Volvo Ocean Race leg 1 updates

Volvo Ocean Race leg 1Team Sanya heeft de handdoek in de ring geworpen voor deze etappe, en is van plan sterker terug te komen voor de Inshores en de volgende etappes. De rest van de vloot splitste zich met Puma, Team Telefónica en Camper die richting Madeira varen verwachtend dat ze sneller door de Doldrums komen. En Groupama (foto) die een gedurfde “move”maakt door 4 mijl onder de Marokkaanse kust te blijven. Nieuwkomers op Puma Rome Kirby en Amory Ross vragen zich af of ze het rondje wereld geheel aan de wind gaan varen?

Meteo schaken
Als je de weermodellen bekijkt is de beslissing van Groupama navigator Jean-Luc Nelias helemaal niet zo dom. Het uitblijven van trade winds deed hem beslissen om de thermische winden te bespelen onder de Afrikaanse kust, om dan ergens vandaag de dragende winden op te pikken die hen een slingshot moet geven tot voorbij de Canaries, zelfs tot voorbij de Kaapverdische eilanden.

De rest van de vloot kan dan wel iets meer wind hebben nu, maar die is op de neus en duurt niet langer dan een 20u. Het kan zijn dat het trio mikt op een klein laag dat momenteel de Atlantische oceaan oversteekt en waar een dikke 30kn in zit. Maar wie zal er tot aan de evenaar de beste beslissing gemaakt hebben? En wie gaat er het beste deurtje kiezen door de Doldrums?

Abu Dhabi terug het water op vandaag?
Ian Walker laat weten dat ze waarschijnlijk vandaag terug het water opwillen. Team Abu Dhabi had het plan om deze nacht de reserve mast op de boot te zetten. Ze moeten het nu wel voorzichtig aan gaan doen want een 3de mast hebben ze niet. Geheel over is het niet vanwege de lage gemiddelde snelheden die de rest van de vloot heeft moeten ondergaan de voorbije dagen. Een 500nm ligt Abu Dhabi achter, een kleine Rolex Fastnet Race zeg maar.

Team Sanya planning
Het stuk dat uit de boeg van Sanya moet is 5m lang op 3.5m breed en een meter hoog! De voorbije 2 dagen heeft het team non stop gewerkt om de boot terug in de race te krijgen, maar de schade is te groot. Team Sanya wordt waarschijnlijk op 28 november naar Kaapstad gebracht per boot.

Team Sanya zal ook nog moeten kijken naar een vervanger voor voordekker Andy Meiklejohn, wiens voet brak tijdens een jib wissel. Het zit de jongens niet erg mee…

Quotes
Sanderson: “The repair is no small task. We have to chop out a large section of the boat and replace it – normally a two to three week job, we will have to shoehorn it into seven days. But this is the Volvo Ocean Race and we will do what we have to do to make it happen.”

Cammas: “It’s a very different option from the other boats – we will cover less miles but we need wind, and the next 24-hours will be crucial for the result, “We think that’s the good choice and we didn’t know the other boats would not go there. On paper, this option is not that risky.”

Auteur:

  • Yan T.

    Yan Trouwen zeilt sinds zijn geboorte en is gepassioneerd wedstrijdzeiler. Inshore, offshore, open boten of met catamarans, het  speelt geen rol voor Yan als er maar geraced wordt. Het liefst schrijft hij na de wedstrijd ook nog een verslag voor ClubRacer.

Voor u geselecteerd: