Team Telefónica op minder dan 600 mijl van Kaapstad

Team TelefónicaOp de verschillende Volvo Ocean Race boten worden er wondjes dicht genaaid. De gemiddelde snelheden liggen nu reeds boven de 20 knopen met topspeeds van rond de 28 knopen (52km/u!). Camper is binnen de 100 mijl van leider Team Telefónica genaderd. Beide teams zijn de kaap van de resterende 1000 mijl naar de finish in Kaapstad binnen getreden. Groupama moet een moeilijke beslissing nemen. Gaan ze Noord of Zuid? Verder: Zullen er records verbroken worden? Zal Puma op tijd aankomen in Kaapstad?

Recordje verbreken?
Om het record van 563 mijl in 24u te verbreken moeten de teams gedurende 24u een gemiddelde snelheid neerzetten van 24.8kn!!! Dit record staat momenteel op naam van Torben Grael met Ericsson 4. Hij legde tijdens de Volvo Ocean Race 2008-09 een afstand van 596.6nm in 24u af. Team Telefónica kwam in de buurt door er slechts een 60 mijl onder te zitten met 548nm (22.8kn gemiddeld). En Camper met 546nm (gemiddeld 22.7kn). Laat ons zeggen dat de jongens zich nog een beetje aan het opwarmen zijn...

Will Oxley: “On deck it’s basically like being fire-hosed at regular intervals, and if you’re not strapped on there’s potential to get washed down the back. “These conditions are why the boats were built and designed.”

Dicht naaien die handel
De Franse stuurman Erwan Israël en Camper voordekker Mike Pammenter hebben beide wat draadjes toegediend gekregen. Hamish werd weggespoeld door een golf tijdens een zeilwissel, ging op zijn gezicht, en brak een tand. Tony Rae naaide skillfull zijn lip dicht. Mike ziet er nu uit als een Canadese ijshokey speler.
Erwan knalde binnen in de boot met zijn hoofd ergens tegen en werd toegenaaid door Charles Caudrelier. Erwan heeft nu een klein litteken aan zijn linker wenkbrauw.

Puma
Puma wordt zaterdag verwacht op Tristan da Cunha, waar ze zullen trachten Il Mostro op een zeeschip te zetten welke hen richting Kaapstad zal voeren. Eerder kregen ze al hulp van een ander zeeschip wat hen voorzag van diesel. Puma draaide op dat moment op de restjes damp van waar ooit diesel had gezeten.

Groupama
Blijven we Noord en varen we de kortste afstand, maar hebben we de kans om in het Sint Helena hoge drukgebied zonder wind komen te zitten? Of doen we een gijpje naar het Zuiden waar meer druk zit, en leggen we dan meer afstand af? Een gijpje naar het zuiden lijkt me een verstandige beslissing...

Team Sanya
Bij Sanya verlopen de werken volgens de planning. Nick Bice: “Basically we have built an oversized section of the bow, going from 500 millimetres above the waterline, all the way from the bow to behind the watertight bulkhead that saved the boat from sinking.” “Our main goal is to get Team Sanya back in the race. When the boat hits the water the sailing team will be able to have 100 per cent confidence in the work we have done.”

www.volvooceanrace.com
www.clubracer.be/zeilforum/threads/1571-Wie-wint-de-Volvo-Ocean-Race-20…

Auteur:

  • Yan T.

    Yan Trouwen zeilt sinds zijn geboorte en is gepassioneerd wedstrijdzeiler. Inshore, offshore, open boten of met catamarans, het  speelt geen rol voor Yan als er maar geraced wordt. Het liefst schrijft hij na de wedstrijd ook nog een verslag voor ClubRacer.

Voor u geselecteerd: