Monsoon Cup: matchracers in de startblokken

Monsoon CupVandaag verwelkomde het Maleisische Pulau Duyong de twaalf uitverkoren matchracers van de World Match Racing Tour. Dat ging gepaard met een aantal officiële hoogwaardigheidsbekleders die hier en daar hun woordje mochten plaatsen tijdens de openingsceremonie. De zeilers hadden er dan al een paar practise races opzitten.

Morgen woensdag staan de eerste kwalificatiereeksen op het programma. Topfavoriet Ian Williams trainde de voorbije dagen al uitgebreid met wat lokale zeilers. Op die manier neemt hij al meteen een kleine voorsprong op zijn tegenstanders van de komende dagen.

De boot
Geen America’s Cup toestanden hier in de World Match Racing Tour met uit de pan swingende budgetten. Elk event heeft zijn eigen vloot identieke schepen waarmee de matches gezeild worden. In de Monsoon Cup heten die ‘F36’.

Deze bijna elf meter lange en amper 4 ton zware F36 is gebouwd om met een team van 5 zeilers fanatiek te kunnen matchracen, maar evengoed om met 12 toeristen aan boord de lokale wateren te bevaren.

Deze polyester vaartuigen hebben een grote open kuip en zijn aan voor en achterkant wat steviger uitgevoerd om de schade bij aanvaringen te beperken. Een team van techneikers staat tijdens de Monsoon Cup dag en nacht paraat om eventuele schade zo snel mogelijk te herstellen.

ClubRacer op verzoek naar Maleisië
Hoe komt ClubRacer er nu bij om in Maleisië naar een matchrace event te gaan? Tja, het antwoord is eenvoudig: uw favoriete zeilstek werd uitgekozen (ik had al bijna ‘uitverkoren’ gebruikt). Het was geen onschuldige kinderhand (die zou ons er nooit uitkiezen), maar een weloverwogen keuze.

De vork die in de steel zit, moeten we in Nederland zoeken, meer bepaald in Lelystad. De aldaar gevestigde Bataviahaven wil zich in de erg nabije toekomst opwerken tot een internationaal centrum voor topzeilsport. De Bataviahaven, die daarvoor samenwerkt met de Stichting Match, koos voor match- en teamracen omdat deze takken van de zeilsport heel publieksvriendelijk zijn.

In de nabije toekomst (volgend jaar dus) zou de Bataviahaven graag een één van de nieuwe locaties worden van de World Match Racing Tour. Ze kreeg van de WMRT uitnodigingen om wat watersportpersers naar Maleisië te sturen. Als meest gefrekwenteerde Benelux zeilwebstek kwam Clubracer zo in het vizier. “And the rest is history…”

www.worldmatchracingtour.com
www.monsooncup.com.my
www.bataviahaven.nu

Labels

Auteur:

  • Bert J.

    Van zeescout tot zeiler, van stil toeschouwer tot actief verslaggever. Even met een kwarttonner, dan rasecht en fanatiek halftonnen. Nu prinselijk op de leukste one tonner van 't Stad. 

Voor u geselecteerd: