Monsoon Cup: Ian Williams met de hakken over de sloot

Monsoon CupVandaag derde en laatste dag van de Monsoon Cup kwalificatiereeksen. De Britten van het team van Ian Williams, momenteel leider in de World Match Racing Tour, wisten zich maar nipt te plaatsen voor de kwartfinales. Daardoor ligt de weg naar zijn derde wereldtitel nog steeds open, maar dan zal hij morgen wel uit een ander vaatje moeten tappen. Ook de beide Franse matchracers stonden voor hun moment van de waarheid: ook maar één race verliezen vandaag stond haast gelijk met het eerste vliegtuig naar huis.

Eerste reeks: slecht begin voor Williams
In de eerste race deed Ian Williams al meteen een slechte zaak door van Nieuw Zeelander Phil Robertson te verliezen. Misschien zat het kortstondige hondenweer er voor iets tussen: felle windstoten en bakken regen teisterden de zeilers en deden anderen de veilige (en droge) ruimte van het Media Centre opzoeken.

Fransman Mathieu Richard deed in zijn eerste wedstrijd wat hij moest doen tegen Jesper Radich: winnen. Peter Gilmour van zijn kant gaf koploper William Tiller het nakijken. Allemaal erg spannend want zo werden de verschillen in de rangschikking weer kleiner.

Tweede reeks: Williams verliest tweede keer op rij
In de tweede reeks won Bjorn Hansen het Zweedse duel tegen het team van Berntsson, zette Torvar Mirsky Ian Williams opzij en wist Peter Gilmour nipt te winnen van Italiaan Bruni: hij was 15cm eerder bij de finishlijn… Bruni leidde eerst nog ruim, maar koos voor de tweede ronde simpel de slechte kant van de baan: als iedereen via de rechter baanzijde sneller bij de boventon is, ja waarom ga je dan op dat moment links?

Derde reeks: Williams klopt Bruni
In de derde ronde wist Torvar Mirsky oude rot Peter Gilmour twee penalties aan te smeren bij de bovenboei en won Jesper Radich van Zweed Johnie Berntsson, ondanks een penalty. Maar toen was het even gedaan met zeilen: een zware bui joeg door het veld, waarbij Iehl en Hansen beiden aan de grond liepen bij de bovenboei. Iedereen weer naar binnen, eigenlijk net op tijd voor het middagmaal.
Na de lunch zette Damien Iehl Hansen opzij, en wist Ian Williams in een bloedstollende race Francesco Bruni achter zich te houden. Na een hele tijd close racing gleden beide boten zij-aan-zij onder spi naar de finishlijn, met Williams iets sneller aan loef. Op 20-30 meter van de finishlijn wist Williams net voor Bruni te gijpen om de finish-ton te halen. Veruit de spannendste wedstrijd tot nu toe.

Vierde reeks: Williams stelt met tweede zege op rij zijn kwartfinale veilig
De vierde dagreeks zag een verrassende Damien Iehl met succes het vuur aan de schenen van Torvar Mirsky leggen. Nieuw Zeelander Tiller klopte Bruni, en Brit Ian Williams zeilde een tweede zege op rij, ditmaal met nipte voorsprong op Mathieu Richard.
Mathieu leidde net bij de start, maar Williams dwong hem op weg naar de goede linkerzijde tot een korte overstag. En aan die extra meters winst had de Brit genoeg. Wat Richard ook probeerde, gijpend onder spi kwam hij niet meer voorbij de Brit, die met een grote “Oef!” (in het Engels dan) richting pontons stuurde.

Vijfde reeks: Mirsky en beide Fransen naar huis
In de laatste reeks bezegelde een begenadigde William Tiller het lot van de Fransman Damien Iehl. In weer een spannende race tegen Torvar Mirsky wist Francesco Bruni op de valreep met een supersnelle gijp de Nieuw Zeelander uit de kwartfinales te houden. Exit Mirsky.
Die andere Nieuw Zeelander Phil Robertson sloeg de laatste nagel in de doodskist van Fransman Mathieu Richard, die zo net als verleden jaar niet tot de kwartfinales doorstoot en echt een rotjaar achter de rug heeft. De Zweed Johnie Berntsson tenslotte vond in thuiszeiler Koo niet echt een opponent en zeilde de Maleisiër vlot naar huis. Dat is gelukkig dichtbij.

Spannende kwartfinales
Morgen in de kwartfinales krijgen we een paar zeer interessante wedstrijden: kwalificatieronde-winnaar Tiller verkoos om tegen Zweed Bjorn Hansen te zeilen, Phil Robertson zeilt tegen Peter Gilmour (rookie tegen oude rot), Berntsson wilde per sé Radich als opponent (een Scandinavisch onderonsje).

Voor Ian Williams was er niet veel keuze meer over: zijn opponent wordt Francesco Bruni. Dat wordt dan een uiterst spannende race tussen de nummers 1 en 2 uit de huidige ranking. Als Williams wint wordt hij per definitie wereldkampioen. Als Bruni wint, dan maken hijzelf en Peter Gilmour nog kans op de titel. Om duimen en vingers van af te likken.

www.worldmatchracingtour.com
www.monsooncup.com.my
www.bataviahaven.nu

Labels

Auteur:

  • Bert J.

    Van zeescout tot zeiler, van stil toeschouwer tot actief verslaggever. Even met een kwarttonner, dan rasecht en fanatiek halftonnen. Nu prinselijk op de leukste one tonner van 't Stad. 

Voor u geselecteerd: