Averij in de woensdag gestarte Transat Jacques Vabre

Na 3 dagen uitstel zijn woensdag 2 november klokslag 15 uur lokale tijd 35 duo's gestart in de 10e Transat Jacques Vabre. In een 20 tot 25 knopen sterke zuidooster en een kalme zee ging de volledige vloot reglementair over de startlijn voor Le Havre, Frankrijk. Onder spinnaker bereikten ze na 4 zeemijlen hun enige merkteken, de General Metzinger Buoy, waarna de koers resoluut west werd verlegd, richting Puerto Limon, Costa Rica.

Met een knik in de schoot volgde een snelle nachtelijke oversteek van het Kanaal. De eerste leiders in de IMOCA Open 60 klasse waren PRB en VIBRAC PAPREC3. In de Class40 opende AQUARELLE.COM de debatten, terwijl de gedoodverfde favoriet in de Multi Class50, CREPES WHAOU!, ook al snel vooraan post vatte. Reachen aan hoge bootsnelheid in 30 knopen wind, windstoten tot 40 knopen en een heel ruwe zee zorgde echter al snel voor de eerste problemen.

Averij tijdens de eerste nacht
Class40 COMIRIS POLE SANTE ELIOR moest met schade aan een schot rechtsomkeer maken en is ondertussen officieel uit de wedstrijd gestapt. In dezelfde klasse liep de schipper Eric Lecoq op LECOQ CUISINE een rugletsel op. De pijn was niet te verbijten en ook zij gaven op.

In de Multi Class50 brak op MONOPTICIEN.COM het centrale roerblad na aanvaring met een ongeïdentifeerd drijvend voorwerp, 'game over'. En ook een IMOCA Open 60 moest de handdoek gooien. Op AKENA VERANDAS brak de mast in verschillende stukken. De schippers bleven ongedeerd en zij proberen onder noodtuig terug Le Havre te bereiken.

Posities om 20u00 GMT op vrijdag 4 november 2011
IMOCA
1- Cheminées Poujoulat (Stamm/cuzon)
2- Macif (Gabart/Col)
3- Hugo Boss (Thomson/Altadill)

Class50
1- Actual (Le Blévec/Manuard)
2- Crêpes Whaou! (Escoffier/Koch)
3- Prince de Bretagne (Lemonchois/Koch)

3-voudig winnaar Crepes Whaou!3-voudig winnaar Crepes Whaou!

Class40
1- Aquarelle.com (Bestaven/Drouglazet)
2- Concise2 (Wakefield/Goodchild)
3- Bureau Veritas - Dunkerque Plaisance (Le Diraison/Ruyant)

Alle posities kan je hier live raadplegen.

Foto's: © Alexis Courcoux

Auteur:

  • Guy C.

    Guy Clappaert is met zijn zeiljacht Fast One geen onbekende in België en Zeeland. Zijn voorkeur gaat naar CR wedstijden en hij is fervent fan van diverse winterwedstrijden circuits. Je vindt hem dan ook regelmatig terug op de Goofies en Grevelingen wintercup.  

Voor u geselecteerd: