Redan en Escxape dagwinnaars IJspegelwedstrijd 3

IJspegelwedstrijdDe zon schijnt, de zee voor Scheveningen is vlak en 1,9 zeemijl Noord van de haveningang gaat het anker erin. Rosetta zeilt vandaag niet, Lucifer wel. Panther, Escxape, Waikabubak zijn terug van weggeweest, Nymphaea meldt al snel dat zij weer huiswaarts keren vanwege een kapot roer. De bovenboei komt op 1,2 zeemijl , op 110 graden. Alle groepen gaan voor drie rondes. Bij de eerste start gaan Roaring X en X stream als eersten weg en komt Waikabubak als laatste over de lijn.

Bij de tweede groep vertrekken Nada en Antares als eersten en is Lucifer de hekkensluiter. Dan krijgen we Cool and the Gang nog in het vizier. Zij komt van uit de verte en de tijdslimiet is net verstreken. Zij start ook niet meer en gaat aan bakboordzijde van de pinend langs.

De wind zit rond de 15 knopen. De stroom staat naar de zuid en het is springtij. Roaring X komt als eerste majestueus naar beneden zetten. Daar achter Redan met Triple P en Taxation op de hielen. De vaart zit er goed in. De boten snellen door het water. Roaring X moet na het tweede rondje vragen naar het aantal te zeilen rondes .Dat komt als je nooit eerste ligt. Maar luister je dan niet naar VHF 72. Is toch echt een aanrader hoor! Al met al wint Roaring X in tijd en sluiten Rebellion, Marlijn en Waikabubak dicht bij elkaar varend de gelederen, In gecorrigeerde tijd wordt Redan 1e, Taxation 2e en Triple P 3e.

Bij de uniformklasse komt in de eerste ronde Antares voorop maar daar achter de Ijsvogel. Wahooha ligt fortuinlijk derde. In de staart zien we Harpoen tobben met de spi en daardoor een plekje verliezen. Lucifer sluit de rij. In de tweede ronde hebben Antares en IJsvogel stuivertje gewisseld en vaart nu IJsvogel fier voorop. Schepen snellen door het water, de vaart zit er goed in. Scheveningen hult zich in een zonnige nevel. Het is goed toeven op de Albatros. En Cool and the Gang vaart haar oefenrondjes. In de tweede ronde van de Uniformklasse hebben Escxape en Happy van plaats gewisseld. Addixion, de directe concurrent van de Escxape zit er vlak achter. Tenslotte wint Ijsvogel in tijd. In gecorrigeerde tijd wint Esxcape, wordt Addixion tweede en prijkt Nada op de derde plek. De wind wordt tijdens deze race gemiddeld gemeten op 14,7 knts met stoten van 18 kopen.

Om 13.15 uur is de tweede start van de dag, Aan de omstandigheden is niet veel veranderd. De bovenboei ligt nog op dezelfde plek en er hoeft ook niet aan de startlijn te worden gesleuteld. Bij de Tangoklasse gaat Griel te gretig weg en krijgt X vlag. Zij liggen ingebouwd en het kost enige moeite om terug te komen. Cool and the Gang start nu wel en gaat als laatste , maar binnen de limiet over de lijn. Duimen dat ze nu een race binnen de tijd zullen varen. Bij de Uniform klasse zien we een mooie start. 5 Boten gaan direct na het statschot praktisch tegelijk over de lijn. De overige 5 zitten er vlak achter en zo vertrekken ze naar de bovenboei.

Bij de Tangoklasse wordt het eentonig. Wederom een koninklijke Roaring X voorop. Triple P tweede, Redan en Taxation daar weer achteraan. Panther ligt goed in de eerste ronde, maar valt wat terug. Waikabubak klimt juist wat omhoog. Griel werkt zich ook naar een betere positie na de X-vlag procedure en X-stream zit een beetje in de midden zone. Gecorrigeerd wint Redan wederom de eerste plek. Goed gedaan voor deze club uit IJmuiden.

Bij Uniform gaat Antares voorop. De wind neemt iets af en komt gemiddeld op 13,7. Dat betekent medium en resulteert gecorrigeerd voor de Antares een eerste plek. Esxcape volgt als tweede en AddiXion, ook uit IJmuiden neemt de derde plek in.

Vanaf de Albatros nog wat waarnemingen van uitingen bij de finish. Een paar opvallende feiten. Redan bundelt bij de finish al haar krachten en komt juichend over de lijn. Je kan ze niet missen. X-Stream bedankt uitbundig. Op de Griel zwaait iedereen zeer enthousiast en ook Rebellion doet haar best in aandacht geven aan de Albatros . Panther is zeer ingetogen, Marlijn maakt een vrolijke indruk, maar echt zwaaien gebeurd niet. Antares stoomt voorbij en 1 man steekt zijn hand op. Op de IJsvogel wordt er op zijn Beatrix’ gezwaaid. Op de Esxcape zwaait de voordekker zeer uitbundig. Op de Addixion wordt hard geklapt (voor zichzelf of wellicht voor ons). Op de overige boten gebeuren verder geen noemenswaardige feiten dan dat men zeer geconcentreerd is met het passeren van de finishlijn en daarna druk bezig is de boel te ordenen.

En zo varen we weer met zijn allen naar de thuishaven, waar een prijsuitreiking in het clubhuis op ons wacht. Redan en Escxape zijn de overall winnaars van deze dag, Roaring X krijgt de bijzondere prijs van At Sea vanwege de het winnen van de line honours en de stijgende lijn die ze ten opzichte van vorige jaren laat zien.

We zijn verheugd te mogen constateren dat wij varen met echte IJspegelliefhebbers en gaan daarom zeer tevreden naar huis!

Tot over twee weken.

Meer info: www.clubracer.be/wedstrijdkalender/ijspegel-trophy-winterserie
Tekst: Aly Anink-van Driel

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: