Nederlandse topzeilsters bundelen krachten in Olympisch matchracen

Bos- Koning, Groeneveld en Bes Olympisch zilveren medaille-winnaars, Annemieke Bes en Marcelien Bos - de Koning starten samen met voormalig wereldranglijst-aanvoerdster Renee Groeneveld, een Olympische Campagne in de Elliott zeilklasse.

Het nieuwe Matchrace-team met de naam Mach3, bereidt zich op dit moment in Nieuw Zeeland voor op het Olympische kwalificatietraject voor Londen 2012. Het is een opmerkelijke wending in de Nederlandse zeilwereld. Renee Groeneveld en Annemieke Bes maakten eerder dit jaar bekend te stoppen met Olympisch zeilen in de Kernploeg van het Watersportverbond. Nu gaan zij toch door op eigen kracht met Bos- de Koning op het voordek.

Staat als een huis
"De sport en vooral de wedstrijden vind ik echt geweldig maar je team eromheen moet, met zulke hoge aspiraties, staan als een huis." aldus Bes. "En dat doet het volgens mij nu wel weer. Ik ga met een hele grote smile het water op."

De reden om te stoppen lag bij Bes en Groeneveld in het feit dat ze zich niet konden vinden in de werkwijze van de kernploeg. Onder andere, het continue wisselen van crew, was volgens Groeneveld en Bes geen weg naar succes en dat is waar het omdraait.

Bes legt uit: "Ik kon mij niet vinden in het beleid van coach Mickael Lundh. Mijn inziens miste er een duidelijke visie hoe volgend jaar de gouden medaille gewonnen moet worden. Zo was het onduidelijk of ik in een 'swap-squat’ (het wisselen van bemanningsleden) zat."

Na lang aandringen hebben ze zeilster en windsurfster Marcelien Bos- de Koning gevonden om het team compleet te maken.De eerste trainingen zijn inmiddels afgewerkt. Met matchrace-specialist Rod Davis zullen snel grote stappen gemaakt worden. "Met name voor Marcelien is alles nieuw, die zal nog wel even moeten wennen, we hebben haar bijna letterlijk van de surfplank afgehaald, maar wij zien in haar een ideale voordekker. Haar communicatie, kracht en fitheid is enorm en dat is in deze discipline erg belangrijk," aldus Renee en Annemieke.

"Ik heb ervan wakker gelegen"
Marcelien: "Het was een lastige beslissing, maar als Nederlands twee beste matchrace-sters naar je toekomen met zo'n goed en doordacht plan, dan kan je blijkbaar niet weigeren. Ik heb er overigens behoorlijk van wakker gelegen. Mijn topsporthart heeft beslist, met surfen had ik geen zicht op een medaille op de Olympische Spelen en met Matchracen wel. Ik wil voor het hoogst haalbare in de sport dus vandaar mijn switch."

Trainen in Auckland
fotograaf Brad Thom
Watersportverbond erkent het merkenteam
Het Watersportverbond erkent het nieuwe matchraceteam als een ‘merkenteam’. De drie ervaren zeilsters voldoen aan de criteria voor die status. Die criteria luiden als volgt: een bewezen en langdurige staat van dienst, met voldoende relevante Olympische ervaring en een gedegen programma.

Trainen in AucklandTrainen in Auckland

Een merkenteam is geen onderdeel van de Delta Lloyd Kernploeg maar kan wel gebruik maken van de (para)medische staf, specialisten op fysiek en mentaal gebied, logistiek, organisatie, materiaal en innovatie. Een merkenteam ontvangt daarnaast een dagvergoeding voor deelname aan grote internationale wedstrijden waar het zich voor plaatst.

"Nederland kan een groot zeilland worden"
Hoofdcoach van de Delta Lloyd Kernploeg Ian Ainslie licht toe: “Het Watersportverbond is van mening dat Nederland een groot zeilland kan worden. Dat doet de bond met coachgestuurde programma’s die garant staan voor zorgvuldige processen op weg naar topprestaties tijdens grote internationale evenementen zoals de Wereldkampioenschappen, Olympische Spelen van 2012 maar ook die van 2016. Deze drie ervaren zeilsters hebben om verschillende redenen voor een andere route gekozen. Ze willen nu op eigen kracht gaan voor het hoogst haalbare voor Nederland. Wij willen zeilsters van dit kaliber natuurlijk een kans geven. Nu heeft Nederland twee topteams die samen gaan strijden voor die ene exclusieve plek op de Olympische spelen van 2012. Daar kan het Watersportverbond alleen maar achter staan.”

Volg Mach 3 op:
www.facebook.com/teammach3

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: