gesleept.

Pijnlijk achterlaten van de hagelnieuwe Cheminées PoujoulatPijnlijk achterlaten van de hagelnieuwe Cheminées Poujoulat

Posities om 17u00 GMT
IMOCA
1 - Virbac Paprec 3 (Jean-Pierre Dick - Jérémie Beyou) : 2083,3 Nm van de finish
2 - Hugo Boss (Alex Thomson - Guillermo Altadill) : 43,4 Nm van de leider
3 - Macif (François Gabart - Sébastien Col) : 305,3 Nm van de leider

Multi50
1 - Actual (Yves Le Blevec - Samuel Manuard) : 2704,3 Nm van de finish
2 - Maitre Jacques (Loïc Fequet - Loïc Escoffier) : 220,1 Nm van de leider

Class40
1 - Aquarelle.com (Yannick Bestaven - Eric Drouglazet) : 2916,2 Nm van de finish
2 - ERDF Des Pieds et des Mains (Damien Seguin - Yoann Richomme) : 142,1 Nm van de leider
3 - Groupe Picoty (Jacques Fournier - Jean-Christophe Caso) : 225,8 Nm van de leider

Alle posities kan je hier live raadplegen.

Video aan boord Mirabaud in de storm

07112011_MIRABAUD_Images du bord door TransatJacquesVabre

Foto's : © Alexis Courcoux/TJV

Auteur:

  • Guy C.

    Guy Clappaert is met zijn zeiljacht Fast One geen onbekende in België en Zeeland. Zijn voorkeur gaat naar CR wedstijden en hij is fervent fan van diverse winterwedstrijden circuits. Je vindt hem dan ook regelmatig terug op de Goofies en Grevelingen wintercup.  

Voor u geselecteerd: