Monsoon Cup: Torvar Mirsky in zak en as

Torvar MirskyEen spannende dag vandaag in Kuala Terengganu. Met de kwartfinales zitten de wedstrijden stilaan in een beslissende fase. Elke kwartfinalist zeilt in een ‘best of five’ tegen de opponent. De eerste die dus drie races wint, gaat door naar de halve finale morgen.

De keuze van opponent werd gisteren al gemaakt net na afloop van de wedstrijden: de nummer één William Tiller mocht als eerste zijn tegenstander kiezen, daarna mocht de nummer twee dat doen, dan drie en vier. Verrassende keuzes waren er niet, tenzij dat de nummer twee (de jongste van de hoop) de nummer vijf uit de stand Peter Gilmour koos, het ouderdomsdeken van de vloot en een gekroond en begenadigd matchracer.

Coaches op het dak
Een nieuwigheidje is dat elk team in deze fase gebruik kan maken van een coach. Die staat op het dak van het media-centrum en heeft dus een prachtig uitzicht over het wedstrijdwater. Hij staat via de VHF in contact met ‘zijn’ boot en kan hen raad geven aan de hand van wat hij ziet. Leuk is dat dat VHF-kanaal openbaar is en dus iedereen hier gewoon kan meeluisteren.

Toen gisteren tijdens de afsluitende persconferentie de skippers werd gevraagd of ze hun keuze al hadden gemaakt, waren Peter Gilmour en Francesco Bruni er als de kippen bij om respectievelijk Mathieu Richard en Torvar Mirsky, beiden voortijdig uitgeschakeld, als hun coach vast te leggen.

Mirsky in zak en as
Nog even terugkeren naar de persconferentie van gisteren. Daarop geen Fransen (uitgeschakeld en niet bereid tot enig commentaar), maar wel een duidelijk aangeslagen Torvar Mirsky: “Mijn team en ik zitten in zak en as: we weten niet wat ons overkomt. Dit is echt een ramp. We weten op dit ogenblik niet of we er volgend jaar weer bij gaan zijn”.
Hij kreeg in ieder geval een groot applaus uit de zaal, en oprechte felicitaties vanwege Ian Williams en Francesco Bruni voor wat hij in de voorbije maanden presteerde. Volgens Bruni was Mirsky “veruit zijn beste vriend in het circuit”.

Intussen zitten de eerste wedstrijden van de dag er op: Williams klopte al een eerste keer Bruni (erg close), Gilmour won met ruime voorsprong van Robertson, evenals Jesper Radich die de Zweed Hansen wandelen stuurde. William Tiller tenslotte verloor van Berntsson.

Straks gaan we nog even proberen in de media-boot mee te springen om de actie van dichterbij mee te maken. De weersvoorspellingen zijn OK vandaag: geen regen in het vooruitzicht, en een redelijk zachte wind, rond 10-15 knopen.

www.worldmatchracingtour.com
www.monsooncup.com.my
www.bataviahaven.nu

Labels

Auteur:

  • Bert J.

    Van zeescout tot zeiler, van stil toeschouwer tot actief verslaggever. Even met een kwarttonner, dan rasecht en fanatiek halftonnen. Nu prinselijk op de leukste one tonner van 't Stad. 

Voor u geselecteerd: