Monsoon Cup: Ian Williams takes it all!

Ian WilliamsDe Monsoon Cup gaat vandaag (zondag) haar laatste dag in. Op het programma staan nog de laatste races in de halve finales tussen Ian Williams en Jesper Radich, gevolgd door de kleine en de grote finale. Allemaal te volgen live (zoals duizenden Maleisiërs dat doen hier) op de nationale TV (rechtstreekse uitzending voor de grote finale), via de wedstrijdblog of andere kanalen.

De moessonregens hebben hier vannacht lelijk huisgehouden, maar deze ochtend is daar niets meer van te merken: een blauwe hemel met wat stapelwolken is al wat rest. De strakke zeewind is duidelijk in kracht afgenomen en nu iets noordelijker (Kuala Terengganu ligt aan de oostelijke zijde van het schiereiland. Singapore ligt helemaal in het tipje onderaan) waardoor de baan nog korter wordt.

Een wedstrijd met 2 rondjes neemt hier een kwartiertje in beslag. Het aantal starts dat de wedstrijdleider hier per dag geeft, ligt dus vrij hoog. Echt niets in vergelijking met wat wij gewoon zijn op de Noordzee.

Radich delft onderspit
In de eerste wedstrijd van de dag moest de Deen Jesper Radich met zijn 2-1 achterstand absoluut winnen van Ian Williams om nog in de finale te kunnen geraken. Na een voorzichtige star trekken beide teams naar de rechterkant, maar Williams heeft meer bootsnelheid en leidt aan de boventon met 3-4 lengtes. Na het spinnakerrak trekt Williams even naar links, om na een 20 –tal meter weer naar rechts te gaan.

Radich kiest resoluut voor links, en komt bij de boventon weer pal achter Williams uit. In het spirak naar de finish probeert de Deen om met een tikkel meer boatspeed voorbij Williams te geraken, maar de Brit geeft niet af en pakt zijn derde zege in de halve finales en meteen ook een ticket voor de grote finale. Radich moet zich tevreden stellen met de kleine finale, waarin hij tegen Peter Gilmour uitkomt.

Leuk bonusje voor Radich
In zijn eerste race zette Radich in op rechts, en dat pakte meteen goed uit want aan de boventon had hij een straat voorsprong op Gilmour. Radich bouwde zijn voorsprong verder uit en stak de eerste in een ‘best of three’ gemakkelijk op zak.

In de tweede race kreeg Radich een penalty in de pre-start toen hij zijn favoriete rechterzijde beschermde. Hij kon toch rechts, Gilmour weer naar links, en bij de boventon kon Radich rustig zijn rondje draaien en op spi naar de benedenton gaan, zonder echt in de problemen te komen. Twee zeges, en daarmee wint hij de kleine finale van Gilmour.

Wat nog belangrijker is: zo wipt Jesper ook over Gilmour in de eindstand van de WMRT, en steekt hij dus een extra financieel bonusje op zak (uitgedrukt in enkele tienduizenden euro’s).

Finale
Tijd voor de finale dan. Mooi uitgesteld tot 15u om rechtstreeks te gaan. Maar dan toch van start. De wind shift meer en meer noordelijk, dus de baan wordt verlegd. Dat maakt hem er nog korter op.

De eerste race is voor Williams, die van begin tot eind aan kop zeilt. De tweede race, nu 3 ronden lang,
kent eenzelfde scenario … met een droge 2-0 als gevolg. De drievoudige wereldkampioen is duidelijk in héél grote vorm en plakt Berntsson bij de start pal tegen het startschip. De Zweed geraakt daar niet onderuit, moet mee naar rechts (duidelijk de voordeligste kant) en kan niet anders dan onder de Britse kampioen zeilen.

Andere koek in de derde race, waarbij Williams in de pre-start een penalty oploopt omdat hij Berntsson geen ruimte gaf. Boovendien moest hij de penalty meteen uitvoeren, zodat de Zweden van bij de start al 4-5 bootslengtren voorsprong hadden. En daarvan kon Williams, duidelijk sneller, niet genoeg van afknabbelen. 2-1 en de Zweden ‘back in the game’.

Bij de start van de vierde race loopt Berntsson tegen de penalty-lamp aan, maar zeilt dan door naar links, wat helemaal verkeerd uitpakt. Aan de boventon ligt hij ver achter. Williams kan dit niet meer uit handen geven en zeilt twee ronden later juichend over de finish: zó slecht begonnen, maar zó sterk geëindigd in deze Monsoon Cup. Met al het prijzengeld zal er straks wel een rondje voor het team afkunnen zeker?

www.worldmatchracingtour.com
www.monsooncup.com.my
www.bataviahaven.nu

Labels

Auteur:

  • Bert J.

    Van zeescout tot zeiler, van stil toeschouwer tot actief verslaggever. Even met een kwarttonner, dan rasecht en fanatiek halftonnen. Nu prinselijk op de leukste one tonner van 't Stad. 

Voor u geselecteerd: