Monsoon Cup: Verrassende William Tiller pakt de leiding

William TillerVandaag werden in Pulau Duyong de tweede reeks manches gezeild voor Monsoon Cup. Voor de kenners: flights 4 tot en met 10. Een leuk 15 knopen sterk windje recht uit zee bracht deze namiddag zowaar wat sprankels zon mee. De zeilers vonden het allemaal véél aangenamer dan gisteren en gaven er een lap op.

Het is hier soms wel knap lastig om de zeilende duetten van de anderen te onderscheiden. De verschillende manches worden vrij kort na elkaar op weg getoeterd, en dan is het overzicht soms weg. De namen van de schippers zijn ook wat te klein op het grootzeil gekleefd. Als toeschouwer heb je dus beter een verrekijker mee.

Verrassende William Tiller
Met drie zeges op rij bekleed de Nieuw Zeelander William Tiller, die hier een maand geleden al het Aziatische matchracing kampioenschap won, met een mooie 6-2 voorlopig de eerste plaats in het klassement. Johnie Berntsson, Jeremy Koo en Jesper Radich moesten er vandaag aan geloven. Maleisiër Koo zeilt nog steeds achter zijn eerste overwinning na.

Op de tweede plaats staan ex-aequo de beide Zweden Berntsson en Hansen naast Phil Robertson (ook een Kiwi) en één van de topfavorieten, de Italiaan Francesco Bruni. Bruni verloor vandaag twee keer op verrassende wijze van Johnie Berntsson en van Phil Robertson. Tegen Robertson kreeg hij in de pre-start een penalty. In de match tegen Berntsson verkreeg de Zweed de beste startpositie. Wat hij ook probeerde, Bruni kwam er niet meer over.

En onze grote favoriet?
Ian Williams staat nu 6de, met 4 overwinningen uit zeven wedstrijden: dat is even goed als de Deen Jesper Radich. Ook mede-favoriet Torvar Mirsky, voorlopig tweede in het algemene World Match Racing Tour-circuit, zal zich mogen reppen om de kwartfinales te halen. Hij staat met een magere 3 zeges en 4 nederlagen nu 9de. En dat is nog net op de schopstoel voor wat de kwalificatie betreft.

Weet dat elke zeiler 11 wedstrijden moet afwerken, dan kan Mirsky beter maar de volgende 4 races op rij winnen. Moeilijke opdracht want hij moet tegen de nummers 1 en 2, en tegen de Australische veteraan Peter Gilmour.

Voor beide Franse matchracers Damien Iehl en Mathieu Richard lijkt het kalf stilaan verdronken. Met een 2-5 en een 3-5 bengelen ze onderaan het klassement. Enkel thuismatroos Koo doet slechter met zijn 0 op 9. Maar dat is dan weer geen verrassing.

Arbitrage
De scheidsrechter op het water hebben hier vandaag hun werk wel gehad. Binnen de vijf seconden nadat er vanop één of beide jachten een vraag om ‘ruling’ komt, steekt de umpire een eigen vlag op: protest afgewezen of toegekend.

Bij situaties waarbij tijdens doordezaterdagse Goofies al eens fel over gediscussieerd wil worden (op het water en daarna nog), of zelfs situaties waarbij menig zeiler zou denken “Allez komaan da’s toch zwaar in de fout?”, steekt die brave man hier al eens regelmatiger zijn afwijswimpel de lucht in.

Morgen staan de laatste qualifiers op het programma. Dat programma wordt volledig in de voormiddag afgewerkt, want in de namiddag geldt hier de wet van het Vrijdaggebed. Enkel een persmoment in de vooravond zal voor wat afwisseling zorgen.

www.worldmatchracingtour.com
www.monsooncup.com.my
www.bataviahaven.nu

Labels

Auteur:

  • Bert J.

    Van zeescout tot zeiler, van stil toeschouwer tot actief verslaggever. Even met een kwarttonner, dan rasecht en fanatiek halftonnen. Nu prinselijk op de leukste one tonner van 't Stad. 

Voor u geselecteerd: