Virbac-Paprec 3 als eerste binnen in de Transat Jacques Vabre (video)

Deze ochtend om kwart over 9 overschreed Virbac-Paprec 3 als eerste de finishlijn te Puerto Limon in de Transat Jacques Vabre zeilrace. Aan een gemiddelde snelheid van 12,50 knopen had het Franse schippersduo Dick - Beyou welgeteld 15 dagen, 18 uren, 15 minuten en 54 seconden nodig om de 4730 zeemijlen te overbruggen. Schipper Jean-Pierre Dick schrijft daarmee deze trans-Atlantische wedstrijd voor de derde maal op zijn naam en verbetert de tijd Le Havre - Puerto Limon gevestigd in 2009 met ruim een uur.

In 2003 en in 2005, toen nog met aankomst in Salvador de Bahia, Brazilië, was het ook al prijs voor de Fransman. Nu schrijft hij ook deze 10e editie op zijn naam, samen met Jérémie Beyou. Na de gedurfde route doorheen de stormdepressie die gans de TJV vloot fel teisterde, namen zij op maandag 7 november het commando over van Hugo Boss om die nooit meer af te staan. Alex Thomson en Guillermo Altadil bleven in de Fransen hun kielzog en zijn dan ook de volgende die worden verwacht in Costa Rica. Voor de derde podiumplaats zal het nog een bikkelharde strijd worden tussen Banque Populaire en Macif. Hekkensluiters zijn Mirabaud en Gamesa.

Knappe prestatie van het Franse duoKnappe prestatie van het Franse duo

In de Multi Class 50 moet er al een mirakel gebeuren om Actual van de overwinning te houden. Maitre Jacques ligt immers ruim 350 zeemijlen achter op de leider. Wat de Class40 betreft blijft Aquarelle.com onverstoorbaar op kop, trouw gevolgd door eRDF - Des Pieds et des Mains. Op de derde plaats met 266 zeemijlen achterstand op de leider volgt 40 Degrees. In die klasse kan het dus nog best spannend worden, aangezien zij nog zowat 1500 zeemijlen voor de boeg hebben tot de finish.

De aankomst van Virbac-Paprec 3 in Puerto Limon

www.transat-jacques-vabre.com

Foto's: © Alexis Courcoux/TJV

Auteur:

  • Guy C.

    Guy Clappaert is met zijn zeiljacht Fast One geen onbekende in België en Zeeland. Zijn voorkeur gaat naar CR wedstijden en hij is fervent fan van diverse winterwedstrijden circuits. Je vindt hem dan ook regelmatig terug op de Goofies en Grevelingen wintercup.  

Voor u geselecteerd: