World Match Racing Tour kent straks haar apotheose

World Match Racing TourVolgende week start in het Maleisische Pulau Duyong de laatste manche van de wereldbeker ‘match-racing’, zoals u wellicht weet is dat een discipline in het zeilen waarin twee identieke boten op een kort parcours tegen mekaar zeilen, waarbij de winnaar een ronde verder mag. We kennen het vooral van de America’s Cup.

De Monsoon Cup gaat door aan de Maleisische ooskust, waar kleine kabbelende golfjes kristalhelder zeewater kriebelen aan exotische eilandjes en maagdelijk witte zandstranden. De Terengganu-regio speelt met de Monsoon Cup al voor het zevende jaar op rij een grote troefkaart uit met als doel de lokale toeristische economie aan te wakkeren.

ClubRacer heeft een reporter ter plaatse
In deze zeven jaar kreeg de Monsoon Cup al twee keer de titel ‘Best Event’. Het heeft ook de grootste prijzenpot in petto voor de deelnemers. De winnaar ontvangt hier een cheque van zomaar eventjes 100.000 dollar.

Sportzenders als Eurosport en ESPN zenden de Monsoon Cup in prime time uit, en er wordt op gerekend dat meer dan 1,6 miljard kijkers over de hele wereld van de Monsoon Cup zullen genieten.

Als trouwe lezers van ClubRacer krijgen jullie volgende week elke dag een mooi verslagje van de wedstrijden. In aanloop naar de wedstrijd gaan we jullie plezieren met enkele interessante voorbeschouwingen. We hebben straks immers ‘een man ter plaatse’!

Aparte discipline
Matchracen, voor zij die niet op de hoogte zijn, is binnen de zeilsport een apart geval: een oerstrijd van man tegen man met identieke wapens. Vervang ‘man’ door zeiler/zeilster en ‘wapen’ door ‘boot’, voeg er een wedstrijdcomité bij, een indewinds en downwind-rak, alsook twee umpires (scheidstrechters die de twee boten van dichtbij volgen. Dat zijn al goede ingrediënten.

Bij fleet races –zoals een doordeweekse windward-leewardbaan tijdens de Lightvessel- komt het erop aan om als eerste voor de rest van het wedstrijdveld door de finish te scheuren, dankzij een stroomvoordeel, een snellere boot, betere boat-handling of zelfs een ‘lucky call’…

Bij matchracers komt het er enkel op aan om vóór hun opponent over de finish te gaan. En daartussen ligt wel degelijk een wereld van verschil…

Een matchracer zal als geen ander proberen om zijn opponent voor de start al een penalty aan de broek te smeren, kwestie van al vóór de start een voorsprong te kunnen nemen want om een penalty weg te zuiveren moet je tegenstander een 360-rondje maken.

Een basiskennis van de regels voor het wedstrijdzeilen is bij matchracen niet genoeg: de regels moeten door je aderen stromen, je moet ze in en uit kunnen ademen. De zeilers die aan de World Match Racing Tour deelnemen zijn bezeten van het spelletje.

Zij streden eerder dit jaar om de punten in Frankrijk, Duitsland, Korea, Portugal, Zweden, Zwitserland en Bermuda. Het achtste en laatste event van de kalender zal bepalen wie de wereldtitel op zak steekt.

http://www.worldmatchracingtour.com
http://monsooncup.com.my/

Labels

Auteur:

  • Bert J.

    Van zeescout tot zeiler, van stil toeschouwer tot actief verslaggever. Even met een kwarttonner, dan rasecht en fanatiek halftonnen. Nu prinselijk op de leukste one tonner van 't Stad. 

Voor u geselecteerd: