Marit Bouwmeester neemt de leiding in de Laser Radial op voorlaatste dag WK zeilen

Marit BouwmeesterOp de voorlaatste dag van het ISAF WK zeilen maakte Marit Bouwmeester (NED) in twee wedstrijden 20 punten goed op haar rivale Evi Van Acker (BEL). Met een 7de en een 5de plaats in race 9 en race 10 bleef ze van Acker ver voor in de Laser Radial klasse en neemt ze de leiding in het klassement over.

Evi Van Acker (BEL) zeilde een 13e en 19e plaats, waardoor ze haar puntentotaal zag oplopen tot 47 punten. Evi staat nu tweede op zes punten achterstand en derde staat de Amerikaanse Paige Railey op 12 punten achterstand. Morgen is de beslissende medalrace met alleen de beste tien van het klassement.

Bouwmeester stond de pers te woord bij de Royal Perth Yacht Club. “Ik ging de medalrace in met 14 punten achterstand en dat heb ik weten om te zetten in zes punten voorsprong. Ja dat was wel een goede dag.”

“Bizar idee dat ik wereldkampioen kan worden morgen. Ik loop de hele week achter de feiten aan. Dan is het raar om op de voorlaatste dag vooraan te staan. Ik ga straks met Mark (Littlejohn coach) zitten om een plan te maken en hopelijk kan ik het morgen afmaken.”

“Ik had van te voren gezegd dat ik er alles aan wilde doen om te winnen. Ik twijfelde met die 14 punten. Maar Evi zette gister ook een slecht resultaat neer, dat sterkte me wel. Ik heb al een keer zilver gewonnen op een Wereldkampioenschap. Er is maar een medaille die ik wil winnen. Dat is goud, dus het was alles of niets.”

“Ik hield Evi wel in de gaten maar heb haar niet opgezocht. Ik had in elk geval een goed resultaat nodig. We hadden bedacht dat ik dat op eigen kracht moest doen. En deze medalrace baan waar we op zeilden is heel lastig voor iedereen, vooral omdat die zo dicht bij de wal ligt.”

“Het wordt heel spannend morgen. Ik ben heel blij dat ik nog een reële kans heb om wereldkampioen te worden en alles in eigen hand heb.”

Steven LeFevre en Krol zijn uitgezeild
In de 470 klasse bij de mannen zijn de Nederlandse teams uitgezeild. Dat is een teleurstellend resultaat zowel voor Steven LeFevre en Steven Krol, het team van de Delta Lloyd Kernploeg, als voor Team Coster die op eigen rekening en risico op weg zijn naar London 2012. Beide teams dingen nog mee naar een plek op de Olympische Spelen. Maar er is nog niets besloten. De Costers hebben iets betere papieren aangezien die een halve nominatie op zak hebben.

Steven LeFevre zei: “We begonnen met matige resultaten we zeilden daarna redelijk stabiel maar eindigden slecht. Begin januari staan de volgende trainingen op het programma.”

Sven Coster gaf ook een reactie. “Het was teleurstellend. Onze doelstelling was om een halve Olympische nominatie hier te realiseren (top acht landen). Dat is niet gelukt. We hebben wel het land gekwalificeerd voor de Olympische spelen. Ik hoop dat die plek voor ons is en niet voor de andere mannen. Dingen gebeuren omdat je slordig bent. Mogelijk omdat we teveel getraind hebben. Omdat Kalle ook nog een voedselvergiftiging heeft opgelopen. Maar we kunnen er niet tevreden mee zijn!”

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: