Nederlanders onder het motto 'Hoger en Harder' naar de ISAF Wereldkampioenschappen zeilen

ISAF Wereldkampioenschappen  zeilenOp 3 december a.s. gaat het vierjaarlijkse ISAF WK zeilen van start in Perth aan de Australische Westkust. Dit Wereldkampioenschap, dat gelijktijdig in alle tien Olympische klassen wordt gehouden, is naast de Olympische spelen het belangrijkste en meest beladen kampioenschap in de Olympische zeilsport. Nederlandse zeilers doen in acht van de tien klassen mee. In totaal zijn op moment van schrijven meer dan 1100 zeilers ingeschreven uit 78 landen.

Onder het motto ‘Hoger en Harder’ werken de Nederlandse zeilers van de Delta Lloyd Kernploeg, in zorgvuldig samengestelde coachgestuurde programma’s, aan hun Olympische droom en in het kader daarvan vormt dit WK in Perth een belangrijke graadmeter in het proces onderweg naar London 2012.

Nederlandse team bestaat uit 50 mensen
De complete Nederlandse zeilploeg bestaat uit 32 zeilers, 12 coaches en 6 begeleiders. Twaalf van deze zeilers zijn onderdeel van de Delta Lloyd Kernploeg en 12 komen uit voor de Talentploeg van het Watersportverbond. Daarnaast zijn er twee merkenteams, en wel in de 470 mannenklasse en het matchracen. Deze groep wordt aangevuld met een drietal Finnzeilers die zich eveneens geplaatst hebben voor dit WK.

The Fremantle Doctor
De Delta Lloyd Kernploeg dingt mee naar de prijzen in zeven van de in totaal tien Olympische klassen. De weersomstandigheden in Perth, voor de kust van Fremantle, zouden sommige Nederlanders in de kaart kunnen spelen. Meestal steekt in de middag een harde thermische wind op. Deze wind staat bij de lokale bevolking bekend als de ‘Fremantle Doctor’. De wind brengt niet alleen verkoeling tegen de zinderende hitte, maar is ook de wind waar Nederlandse zeilers over het algemeen goed mee overweg kunnen.

Landen kwalificeren voor Olympische Spelen
Tijdens dit vierjaarlijkse evenement wordt de eerste 75% van de landen aangewezen die deel mogen nemen aan de Olympische Spelen. Tijdens dit WK mogen meerdere teams per land meedoen maar in London slechts één team per land, per klasse. De laatste 25% van de landen doe mee mogen doen aan de Olympische Spelen wordt in 2012 aangewezen op de individuele WK’s per klasse.

Olympische nominatie van NOC*NSF tijdens WK Perth
Een plaats bij de eerste vier landen en tevens top zeven van het klassement op dit ISAF WK Zeilen is goed voor een volle Olympische nominatie van NOC*NSF. Een plaats bij de eerste acht landen en de top 15 van het klassement is goed voor een halve nominatie.

Nationale selectie van het Watersportverbond
Voor een aantal zeilers bestaat ook de mogelijkheid om op dit ISAF WK de nationale selectie, met het oog op de Olympische spelen, te beëindigen.

Laser standard (mannen)
Rutger van Schaardenburg (8-10-87). Deze zeiler uit Delft is in het bezit van een volledige nominatie. Indien hij als beste Nederlander eindigt en tevens een plaats bij de top acht landen op dit WK realiseert is Van Schaardenburg zeker van Olympische deelname (onder voorbehoud van vormbehoud). Indien Van Schaardenburg dat niet realiseert zal de nationale selectie naar aanleiding van resultaten het voorjaar van 2012 worden besloten.

Roelof Bouwmeester (31-1-85) is ook in het bezit van een Olympische nominatie. Maar heeft zich niet weten te plaatsen voor het Olympische testevenement in 2011. Daardoor heeft zijn trainingspartner Rutger van Schaardenburg de betere papieren op het moment. Bouwmeester kan de nationale selectie nog winnen maar of het zover komt is afhankelijk van het resultaat van zijn teamgenoot op dit WK.

Beide zeilers worden begeleid door Kernploegcoach Jaap Zielhuis, die na de Olympische Spelen van 2008 zijn functie als bondscoach opgaf om met Nederlandse zeilers in de zeer competitieve Laserklasse mee te gaan doen voor de prijzen. Met een tweede plaats van Van Schaardenburg tijdens het Olympische testevenement in 2011 en een derde plaats van Bouwmeester op de Delta Lloyd Regatta in 2011, maken Zielhuis en zijn mannen deze belofte meer dan waar.

Races in de Laser starten vanaf 12 december, medalrace op 18 december.

Laser radial (vrouwen)
Marit Bouwmeester (17-6-88) heeft een Olympische nominatie op zak. Ook heeft ze de nationale selectie in haar voordeel beslecht. Tijdens dit WK zal ze ook hoogstwaarschijnlijk het land kwalificeren. Met andere woorden, Marit Bouwmeester staat er goed voor. De zeilster uit Wartena werd in 2010 nog tweede op het WK Laser Radial.

Bouwmeester wordt begeleid door Kernploegcoach Mark Littlejohn. Deze Engelsman stond aan de wieg van de hervorming van de Nederlandse Talentploeg in het vorige decennium.

Races in de Laser radial beginnen op 5 december, medalrace op 11 december.

470 vrouwen
Lisa Westerhof (2-11-81) en Lobke Berkhout (11-11-82) verdedigen hun wereldtitel in Perth. Dit zeer ervaren en succesvolle duo won de Delta Lloyd Regatta 2011 en werd derde op het Olympische testevenement. Ze zijn in het bezit van een Olympische nominatie en met een resultaat bij de top acht landen op dit ISAF WK winnen ze ook de nationale selectie. Opmerkelijk is dat Berkhout kans maakt op haar zesde wereldtitel in de veeleisende en spectaculaire 470 klasse. De huidige wereldkampioenen worden al jaren op succesvolle wijze begeleid door Kernploegcoach Jacco Koops.

Races in de 470 vrouwen beginnen op 12 december, medalrace op 18 december.

470 mannen
Steven LeFevre (11-7-87) zeilt samen met Steven Krol (1-4-87) in de 470 klasse. Het duo werd in 2008 Jeugdwereldkampioen en maakt sinds twee jaar deel uit van de Delta Lloyd Kernploeg. LeFevre en Krol worden begeleid door Kernploegcoach Sven Karsenbarg. ‘Team Steven’, zoals ze zichzelf noemen, neemt het op tegen Team Coster, dat als merkenteam te boek staat. De Stevens zijn nog niet in het bezit van een Olympische nominatie. De Costers hebben een halve nominatie op zak, die ze te danken hebben aan hun vijfde plaats tijdens de Delta Lloyd Regatta in 2011.
Beide teams zijn niet in staat de nationale selectie af te ronden in Perth, maar alle vier zeilers in de 470 zullen erop gebrand zijn een belangrijke stap te zetten in die richting.

Races in de 470 mannen starten vanaf 5 december, medalrace op 11 december.

Finn
Pieter Jan Postma (10-1-82) is sinds kort weer opgenomen in de Delta Lloyd Kernploeg. Dit jaar wist de zeiler uit Leeuwarden een paar topresultaten neer te zetten. Zijn Olympische nominatie scoorde hij in het Franse Hyeres in april 2011. Maar nog indrukwekkender was zijn derde plaats tijdens het Olympische testevenement. Postma wordt begeleid door coach Stefan de Vries. Indien Postma op dit WK een resultaat bij de top acht landen realiseert dan is de nationale selectie in de Finn ook in zijn voordeel afgerond.

Races in de Finn vanaf 5 december, medalrace op 11 december.

Matchracen
Kernploegcoach Mikael Lundh heeft Mandy Mulder (3-8-87), Merel Witteveen (3-11-79) en Annemiek Bekkering (5-8-91) aangewezen als het matchraceteam van de Delta Lloyd Kernploeg voor dit Wereldkampioenschap in Perth. Daarmee vallen Mijke Lievens en Shannen Marck af voor deelname. Mulder en Witteveen zeilden al vele malen samen in de Ynglingklasse en vervolgens in de Elliott matchraceklasse. Het duo won tijdens de Olympische Spelen van China in 2008 een zilveren medaille, destijds met Annemieke Bes in de Yngling. Mulder staat nu 18e op de ISAF wereldranglijst in het matchracen.

Annemiek Bekkering maakte in haar jeugd furore in de 29-er klasse, toen ze tweede werd op het ISAF Jeugd WK in 2008. Sinds begin dit jaar maakt Bekkering onderdeel uit van de Delta Lloyd Kernploeg in de matchraceklasse. Bekkering was stuurvrouw en voordekker tijdens verschillende wedstrijden.

Het team van de Delta Lloyd Kernploeg heeft recent concurrentie gekregen van een merkenteam in deze klasse: Renee Groeneveld, Annemieke Bes en Marcelien de Koning zullen ook deelnemen aan dit Wereldkampioenschap in Perth. Groeneveld staat op het moment op een zesde plaats in de wereldranglijst. Een positie die Groeneveld realiseerde samen met onder andere Mandy Mulder en Merel Witteveen.

De nationale selectie en Olympische nominatie in deze klasse zijn nog volledig open en tijdens dit WK zullen beide rivaliserende teams elkaar voor het eerst tegenkomen. De deelnemende matchraceteams worden tijdens dit WK ingedeeld in twee poules van 16 teams, waarbij alle teams, om te beginnen, het een keer tegen elkaar opnemen.

De matchracedames bijten de spits af op 3 december. Hun competitie loop tot en met 16 december.

Website ISAF WK www.perth2011.com
Tekst: Simon Keyser

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: