Transat Jacques Vabre podium is compleet

Hannah Jenner en Jesse Naimark zijn met hun 40 Degrees afgelopen vrijdagavond, iets voor half 8 onze tijd, gefinisht in de Transat Jacques Vabre. Hiermee zijn alle podia in deze trans-Atlantische zeilwedstrijd bezet. Een overzicht...

De 10e editie van de Transat Jacques Vabre zal de geschiedenis ingaan als zeer zwaar. Omwille van een zware stormdepressie werd de start uitgesteld. Na 3 dagen uitstel werd de gemengde vloot dan op woensdag 2 november toch weggeschoten in een iets gunstiger weersvenster. Dacht men.

Tijdens de eerste nacht moesten 4 deelnemers al noodgedwongen de strijd staken. Materiële schade (gebarsten schot, gebroken roerblad, gebroken mast) en lichamelijk letsel waren de boosdoeners. Maar het ergste moest nog komen. Amper 3 dagen na het startschot verloor de Multi Class 50 in enkele uren tijd 3 deelnemers, waaronder topfavoriet Crêpes Whaou!. De strijd der trimarans werd daarmee herleid tot een duel tussen Maitre Jacques en Actual.

Opgaves bij de vleet
Na een week wedstrijd en niet minder dan 3 stormdepressies hadden niet minder dan 12 deelnemers opgegeven, een derde van het totale veld. De laatste storm ter hoogte van de Azoren legde meteen ook de meeste posities vast. Diegenen die kozen voor een veiliger zuidelijke route kozen ook meteen voor verlies. Diegenen die de storm goed doorstonden kwamen aan de leiding om die nooit nog af te staan. De topposities lagen vast.

De podia
In de IMOCA Open 60 klasse liep Virbac-Paprec3 van het duo Dick - Beyou een halve knoop sneller dan Hugo Boss van Thomson - Altadil. Voor de derde stek werd het een spannende strijd die gewonnen werd door Banque Populaire van Le Cléach - Pratt.

Het duel in de Multi Class 50 werd gewonnen door Actual van Le Blevec - Manuard. Fequet - Escoffier op Maitre Jacques gokten op een meer zuidelijke route, maar verloren.

In de Class 40 stond er geen maat op het duo Bestaven - Drouglazet. Zij zeilden hun Aquarelle.com quasi van start tot finish aan de leiding en werden dan ook verdiend winnaar. ERDF Des pieds et des mains van Seguin Richomme bleef de ganse wedstrijd druk zetten in het kielzog van de leider, maar raakten er nooit overheen. De 40 Degrees van Jenner - Naimark vervolledigde tenslotte het podium. De teller van het aantal opgevers stokte uiteindelijk op 15 ! Op het moment van schrijven zijn nog 5 Class 40's onderweg. Groupe PICOTY kan op 20 zeemijlen het Costa Ricaanse land al ruiken, HIP ECO BLUE en Partouche hebben nog 850 zeemijlen voor de boeg.

Transat B to B
Ondertussen maakt de IMOCA Open 60 vloot zich al op voor de terugkeer. In 2007 voor het eerst georganiseerd en meetellend als kwalificatieproef voor de Vendée Globe zeilwedstrijd wordt de Transat B to B gevaren. Een solo wedstrijd van Saint-Barthélemy, Caraïbisch eiland, tot Lorient, Frankrijk. Op 5 december gaan 8 deelnemers van start. Wordt vervolgd...

http://www.transat-jacques-vabre.com/fr

Foto: © Alexis Courcoux

Auteur:

  • Guy C.

    Guy Clappaert is met zijn zeiljacht Fast One geen onbekende in België en Zeeland. Zijn voorkeur gaat naar CR wedstijden en hij is fervent fan van diverse winterwedstrijden circuits. Je vindt hem dan ook regelmatig terug op de Goofies en Grevelingen wintercup.  

Voor u geselecteerd: