Mast Puma gebroken: en toen waren ze nog met drie

Mast Puma gebrokenMet nog een goede 2000 zeemijl te gaan valt er een 3de team uit de Volvo Ocean Race. Degene die nu (letterlijk en figuurlijk) aan het kortste strootje trekt is Puma. Het Amerikaanse team moet opgeven met een gebroken mast. De reden van het falen van de mast is op dit moment nog niet bekend. Dit maakt dat de helft van de vloot momenteel via ‘niet Volvo Ocean Extreme condities’ richting Kaapstad reist. Ik denk wel dat we nu kunnen zeggen dat “alle” overgebleven teams kans maken op een podium plek in deze eerste etappe…

Mast in 3 stukken
De mast van Puma brak toen ze in 2de positie lagen, op net geen 31 mijl van Team Telefónica . Puma heeft nu koers gezet naar het eiland Tristan da Cunha, wat een 700 mijl oostelijk van hen ligt, maar toch nog een 1500 mijl van kaapstad.

Op dit moment hebben ze bij Puma er nog een stompje van 5 meter op staan waar ze dan het try sail en de stormfok aan hebben ge-MacGyverd. Iedereen aan boord is ongedeerd en ze hebben alle zeilen terug kunnen recupereren alsook de 2 overige stukken mast. Even ter verduidelijking, de mast van Puma is niet van het zelfde merk als Abu Dhabi.

Skipper Ken Read: "We were sailing on a port tack, beam reaching in 22-23 knots of breeze, heading east northeast with eight to 10 foot waves when the mast failed. There were no warning signs. "There was no panic onboard, and all crew are safe and well."

www.volvooceanrace.com

www.clubracer.be/zeilforum/threads/1571-Wie-wint-de-Volvo-Ocean-Race-20…

Auteur:

  • Yan T.

    Yan Trouwen zeilt sinds zijn geboorte en is gepassioneerd wedstrijdzeiler. Inshore, offshore, open boten of met catamarans, het  speelt geen rol voor Yan als er maar geraced wordt. Het liefst schrijft hij na de wedstrijd ook nog een verslag voor ClubRacer.

Voor u geselecteerd: