Monsoon Cup: Zeilers geplaagd door moessonregens

Monsoon CupTja blijkbaar heeft de Monsoon Cup eindelijk haar naam waargemaakt gisteren. Toen we vanochtend landden op Maleisische bodem, en we een lokale (Engelstalige) krant konden inkijken lazen we in de sportbladzijden (naast het feit dat Racing Genk zwaar klop heeft gekregen bij Valencia) een artikel (kwartpagina) over de Monsoon Cup met als titel ‘Singing in the Rain’ en een spraakmakende foto over doorregende zeilers. Gelukkig is het hier warm genoeg…

De lokatie van de Monsoon Cup is wat minder idyllisch nu met dat weer. Het ligt aan de monding van een meanderende rivier, georganiseerd vanuit het Ri-YazHeritage hotel. Door de aanhoudende regenval van de voorbije dagen, weken en zelfs maanden) spoelt die lokale beek nu het tienvoudige aantal liters water naar zee dan gebruikelijk. En massa’s zand zoals de bruin-gele waterkleur doet vermoeden.

Overstromingen
Gisteren zijn hier in de buurt ook de eerste mensen geëvacueerd: het wassende water gaat ook hier straks voor problemen zorgen. Het hotel en wedstrijdgebouw liggen op een schiereiland dat nog nipt met de auto bereikbaar is. Daarnet spoelden enkele boomstronken door het startgebied…

Terug naar de wedstrijden van gisteren. De eerste kwalificatie-ronde heeft in ieder geval (dankzij het barre weer) voor de nodige verrassingen gezorgd. Topfavoriet Ian Williams beging vele fouten en had ook pech toen tijdens één van zijn duels door een zware regenbui plots alle zicht verdween en hij de boventon niet alleen miste, maar er ook nog eens langs de verkeerde kant omheen draaide.

Zware regen en wind
Het waren gisteren beide Zweedse teams die de beste resultaten behaalden: Bjorn Hansen leidde op het einde van de dag met drie overwinningen en geen enkele nederlaag. Zijn landgenoot Johnie Berntsson kon zijn beide matchen winnen. Oude rot Peter Gilmour won twee van zijn drie wedstrijden.

Toen de zware buien (met windstoten tot 40 knopen) over waren, hadden ze ook alle wind mee het binnenland ingetrokken, zodat de wedstrijden afgebroken moesten worden.

Airco & co
Op dit ogenblik is kwalificatie-ronde twee volop aan de gang. Francesco Bruni, die gisteren maar één match zeilde (en won), heeft vandaag al drie opeenvolgende zeges laten optekenen. Ian Williams zegevierde vandaag al drie keer, en ging één keer de boot in tegen William Tiller, een 21-jarige Nieuwzeelander die snel opgang maakt.

Vanuit ons plekje in het airconditioned perscentrum (gratis eten en drinken en een goodie-bag met o.a. een zeilpet voor de zoon thuis…) hebben we een fantastisch zicht op het wedstrijdwater en scorebord. Dus hoeven we eigenlijk niet naar buiten om de zeilers bezig te zien. Die komen straks allemaal zelf naar hier voor de dagelijkse persconferentie.

Zo. Tegen vanavond hebt u een tweede bijdrage

www.worldmatchracingtour.com
www.monsooncup.com.my
www.bataviahaven.nu

Labels

Auteur:

  • Bert J.

    Van zeescout tot zeiler, van stil toeschouwer tot actief verslaggever. Even met een kwarttonner, dan rasecht en fanatiek halftonnen. Nu prinselijk op de leukste one tonner van 't Stad. 

Voor u geselecteerd: