Trofee Jules Verne: Banque Populaire waagt het opnieuw

Banque PopulaireDe Franse maxi-trimaran Banque Populaire 5 waagt zich vanavond wellicht opnieuw aan het ultieme zeilrecord (non-stop rond de wereld). In Brest verzamelde de bemanning zich gepakt en gezakt aan de steiger waar de maxi-trimaran al enige tijd in stand-by ligt.

Onder leiding van de Franse zeilchouchou Loick Peyron gaat een team van 14 topzeilers de uitdaging aan om het intussen al twee jaar oude record van de eveneens Franse maxi-trimaran Groupama 3 te verbeteren. Deze laatste zeilde in het voorjaar van 2010 na 48 dagen, 7 uur 44 minuten en 52 seconden weer door de finishlijn bij het eiland Ouessant.

Ook deze keer doet het team beroep op de hulp van weerguru Marcel Van Triest, die vanuit zijn knusse zetel thuis mee de meest ideale route zal uitzetten. De 40 meter lange trimaran neemt maar voor 45 dagen catering mee. Het kerstmenu werd niet vrijgegeven, maar zal wellicht lekker gevriesdroogde pap zijn.

De maxi-trimaran Banque Populaire 5 is de huidige recordhouder van de Atlantische oversteek in amper 3 dagen 15 uur 25 minuten en 48 seconden, alsook van de langst afgelegde afstand in 24 uur (908 zeemijl), de Round Britain (3dagen, 3 uur, 49 minuten 14seconden) en de Fatsnet (in 32 uur 48 minuten en 46 seconden).

Volgens voorzichtige berekeningen zou de trimaran deze winter met de 40-dagengrens kunnen flirten. Of de helft sneller dan Jules Verne in de 19de eeuw in zijn fantastische boek beschreef…

www.voile.banquepopulaire.fr

Labels

Auteur:

  • Bert J.

    Van zeescout tot zeiler, van stil toeschouwer tot actief verslaggever. Even met een kwarttonner, dan rasecht en fanatiek halftonnen. Nu prinselijk op de leukste one tonner van 't Stad. 

Voor u geselecteerd: